субота, 1. март 2014.

В разговоре с Обамой Путин оправдал вторжение интересами России

 

 

 Президент России Владимир Путин в телефонном разговоре с президентом США Бараком Обамой указал, что при распространении насилия на восток Украины и Крым Москва оставит за собой право защитить свои интересы и русскоязычных жителей. Об этом сообщается в ночь на воскресенье, 2 марта, на сайте Кремля.


Вучић "Величанствени" и његов харем



 

ПРЕГЛЕД ДОГАЂАЈА ВЕЗАНИХ ЗА СИТУАЦИЈУ У УКРАЈИНИ

 

Путин затражио дозволу за ангажовање руске војске на Криму; Проруске демонстрације у Харкову и Доњецку; Кличко тражи мобилизацију украјинске војске

 

 

Руски парламент прихватио предлог Владимира Путина да пошаље војне трупе на Крим. Проруске демонстрације у Доњецку и Харкову, где су на зградама институција постављене руске заставе. Група наоружаних људи из Кијева покушала да заузме зграду кримског МУП-а, саопштено из Москве.


Демонстрант качи руску застава након ослобођење зграде Харковске владе од "евромајданаца"


20.30 - Украјинске оружане снаге у стању пуне бојеве готовости, саопштио Савет за националну безбедност Украјине.

20.10 - Кетрин Ештон позвала Москву да не шаље трупе у Украјину, већ да "искаже своје ставове мирним путем". Ештонова у свом саопштењу додала да ће у понедељак разговарати са Сергејем Лавровим после састанака министара ЕУ у Бриселу о ситуацији у Украјини.

19:03 Јулија Тимошенко иде у Москву на преговоре
Бивша премијерка Украјине и лидер партије „Отаџбина” Јулија Тимошенко посетиће у понедељак, 3. марта, Москву да би разговарала о проналажењу решења за актуелну кризу.

17:59 Севастопољ не признаје нове украјинске власти
Посланици градског савета Севастопоља на Криму су изгласали одлуку да не поштују налоге нових украјинских власти, пренели су медији из зграде градског савета.

17:04 - Кличко тражи мобилизацију Украјинске војске
Украјински политичар и бивши светски шампион у боксу Виталиј Кличко затражио је данас проглашење војне мобилизације, пошто је руски Савет федерације одобрио ангажовање руских снага на украјинској територији.
"Парламент мора да затражи од главнокомандујућег војске да прогласио националну мобилизацију због руске агресије против Украјине", навео је Кличко у саопштењу, пренео је АФП.
Вођа партије УДАР, која је била међу лидерима демонстрација против украјинског председника Виктора Јануковича, позвао је и Савет безбедности УН да сазове хитан састанак о кризи у Украјини.

17:44 Путин можда неће одмах искористити право на увођење трупа у Украјину
О питању о примени руских оружаних снага у иностранству одлучује председник, за сада такве одлуке нема, рекао је портпарол шефа државе Дмитриј Песков.
Осим тога заменик МИП-а Русије и званични портпарол председника Русије у Савету Федерације Григориј Карасин је рекао медијима да чињеница да је Савет Федерације одобрио увођење трупа у Украјину не значи да ће председник ускоро искористити то право.

16:55 Горњи дом руском парламента дао председнику Владимиру Путину одобрење да пошаље војску на Крим у Украјини
„Одобрена је могућа примена оружаних снага Русије“, рекао је Карасин. „То је одлука која нам је тешко пала, ситуација у Украјини погађа руско друштво и постаје све сложенија“, додао је он.

16:40 Јанукович подржава захтев кримских власти Путину
Виктор Јанукович подржава захтев кримских власти упућен председнику Русије Владимиру Путину у коме оне траже помоћ и заштиту за становништво Крима, рекао је шеф комитета Савета Федерације за уставни закон Андреј Клишас.

15:00 Путин затражио дозволу за ангажовање руске војске на Криму
Харков/Доњецк -- Председник Русије Владимир Путин затражио је данас дозволу од Савета федерације - горњег дома парламента - за ангажовање руске војске у Украјини, на Криму. Премијер Крима Сергеј Аксионов затражио од руског председника Владимира Путина да помогне у успостављању реда и мира на територији Крима. Москва неће игнорисати тај захтев. У Источној Украјини одржавају се масовне проруске демонстрације.


Како преносе руске агенције, Путин се обратио Савету Федерације са захтевом за ангазозвање руских снага у УКрајини, саопштила је прес служба Кремља.
И горњи и доњи дом руског парламента раније данас затражио је од Путина да заштити руске грађане у Украјини. 
"У вези са ванредном ситуацијом која је настала у Украјини, претњи по живот грађанима Руске Федерације, нашим сународницима, личном саставу војног контингента Оружаних снага РФ стационираног у складу са међународним споразумом на територији Украјине (Аутономна Република Крим), на основу тачке 'г' првог дела члана 102 Устава РФ обраћам се Савету федерације Федералне скупштине ради употребе Оружаних снага РФ на територији Украјине до нормализације друштвено-политичке ситуације у тој земљи", наводи се у саопштењу. 
И горњи и доњи дом руског парламента раније данас затражили су од Путина да заштити руске грађане у Украјини. 
Горњи дом се обратио Путину са молбом да предузме обухватне мере за заштиту руских грађана у Украјини.

