среда, 4. јул 2012.


Европски Парламент гласао против споразума ACTA

Европарламент проголосовал против антипиратского договора АСТА

 

 

 ЧЛАНОВИ ЕВРОПСКОГ ПАРЛАМЕНТА ГЛАСАЛИ су у среду о контроверзном Споразуму о борби против фалсфиковања (Anti-Counterfeiting Trade Agreement, ACTA). За предлог споразума гласало је 39 парламентараца, а против 478. Претходно, пет комитета Парламента Европе препоручило је посланицима да одбаце споразум.



 

Одбацивање предлога Споразума значи да он не може да постане део законодавства у Европској унији, нити у било којој земљи чланици ЕУ. До гласања је дошло након што је одбачен предлог Народне странке Европе да се гласање одложи.

Групе за заштиту дигиталних цивилних права поздравиле су резулат гласања и означиле га као победу становника ЕУ. Активисти из тих група већ дуже време воде кампању за одбацивање споразума ACTA, за који тврде да ојачава заштиту интелектуалне својине на рачун права појединаца.


Европска комисија и 22 земље чланице ЕУ потписали су споразум ACTA у јануару ове године, али су након бројних протеста група за заштиту људских права широм Европе неке земље повукле свој потпис . Главни разлог за протесте је део који се односи на дигиталне комуникације, за који противници споразума тврде да оставља отворена врата владама да у својим земљама приморају даваоце интернет услуга да надзиру своје претплатнике.


Такође, парламентарци су били огорчени због тога што је текст споразума писан и усаглашаван ван увида јавности и појавио се на светлу дана тек када је 2008. на веб локацији Wikileaks објављен нацрт споразума. Француски парламентарац Кадер Ариф, задужен за давање мишљења о споразуму, у јануару ове године је због тога поднео оставку и процес доношења споразума оценио као “маскараду”.


У априлу ове године, највише европско тело за надгледање приватности, Европски супервизор за заштиту података, критиковало је споразум ACTA и упозорило да његово усвајање може довести до широко распрострањеног надгледања интернета и угрожавања права на приватност корисника.


Суочена са све већим бројем противника споразума ACTA, Европска комисија се обратила Европском суду правде са молбом да да своје мишљење. Такође, комисија је апеловала на Европски Парламент да сачека мишљење суда. Народна странка Европе је у последњи час покушала да спречи изјашњавање посланика ставивши на гласање свој предлог да се сачека одлука Европског суда правде, али је тај предлог одбијен са 420 гласова “против” и 255 гласова “за”.


Упркос томе што је предлог споразума одбачен у Европском Парламенту, очекује се да ће Европски суд правде дати своје мишљење да ли је споразум у складу са законима ЕУ, али је после данашњег гласања то постало више академско питање.


Неизвесна је и судбина споразума у земљама ван Европске уније. Осим Европске комисије, која га је потписала у име ЕУ, потписан је још и у Аустралији, Канади, Јапану, Јужној Кореји, Мексику, Мароку, Новом Зеланду, Сингапуру, САД и Швајцарској. Да би постао део међународног права потребно је да га у својим парламентима ратификује шест од ових 11 потписника. Споразум је већ одбачен у Мексику, а чини се да ће сличну судбину имати и у Аустралији и Швајцарској (чак се и у Јапану где је ратификован, чују мишљења да га треба поново размотрити и одбацити).


Након данашњег изјашњавања у Парламенту Европе чини се да су веће шансе да споразум ACTA неће бити усвојен. 




 

Нема коментара:

Постави коментар

Само напред...слободно реците шта мислите.

 Моја Лена 2020.године