субота, 23. фебруар 2013.

"Заштитник" грађана и његова "Упутства"

или "Увођење НОВОГОВОРА"



УПУТСТВА ЗА СТАНДАРДИЗОВАН НЕДИСКРИМИНАТИВНИ ГОВОР И ПОНАШАЊЕ

 


I Недискриминативни језик и понашање у односу на жене

Родно диференциран језик је језик родне равноправности. Насупрот томе, генеричка употреба мушког граматичког рода, или претпоставка да је таква употреба аутоматски „родно неутрална“ нарушава ту равноправност, ако није пропраћена одговарајућим објашњењем.

Неприхватљива је језичка невидљивост жена – подразумевање да су жене обухваћене именицама и заменицама у мушком граматичком роду.

Неопходно је свуда и увек, како у унутрашњој, тако и у спољашњој комуникацији, употребљавати родно диференцирани језик, тј. користити доследно женски граматички род за жене.

Појмови који означавају називе положаја, професија, занимања, звања, титула, радних места жена, наводе се по правилу увек у женском граматичком роду.

Неопходно је појам „госпођица“ потпуно елиминисати из усмене, писмене и телефонске комуникације, службених дописа, у свим јавним и нејавним ситуацијама професионалне комуникације.

Потребно је стандардизовати сигнатуре запослених (уместо саветник, за запослену жену треба да пише саветница, итд.), визит карте, потписе на службеним дописима, натписе на канцеларијама, итд. Када се пишу службени дописи, ако је непознат пол особе којој се упућује допис, не треба користити генерички мушки род (нпр. поштовани) већ обавезно треба да наведемо ’поштована/поштовани’.

Званичне делегације које траже пријем, а које представљају гране, колективе или групе људи, нпр, просвета, социјални рад и сл, треба да буду информисане да у свом саставу, сем у посебним случајевима (нпр. рудари) имају чланове оба пола.



II Недискриминативни језик и понашање у погледу ЛГБТ особа

Не претпостављати аутоматски да су сви људи из окружења хетросексуални, јер око 10% њих то нису.

Не захтевати ни од кога да се изјашњава о својој сексуалној оријентацији или идентитету.

ЛГБТ особе су једнако вредне као и хетеросексуалне особе.

Неприхватљиве су праксе изолације, увреда, дискриминације, подсмеха или бојкота оних особа и њихових животних пракси и стилова који одударају од доминантног хетеросексуалног модела.

Неприхватљиво је изглед и понашање особа претпостављене другачије сексуалне оријентације излагати подсмеху, чуђењу као и коментарe типа „ма дај се већ једном мало среди“, „макар на овом важном догађају покушај да не изгледаш шашаво“. Овим се ни најмање не сугерише нити одобрава неозбиљно и на други начин неприлично облачење или понашање.

Недозвољено је понашање према особама различите сексуалне оријентације као да су болесне, ненормалне, заразне, опасне, деструктивне, перверзне, промискуитетне.

Неприхватљива је пракса давања „добронамерних савета“ било коме у службеној комуникацији или радном окружењу на начин да се нпр. облаче или шминкају „женственије“, понашају „мужевније“, као и настојања да им се нађе „одговарајући“ потенцијални партнер.

Неприхватљиво је избегавати или спречавати комуникацију о животној стварности и искуству истополно оријентисаних особа у стварима у којима се професионална и колегијална подршка даје хетеросексуалним особама. Професионално радно окружење иначе, карактерише се избегавањем оптерећивања других са тривијалним приватним темама и истовремено, пружањем колегијалне подршке у моментима када та подршка и разумевање јесу значајни и оправдани у сваком хуманом окружењу.

Неприхватљиво је недиференцирање појединих категорије означених групном скраћеницом ЛГБТ (лезбејке, гејеви, бисксуални и трансродни) и третирати их као да су они „сви исти“. Нпр. увредљиво и дискриминативно је претпостављати да све ЛГБТ особе желе да промене пол.

Не говорити „нормални и они други/они који то нису“ јер је истополна оријентација такође нормалан, мада мањински вид људске сексуалности у којој нема ничег ненормалног.

Увредљиво и дискриминативно је претпостављати да све или већина истополно оријентисаних особе не воле или не желе децу, породицу, брак, моногамно партнерство.

Неприхватљиво је претпостављати да истополно оријентисане особе својим видљивим постојањем ма на који начин угрожавају „нормалну“ породицу, омладину или основне друштвене вредности, као и да „намећу свима“ свој животни стил када траже своја права и указују на насиље и дискриминацију коју трпе.