13.45 - Вршилац функције председника Украјине Александар Турчинов прогласио незаконитост избора новог премијера Крима Сергеја Аксионова, преноси Униан.

13.11 - Стејт департмент: Јанукович више није легитиман
„Сматрамо да је Виктор Јанукович изгубио легитимност и одустао од својих обавеза у својству председника Украјине“, рекла је портпарол америчког Стејт департмента Џенифер Псаки. „Познато вам је да је напустио Украјину и Кијев и на тај начин створио вакуум у власти“, додала је она.


Шеф САД Барак Обама је нешто раније рекао да Русија може, радећи са међународном заједницом, да уложи одређене напоре ради стабилизације ситуације у Украјини. Потцртао је да је администрација САД у сталном контакту са руским званичницима, са којима води дијалог о стању у Украјини.

13.00 - Украјински министар одбране Игор Пењук каже да је Русија од јуче послала 6.000 људи и 30 блиндираних возила на Крим, наводи АФП.

12:52 - Дума Путину: Морамо реаговати
Савет руске државне Думе затражио је данас од руског председника Владимира Путина да предузме мере за стабилизацију ситуације на Криму, јавља Итар-тасс.


Како је новинарима рекао председник доњег дома руског парламента Сергеј Наришкин, Савет Думе од Путина тражи да искористи све могућности како би се заштитило становништво на Криму од тираније и насиља.
У данас усвојеном саопштењу посланици Думе изражавају дубоку забринутост због развоја ситуације и политичке кризе у Украјини.
- Данас смо са узнемирењем примили информацију о покушајима различитих наоружаних група да заузму различите објекте, укључујући измедју осталог и зграду Министарства унутрашњих послова Крима - рекао је Наришкин.
Према његовој оцени, то се ради с циљем да се дестабилизује рад локалних органа власти и друштвено-политичку ситуацију на Криму у целини.

12.45 - Русија неће оставити незапаженим захтев председника савета министара Крима Сергеја Аксјонова упућен председнику Русије Владимиру Путину у коме тражи помоћ у успостављању мира на територији те украјинске аутономне републике, рекла је администрација Кремља.

12.40 - Око 10.000 проруских противника нових власти у Украјини окупило се на улицама града Доњецка, упоришту свгнутог председника Виктора Јануковича, јавља АФП.
"Русија, Русија", скандирали су учесници демонстрација који су носили руске заставе.
Окупљенима су се са бине обратили организатори скупа, који су саопштили да подржавају тежње Крима да се придружи Русији.


Такође, шеф међународног комитета руске Државне Думе Алексеј Пушков рекао је данас да главним проблемом Украјине сматра однос Кијева и региона.
„Оно најбитније је да неколико региона, пре свега Крим, не признају законитост одлука Врховне Раде“, написао је Пушков на Твитеру.

12.20 - Аксионов признао да су кримске власти сарађивале са руском Црноморском флотом у обезбеђивању виталних објеката, преноси Униан.

Арсениј Јацењук: Поново позивамо Русију да повуче војску и поштује билатералне споразуме
Премијер Украјине Арсениј Јацењук позвао је Русију да повуче војску и обустави сва војна кретања на Криму и поручио да његова земља неће бити увучена у војни сукоб руским „провокацијама” на Криму.


„Поново позивамо Русију да повуче војску и поштује билатералне споразуме. Апелујемо да се криза на Криму, изазвана неадекватним руским присуством на територији те аутономне републике, реши мирним и политичким средствима”, рекао је Јацењук, пренео је Итар-Тасс.
Он је пре заседања владе у Кијеву казао да је неприхватљиво да руска војна оклопна возила буду на улицама у центру украјинских градова.
Русија, која има морнаричку базу на Криму, тврди да су сва кретања њене војске на Криму у складу са споразумима које има са Украјином.
Украјински министар одбране Игор Тењук је изјавио да је Русија „недавно” послала још 6.000 војника у Украјину и да је украјинска војска на Криму у стању приправности, преноси Ројтерс.
У међувремену АФП јавља да је неколико десетина наоружаних униформисаних особа без било каквих ознака данас заузело положај поред кримског парламента.
Испред самог парламента су постављена два митраљеза за одбрану зграде, мада није јасно коме припадају. Проруски наоружани нападачи су у четвртак заузели парламент, али су до сада били унутар зграде.
Врховни савет Аутономне Републике Крим одлучио је да формира специјалну полицијску јединицу Беркут, јавља украјинска агенција Униан.
Руски генерални конзулат на Криму саопштио је да не искључује могућност да ће се руски пасоши убудуће издавати не само припадницима Беркута, већ и другим грађанима, наводи РИА Новости.

11.59 - Нове, локалне власти на Криму донеле одлуку да референдум о будућем статусу тог региона буде одржан 20. марта, два месеца пре него што је најављивано. Одмах закакано ванредно заседање парламента у Кијеву.

11.15 - Наоружани мушкарац из Кијева покушао ноћас да заузме кримско министарство полиције, неколико особа повређено у пуцњави - саопштило руско министарство спољних послова, преноси Раша тудеј.

11.00 - Украјина дугује Русији за гас око две милијарде долара, преноси Unian.net.

10.45 - Премијер Крима Сергеј Аксионов рекао да је преузео пуну контролу над војним, полицијским и другим безбедносним службама у региону.


09:20 - Аксионов: Путин да врати мир
Новоизабрани премијер Крима, на југу Украјине, тражио је данас од председника Русије Владимира Путина да помогне у успостављању "реда и мира" на том црноморском полуострву које је у јеку спора са новим властима у Кијеву, а Русија је одговорила да ће размотрити овај захтев.
- Узимајући у обзир моју одговорност за живот и безбедност грађања, тражим од руског председника Владимира Путина да помогне у успостављању реда и мира на територији Крима - изјавио је Сергеј Аксионов у обраћању чије су делове објавили локални медији, а руска државна телевизија емитовала у целини.
Кримски посланици су изабрали Аксионова за премијера Крима, што нису одобриле нове власти у Кијеву успотављење после свргавања председника Виктора Јануковича.

Саманта Пауер: Русија да повуче војне снаге из региона
САД затражиле да се на Крим хитно пошаље међународна посредничка мисија с циљем да смири напетост, и позвале Русију да повуче војне снаге из региона.


Амерички амбасадор у Уједињеним нацијама Саманта Пауер рекла је ово на ванредном састанку и консултацијама на Савету безбедности, сазваном на захтев Литваније, пренео је АФП.
"Веома смо забринути извештајима о руском војном размештању на Криму", рекла је Пауер новинарима.
"САД позивају Русију да повуче војне снаге које гомила у региону и дозволи украјинском народу могућност да изабере сопствену владу, одлучи о сопственој судбини и да то уради слободно, без заплашивања или страха", рекла је она.
Амбасадор је рекла да САД желе хитно слање међународне мисије у регион с циљем да се смање напетости.
"САД траже хитну, међународну посредничку мисију за Крим да почне да смирује ситуацију и олакша продуктиван и миран дијалог међу свим украјинским партијама", рекла је Пауер.
01.00 - Руски амбасадор у Уједињеним нацијама Виталиј Чуркин изјавио је да су било каква кретања руске војске на Криму у складу са постојећим аранжманима Москве са Украјином о размештању војних потенцијала у бившој совјетској републици, а да је Русија против наметања посредничке мисије.


00.48 - Украјинско министарсво одбране саопштило да "има информације" да ће неименоване радикалне снаге током ноћи разоружати украјинске војнике на Криму. Нема независне потврде ове информације.

петак, 28. фебруар 2014.

Генконсульству РФ в Крыму поручено принять все меры для выдачи паспортов бойцам "Беркута"

 


Припадници украјинског "Беркута" по убрзаном поступку добијају руске пасоше !!!



 Генеральному консульству Российской Федерации в Симферополе "поручено срочно предпринять все необходимые меры для начала выдачи российских паспортов бойцам отряда "Беркут", говорится в сообщении, опубликованном на странице МИД РФ в Facebook.

 

 

ПОСЛЕДЊА ИНФОРМАЦИЈА :

 


Янукович встречался с бойцами "Беркута" и извинился перед ними.

 

Јанукович се срео са припадницима "Беркута" и упутио им извињење


 

Украинских пограничников в Балаклаве блокировали российские военные

 

 

Севастопольский отряд морской охраны в Балаклаве заблокировали российские военнослужащие. Об этом сообщает Госпогранслужба Украины.

Утром 28 февраля около 30 человек с оружием прибыли на четырех автомобилях к воинской части пограничников. «Данные лица были идентифицированы как военнослужащие 810-й бригады морской пехоты Черноморского флота РФ», — говорится в сообщении. Они расположились перед КПП и окружили подступы к части. На высотах вокруг отряда были размещены снайперы.

Позднее к КПП прибыл руководитель группы российских военнослужащих капитан первого ранга Александр Толмачев. Он заявил, что никто не должен покидать часть, уточнив, что выполняет требование «Совета Безопасности Крыма» (что это за структура, в сообщении не уточняется) — не допустить захвата оружия экстремистами.

После переговоров с командиром отряда российские военнослужащие отошли на 25 метров от КПП и продолжают наблюдение, заявили в Госпогранслужбе. В ведомстве также подтвердили информацию о том, что утром 28 февраля ракетный катер ЧФ РФ «Ивановец» встал на внешнем рейде Балаклавской бухты якобы из-за поломки двигателя, фактически заблокировав выход из бухты кораблей украинских пограничников.







Помимо этого, ведомство заявило, что 28 февраля пост технического наблюдения отследил перелет на высоте до одного километра более десяти российских военных вертолетов. «На аэродроме "Кача" были оформлены три вертолета, в отношении которых была подана соответствующая заявка ЧФ РФ. Другие вертолет, которые пересекли государственную границу Украины, нарушили требования соответствующих двусторонних соглашений», — подчеркнули в Госпогранслужбе.

Ранее 28 февраля стало известно, что вооруженные люди в камуфляже взяли под контроль аэропорты в Севастополе и Симферополе. Глава МВД Украины Арсен Аваков заявил, что терминалы заняли российские военные. Он также обвинил Россию в провоцировании вооруженного конфликта на территории соседнего государства.
Как заявил секретарь Совета национальной безопасности Андрей Парубий, в настоящее время аэропорты контролируют правоохранительные органы Украины. «Люди, которые туда пришли, сейчас стоят блок-постами вокруг аэропортов», — уточнил он.

Ситуация в Крыму обострилась после фактической смены власти на Украине и бегства президента Виктора Януковича из страны. Часть жителей полуострова отказалась признать новое руководство. Парламент Крыма (в котором также были замечены неизвестные вооруженные люди) 27 февраля проголосовал за отставку правительства автономной республики во главе с Анатолием Могилевым. Кроме того, парламентарии выступили за проведение референдума в регионе, на который будет вынесен вопрос об «усовершенствовании статуса автономии и расширении ее полномочий».

Виктор Јанукович: Профашистичке снаге нелегално преузеле власт, Запад и опозиција прекршили договор

 

Председник Украјине Виктор Јанукович одржао је конференцију за новинаре у Ростову на Дону, одакле је поручио да су профашистичке струје нелегално заузеле власт, потпомогнуте са Запада, који је прекршио преходно постигнут споразум.



 

Наставићу борбу за Украјину против оних који су насилно преузели власт. Власт су заузеле профашистичке струје које представљају мањину у Украјини. Прекршили су све што је било договорено између председника Украјине, представника опозиције и министара спољних послова Пољске, Немачке и Велике Британије.

 

Требало би обезбедити нормалан живот у Украјини, у свим њеним регијама. Биће тешко изаћи из ове ситуације. Разлог свега што се десило је директан утицај запада, они су директно помагали опозицију и мајданисте.

Веровао сам у правичност страних посредника, чак иако је тај договор био противречан и тежак, ја сам га потписао, опозиција је потписала, страни представници су потписали. Потпис је био важан, због разоружавања мајданиста, смиривања ситуације у земљи, као резултат Кијев је био испуњен групама наоружаних људи који су палили домове, крали, малтретирали и убијали људе, али то се и сада дешава. Договор нам је давао наду, али све што се касније десило је безакоње, терор, безвлашће и хаос.

 

У Криму се дешавају реакције на бандитски преврат у Кијеву. Кримљани не желе да се подчине националистима и Бандеровцима, апсолутно је јасно шта желе Кримљани, они организују самоодбрану, они желе да заштите своје домове и земље. Ја мислим да ме они слушају, позивам их да не дозволе крвопролиће и поручујем да је Крим Украјина, са широком атуономијом.


У Русију сам стигао захваљујући патриотски оријентисаним официрима, онима који су извршили своју дужности и онима који су ми помогли да останем жив. Нисам се срео са Путином, само смо разговарали телефоном. Када буде било прилике, састаћемо се.
Не осуђујем чланове Партије Региона који су под претњом аутомата прешли на страну Мајдана, они су се бојали за себе и своје породице. То је данас реалност у Кијеву. Са некима сам разгвоарао телефоном, оно што сам од њих чуо био је ужас. Нека Бог суди људима који чине те злочине у Кијеву.


САД су били покровитељи Мајдана, и они су криви пред украјинским народом. Сматрам да најављени избори у мају нису законити, и нећу учествовати на њима. Сматрам да сви избори морају бити у складу са законом и уставом.

 


Никада нисам наредио полицији да пуца. Као што знате, милиција је била разоружана до последњег трентутка када су на њу кренули да пуцају. На жалост, присећам се 2004. када је била слична ситуација. Моје присталице су биле на железничкој станици, док су други били на Мајдану. Ја сам отишао на железничку станицу да зауставим своје присталице, јер нам њихове мајке, жене и породице никада не би опростиле ни кап проливене крви.

Не признајем ни једну одлуку нове власти, нисам их потписао, тако да нису валидне. Ако председник није потписао, то није на снази, тако да немају правну снагу. С обзиром да нисам умро, и нисам ништа потписао, ништа се не признаје.

 

В Думу внесли законы об упрощенной выдаче паспортов и присоединении территорий

 

 

 В Госдуму внесли законопроект, который позволит украинцам в ускоренном порядке получить российское гражданство. Документ подготовили депутаты от «Справедливой России» во главе с лидером партии Сергеем Мироновым, сообщает «Интерфакс». Украинцы смогут получать российские паспорта без уплаты госпошлины и длительного проживания в России. От желающих получить российское гражданство также не будут требовать подтверждения источника средств к существованию и отказа от гражданства Украины.

 

 

Госдума ће веома брзо разматрати закон по коме ће грађанима Украјине бити омогућено добијање руског држављанства по скраћеном поступку.

ОБАВЕШТЕЊЕ


У условима потпуне медијске контроле и блокаде у Србији,када назови српски медији које контролишу и плаћају исти они који су организовали државни удар у Украјини данима обмањују српску јавност и износе нетачне и неистините информације о ситуацији у Украјини аутор овог блога ће се трудити да редовно извештава посетиоце овог блога о свему што се у Украјини тренутно дешава.



„Родина“ и ЛДПР окупљају добровољце за одбрану Руса у Украјини

 


 

 Странка ЛДПР и регионална одељења „Родине“ („Отаџбина“) окупљају добровољце који ће се, у случају да ситуација у Украјини почне да се развија по непредвидљивом сценарију, запутити у ту земљу како би одбранили рускојезично становништво од фашизма и екстремизма, преноси лист „Взгљад“.

„Сматрам да људи имају право да изразе свој став, јер многи грађани Русије имају рођаке, познанике и пријатеље у Украјини, и уопште, то је наш братски народ, тамо живи преко 10 милиона Руса“, објаснио је лидер „Родине“ Алексеј Журављов.


Лидер ЛДПР је у прошлу недељу већ изразио спремност да пошаље добровољце у Украјину. Према његовим речима, странка је већ формирала свој добровољачки одред, који креће у Харков.


„Не сме бити мешања, али Запад се меша: даје новац, даје упутства, припрема побуњенике у Литванији, Пољској, Естонији, Немачкој. Они директно руководе, одређују ко ће бити председник, премијер. Не можемо остати равнодушни кад чујемо претње да ће они који буду говорили руски бити кривично гоњени“, рекао је Жириновски.

Ово је једини начин да се избегну гужве на бензинским пумпама у Украјини



Снежная сказка (1959) ДВДРип




Год выпуска: 1959
Жанр: Сказка
Продолжительность: 01:06:30

Режиссер: Алексей Сахаров, Эльдар Шенгелая

В ролях: 

Игорь Ершов, Алла Кожокина, Клара Лучко, Зинаида Нарышкина, Вера Алтайская, Евгений Леонов, Михаил Пуговкин, Николай Сергеев

Описание: 

Сценарий: Виктор Виткович, Григорий Ягдфельд.

Действие происходит 31 декабря.
В деревне, недалеко от города Синеярска, жил обыкновенный мальчик Митя. Утром в последний день старого года он слепил из снега девочку Лелю и привел ее в школу. По дороге мальчик заметил, что часы с его руки куда-то исчезли. Вскоре в школе появился злой старик — Старый год, который не хочет уступать место Новому. Он стал искать волшебные часы, чтобы остановить время...


 Качество: DVDRip
Формат: AVI
Видео кодек: DivX
Аудио кодек: AC3
Видео: 704x528 (1.33:1), 25 fps, DivX Codec 5.x or 6.x ~1960 kbps avg
Аудио: 48 kHz, AC3 Dolby Digital, 2/0 (L,R) ch, ~384.00 kbps avg



















 











Српски превод ( латиница ),усклађен и усаглашен са овом верзијом филма


Крым выходит на референдум

 

 

 


Парламент Крыма назначил на 25 мая референдум о расширении полномочий автономии с вопросом:

 

 

 

 "Автономная Республика Крым обладает государственной самостоятельностью и входит в состав Украины на основе договоров и соглашений" (да или нет). 

 

 

 

 

Другим своим решение депутаты отправили в отставку совет министров Крыма во главе с Анатолией Могилевым. Новым премьером Крыма назначен лидер партии "Русское единство" Сергей Аксенов.

 




 97 процентов населения Крыма используют русский язык для общения. 

В состав Украины полуостров был включен 60 лет назад по решению Никиты Хрущева.

 

 

 

четвртак, 27. фебруар 2014.

" Прошло је толико година а фризуру ниси променила "



Европске "звезде" за Украјину


Украјинска курва Јулија Тимошенко - инвалидска колица и високе потпетице



Российские истребители патрулируют приграничные районы

 

 

Самолеты авиации Западного военного округа в рамках проверки боевой готовности, проводимой по распоряжению президента России Владимира Путина, несут боевое дежурство в усиленном режиме. Об этом «Свободной прессе» сообщили 27 февраля в пресс-службе Минобороны России.
В ведомстве рассказали, что истребителями ведется постоянное патрулирование воздушного пространства в приграничных районах. Летчиками отрабатываются элементы дозаправки в воздухе. Авиация округа уже осуществила передислокацию на оперативные аэродромы. Подразделения радиотехнических войск осуществляют наращивание радиолокационного поля.
Кроме того, подразделения ВДВ и морской пехоты Западного и Центрального военных округов выдвигаются в назначенные районы. В настоящее время морские пехотинцы время завершают посадку в корабли. Дальнейшая задача будет поставлена после выходов судов в море. В свою очередь танковые соединения и подразделения завершают передвижение железнодорожным транспортом.
В среду, 26 февраля, Владимир Путин поставил задачу министерству обороны провести внезапную комплексную проверку боеготовности войск и сил Западного и Центрального военных округов. Мероприятия будут проводиться с 26 февраля по 3 марта в два этапа. Министр обороны Сергей Шойгу, отвечая на вопросы журналистов, заявил, что проведение учений у западной границы России «по большому счету никак не связано с событиями на Украине».
К проверке боевой готовности привлечено около 150 тысяч военнослужащих, до 90 самолетов, свыше 120 вертолетов, до 880 танков, свыше 1200 единиц военной техники и до 80 кораблей и судов.

 

О чему ћути Путин

 

 Украјински протести прешли су у фазу балансирања између, с једне стране, убирања плодова преврата у облику једноставне смене власти и, са друге стране, наставка „револуције“. Од става Русије увелико зависи како ће се ситуација у Украјини даље развијати. 






После рушења Јануковичеве власти и ослобађања Јулије Тимошенко протести у Украјини су ступили у нову, још опаснију фазу. Немоћ и неефикасност коју су показале снаге реда значи да је отворен простор за сукобе међу присталицама и противницима Мајдана. А при томе још увек није јасно ко ће доћи на власт у Кијеву: парламентарна опозиција или радикалне фракције које су изван система. За сада су ове две групе савезници. У току је формирање Владе, у чији састав је Тимошенко, која је изјавила да ће бити „гарант испуњења захтева са Мајдана“, предложила да уђу „утицајни лидери Мајдана које познаје и подржава цела земља“.

Међутим, сада су могуће обе варијанте развоја догађаја, и управо у оваквој ситуацији Русија треба да заузме одређени став према ономе што се догађа у Украјини. На која најважнија „украјинска“ питања Москва данас тражи одговор? Какве једначине са великим бројем непознатих сада решава Путин?

 

 

Као прво, колико год то поједностављено звучало, на кога треба рачунати у Украјини? Ко данас контролише оно што је остало од власти? Као друго, какве снаге могу данас испливати на површину и преузети власт од привремене владе? Колика је шанса да путем новог преврата на власт дођу радикални националисти? Као треће, како спречити економски банкрот Украјине и не дозволити Западу да је откупи? Кредити и јефтин гас били су дати под условом да се започне рад на јачању економске сарадње две земље. Али ако се Кијев врати евроинтеграцијама, мораћемо да одустанемо од споразума из децембра. Као четврто, шта да сада учинимо са југоистоком земље и посебно са Кримом? Локално становништво је већ озбиљно узнемирено и у случају да се настави насилно ширење „револуције“, у тим областима може почети крвопролиће. У том случају ће бити веома тешко објаснити руским грађанима зашто Москва није Русе узела под заштиту. И као пето, како зауставити западну експанзију у Украјини и на који начин поставити противтежу западном утицају на ситуацију у „независној држави“ који расте из дана у дан?

А питање у вези са признањем или непризнањем нове власти данас је само наизглед примарно. Јасно је да се у овој фази, која може потрајати најдуже до тренутка формирања нове Владе, Русија неће изјашњавати.

Ко је газда у кући?

Најважније питање за Москву сада се тиче тога ко је у Украјини способан да чврсто узме власт у своје руке? Ако из разматрања искључимо сасвим хипотетичну могућност војног преврата, једини кандидат за заузимање власти у Украјини је Јулија Тимошенко. Југоисточна Украјина практично нема шансе да се довољно брзо мобилише и да понуди свог снажног кандидата. Таква личност, наиме, тренутно не постоји, иако ће се на изборима истовремено кандидовати неколико представника истока Украјине (губернатор Харковске Области Михаил Добкин већ је изјавио да намерава да учествује у председничким изборима). Тако да ће кандидат источне Украјине бити Тимошенко која је пореклом из Дњепропетровска.

Упркос свим измишљотинама Запада и украјинских националиста, Русија није заинтересована за поделу Украјине.

Јасно је зашто Тимошенко сада толико жели да „сви хероји са Мајдана нађу своје место у извршној власти“. За њу је то, наиме, једина могућност да обузда пробуђену енергију народног протеста.

За разлику од Јацењука и Кличка (који играју за тимове САД и Немачке), Тимошенко је, без обзира на њену проевропску оријентацију, ипак кудикамо самосталнија личност. Истина је да је веома тешко имати у њу поверења, али изгледа да у садашњој ситуацији Тимошенко представља најмање могуће зло за Русију, док је истовремено она, наравно, одлична варијанта која одговара Западу. Док отворено антируска реторика украјинских националиста искључује могућност било какве сарадње Москве са новом Владом, у случају да се на важним позицијама нађу Тјагнибок или Јарошенко.

То значи да је, са једне стране, Русији потребно да Тимошенко обузда представнике радикале струје, а, са друге, то није могуће учинити ако се они не укључе у састав нове Владе. Добијамо зачарани круг из којег ће излаз морати да нађе не само Москва, него и Кијев. При томе ће Кијев тај излаз морати да пронађе много брже, јер без преговора са Русијом о судбини кредита чија је исплата већ почела и о судбини испорука гаса Украјина једноставно неће опстати до избора 25. маја. А тек након ових избора моћи ће да добије значајнију „западну помоћ“. 

 

Не ради се само о Криму

Тимошенко ће из још једног разлога морати да заузда „националну револуцију“. Она, наиме, треба да заустави намере националиста да „навале“ на исток и Крим, што би могло испровоцирати Русију да се умеша у догађања у Украјини. 

 

Упркос свим измишљотинама Запада и украјинских националиста, Русија није заинтересована за поделу Украјине. Ова варијанта може бити искоришћена само у крајњем случају, ако започне озбиљан грађански рат и дође до фактичког распада Украјине.

За будућност Велике Русије нема ничег катастрофалног у садашњој смени власти у Украјини. Антируско усмерење покрету дају радикални националисти, као и они који са Запада повлаче конце, али у широким слојевима становништва Украјине русофобија није распрострањена. Што значи да ће се приликом следећег заокрета украјинске кризе у „независном“ друштву формирати другачија конфигурација, у којој ће врло вероватно главна проблематична тачка постати управо „европски избор“.

Да ли ће до тада проруске снаге у Украјини успети да се реорганизују, да пронађу лидере и формулишу своју идеју савеза са Русијом? Хоће ли им Русија у томе помоћи, нудећи свој пројекат економске и политичке реинтеграције? Одговоре на ова питања донеће најближа будућност, а даће их Владимир Путин, којем сада сам историјски ток догађаја додељује улогу лидера целог руског света, па и његовог украјинског дела.

среда, 26. фебруар 2014.

Киев 1980-х

 

 

Киев 1980-х
Будущий майдан Незалежности в 1986 г. Перемога — Победа:
Киев 1980-х

Та же бывшая площадь Октябрьской революции в 1983 г.:
Киев 1980-х

Вид площади в другую сторону, 1980-е:
Киев 1980-х

Андреевская церковь в 1980 г. Этот барочный шедевр Растрелли — один из пяти моих самых любимых храмов:
Киев 1980-х

Вид от Софийского собора в 1981 г. На месте Михайловского Златоверхого собора зияет пустота:
Киев 1980-х

Софийская площадь в 1983 г. Теперь там парковка запрещена, пешеходная зона:
Киев 1980-х

То же место в 1986-м:
Киев 1980-х

Крещатик в 1981 г.:
Киев 1980-х

Опять Крещатик в 1981-м:
Киев 1980-х

Крещатик с узбекским гербом в 1980-е:
Киев 1980-х

Бессарабский рынок в 1980-е:
Киев 1980-х

Мариинский дворец и Верховная Рада в 1982-м:
Киев 1980-х

Филиал Центрального музея Ленина, 1983:
Киев 1980-х

Почтовая площадь с фуникулером в 1983-м:
Киев 1980-х

Бульвар Дружбы Народов в 1980-е:

Крым на грани кровопролития

 

 

Борьба перемещается из кабинетов на улицу


Крым на грани кровопролития

26 февраля крымчане назвали решающим днем в судьбе полуострова. На 12 часов по местному времени в Симферополе была назначена сессия Верховного совета Крыма. Однако еще с утра среды пошла информация, что крымско-татарские депутаты сговорились с группой регионалов о неявке, чтобы не собрался кворум и заседание не состоялось. Потому как от ВС Крыма русские жители республики требовали одного: отмежеваться от «захваченной бандеровцами» украинской власти. Обстановка на полуострове накаляется с каждой минутой.

Итак, 25 февраля несколько тысяч митингующих со всего Крыма приехали к парламенту и выдвинули требования спикеру Верховного совета АРК Владимиру Константинову. Требования таковы:

1. Об официальном заявлении непризнания киевской власти.

 

2. О немедленном созыве сессии ВС Крыма и возврате к Конституции Крыма 1992 года.

3. О немедленном обращении за помощью к России.

 

4. Об официальной защите крымского подразделения «Беркут» с просьбой присяги на верность народу Крыма.


После озвученных требований люди водрузили на флагшток ВС Крыма российский триколор. Правда, когда митингующие разошлись, его все-таки сняли. В среду в 12 часов дня все пространство по периметру здания Верховного совета было забито людьми. С раннего утра в Симферополь со всей республики потянулись караваны машин с крымско-татарскими флагами. Представители крымско-татарской общины заявили, что любой ценой не дадут подписать постановление об отделении Крыма от Украины. С другой стороны в Симферополь подтянулись тысячи людей с совершенно иными геополитическими взглядами — из Севастополя, Керчи, Ялты и других городов. Заседание ВС в 13.30 по местному времени даже еще не началось. Политические деятели стали выступать прямо на улице. Слово взял лидер крымских татар Рефат Чубаров. Его речь стали заглушать скандированием: «Референдум! Референдум!». В ответ татары стали кричать «Аллах акбар». Ситуация, по словам очевидцев, накалилась до такой степени, что в ход едва не пошли кастеты. После чего политики скрылись в стенах ВС и обещали выйти через два часа.
Тем временем в Севастополе избранный народом мэр Алексей Чалый сутками сидит в своем кабинете и не дает никаких интервью. Единственное заявление было вечером 25 февраля, когда Чалый сообщил, что казна пуста, но привлечены 100 млн гривен для выплаты бюджетникам: в первую очередь пенсионерам, учителям, правоохранителям и так далее. Откуда эти средства, не сообщается. Однако наши источники рассказали, что Чалый не случайно избран людьми в такой непростой период, потому как он истинный патриот и все сейчас делает на свои деньги. Напомним, что он довольно крупный предприниматель. «Он такой крутой, что если бы мэра Севастополя выбирали, а не назначали из Киева, его бы давно выбрали», — поделились осведомленные севастопольцы. На всех въездах в город-герой установили блокпосты. Их охраняют общественные формирования, наряды милиции и ГАИ. Посты стоят в районе поселков Верхнесадовое, Гончарное, Терновка и Орловка. Проверяются все подозрительные автомобили и автобусы с неместными номерами.


Крым на грани кровопролития


Действиями крымчан вдохновились и жители Харькова. В среду днем харьковчанин выложил в ЖЖ фотографию, где над мэрией города повесили российский флаг, и сопроводил этой записью: «Перед мэрией Харькова собравшиеся горожане спустили и порвали, как тузик грелку, флаг Евросоюза. Вместо него рядом с флагом города взвился флаг России. Горожане скандировали «Россия!», проезжающие машины гудели. Растерявшихся чиновников мэрии, пытавшихся говорить, что это «незаконно», «не надо накалять», «надо всего лишь подождать два дня», просто загнали внутрь — хорошо, не побили. Милиция молчаливо одобряла происходящее, «обеспечивая порядок по периметру».
Из Севастополя в Ялту пригнали несколько машин «Урал» с морской пехотой. Они направлены к российскому санаторию «Ялта», бывшему санаторию Краснознаменного Черноморского флота РФ.
А тем временем на официального сайте Верховного совета АРК появилось заявление спикера Владимира Константинова: «В крымском парламенте не ставят вопрос о выходе Крыма из состава Украины. Это провокация с целью дискредитировать Верховный совет автономии, лишить его легитимности. К сожалению, эта провокация организована и поддержана макеевской командой в крымском правительстве, которая ради сохранения власти готова пожертвовать общественно-политической стабильностью на полуострове. Для них это чужая земля! Крымчане! Земляки! Крым — наш общий дом! Мир в доме — в наших руках! Не поддавайтесь на провокации! В сложившейся обстановке сохраняйте спокойствие и взвешенность в своих поступках».

По указанию Президента России — Верховного Главнокомандующего Вооруженными Силами началась внезапная комплексная проверка боеготовности войск и сил Западного и Центрального военных округов

 

 

 

 26 февраля Президент Российской Федерации — Верховный Главнокомандующий Вооруженными Силами Владимир Путин поставил задачу Министерству обороны провести внезапную комплексную проверку боеготовности войск и сил Западного и Центрального военных округов, а также ряда родов войск. Об этом сообщил на совещании с руководящим составом военного ведомства Министр обороны генерал армии Сергей Шойгу.

«В соответствии с распоряжением Президента Российской Федерации сегодня в 14:00 внезапно подняты по тревоге войска Западного военного округа, а также соединения и воинские части, дислоцирующиеся на его территории, 2-я армия Центрального военного округа, командования Воздушно-космической обороны, Воздушно-десантных войск, дальней и военно-транспортной авиации», — сказал Министр обороны.

Генерал армии Сергей Шойгу отметил, что «Верховным Главнокомандующим поставлена задача проверки способности войск к действиям при разрешении кризисных ситуаций, представляющих угрозу военной безопасности страны, а также антитеррористического, санитарно-эпидемиологического и техногенного характера».

«Проверку предусматривается провести в период с 26 февраля по 3 марта в два этапа. Начальнику на первом этапе, с 26 по 27 февраля, привести привлекаемые к внезапной проверке войска в высшие степени боевой готовности и осуществить их развертывание на общевойсковых и морских полигонах. На втором этапе, с 28 февраля по 3 марта, начальнику Генерального штаба поручено провести оперативно-тактическое учение с 6-й и 20-й армиями Западного военного округа, 2-й армией Центрального военного округа, командованием ВДВ», — поставил задачу должностным лицам Министр обороны.

Также в ходе второго этапа проверки состоятся двусторонние тактические учения с соединениями и воинскими частями Северного и Балтийского флотов. Часть сил авиации 1-го Командования ВВС и ПВО будет перебазирована на оперативные аэродромы, в том числе, с дозаправкой в воздухе.

«Быть в готовности к осуществлению бомбометания на незнакомых полигонах», — поставил задачу глава военного ведомства.

Генерал армии Сергей Шойгу отметил, что во всех военных городках Западного военного округа будет проверено выполнение мероприятий антитеррористической направленности.

Министр обороны потребовал от руководящего состава Вооруженных Сил ежесуточно докладывать ему о выполнении указанных мероприятий.

«В ходе проверки обеспечить неукоснительное соблюдение требований безопасности, сохранность оружия и боеприпасов, исключить случаи нанесения ущерба государственной, муниципальной, частной собственности, принять меры по предотвращению отрицательного воздействия на природную среду», — подчеркнул генерал армии Сергей Шойгу.

Он также поручил заместителю Министра обороны Анатолию Антонову проинформировать о проводимой внезапной комплексной проверке боевой готовности войск Западного и Центрального военных округов военных атташе иностранных государств.

Возвращение войск в пункты постоянной дислокации запланировано до 7 марта.

 

 

 Моја Лена 2020.године