Увредљви и дискриминатини су и коментари типа „ја немам ништа против „њих“, али.. :

нисам један од њих,

у мојој породици нико хвала богу није такав,

само нека држе своју приватност у четири зида,

нека раде шта год хоће али нека не кваре децу,

нека ништа од тога шта раде са својим назови женама или мужевима не износе јавно,

сироти њихови родитељи, ни криви ни дужни а она/он је таква/такав

за све су криви родитељи, да су на време обратили пажњу шта им ради дете и са ким се дружи могли су да спрече да се такви развију

ипак, срамота је то,

шта би било када би сви били такви,

због њих нам је наталитет већ деценијама негативан,

све је то увоз са Запада,

у моје време се знало ко је мушко а ко женско,

све је то једна опасна мода,

прође то свакога као лудост младости а опасно је једино када код неких то не прође.

Нису дозвољени појмови лезбијка (користи се лезбејка), педер, перверзни, ненормални, сека перса, женски петко, лезбача, топли брат, мушкарача, сексуално девијантни, болесни јер су увредљиви и деградирајући за достојанство и личност ЛГБТ особа.

 

III Недискриминативни језик и понашање у погледу особа са инвалидитетом

Избегавати све што је увредљиво, дискриминатвно, сажаљиво и омаловажавајуће у погледу особа са инвалидитетом.

Не користе се појмови, инвалиди, хендикепирани, особе са посебним потребама.

Не говорити „здрави и болесни“. Треба имати у виду да је инвалидитет стање, а не болест.

Увек користити изразе „особа са инвалидитетом“, „дете са сметњама у развоју“, никако термине инвалид, ометено дете...

Не користити термин „сметње у развоју“ када говоримо о одраслим особама, јер је њихов развој завршен.

Не користити изразе особа/дете са посебним потребама јер су нам потребе свима исте, само имамо различите начине задовољавања тих потреба.

Не користити термине који потичу од дијагноза – аутистичари, церебралци, параплегичари, дауновци... Ови термини су некоректни, а временом су почели да се користе и као увреде (слепац, ретард и сл.)

Избегавати употребу скраћеница када говоримо о особама са инвалидитетом (ОСИ, МНРО), чак и када саме организације особа са инвалидитетом или саме особе те скраћенице користе.

Не називати одрасле особе са интелектуалним/менталним инвалидитетом „децом“ (што се иначе често употребаљава у домовима, медијима...)

Не говорити „особа у колицима“, „везан/прикована за колица“, већ користити израз корисник/ца колица.

Не користити израз „паркинг за инвалиде“ већ „паркинг за возила особа са инвалидитетом“, „инвалидне организације“ већ „организације особа са инвалидитетом“.

Не изражавати сажаљење према особама са инвалидитетом, али ни извештачено, претерано „дивљење“ (нпр. „фантастично како ви свуда стигнете и толико сте урадили а у колицима сте...“)

Сваки орган државне управе, предузећа, установе и организације које врше јавна овлашћења, јавне службе, државни органи или органи јединице локалне самоуправе, посебно они који непосредно комуницирају са грађанима треба да испуњавају минимум стандарда физичке приступачности особама са инвалидитетом.

петак, 22. фебруар 2013.

Геј скандал отерао папу

 

 Бенедикт Шеснаести донео одлуку о повлачењу када је прочитао извештај о корупцији, уценама и секс-скандалима у Ватикану





Папа Бенедикт Шеснаести одлучио је да поднесе оставку када су га интерни истражитељи обавестили о мрежи уцена, корупције и геј секса у Ватикану, наводи у свом извештају римска „Република”, а преносе многи светски медији. Према тврдњама овог листа, папа се на оставку одлучио 17. децембра прошле године када су му три кардинала представила резултате своје истраге, која је уследила после афере „Ватиликс” у којој је откривено да је наводно папин батлер Паоло Габријел давао медијима документа у којим се открива наводна корупција, лоше управљање и унутрашњи сукоби у Католичкој цркви.
Извештај од 300 страна у два кожна тома и црвеном повезу је, наводи „Република”, „тачна мапа свега што не ваља” у Светој столици, а то је била кап која је прелила чашу у већ дугом премишљању Бенедикта Шеснаестог да ли да се повуче.
„Република” тврди да су кардинали у дугом извештају папу упозорили на постојање фракција у оквиру ватиканске курије, укључујући моћну фракцију „уједињену сексуалном оријентацијом”. У очигледном цитирању извештаја, „Република” наводи да су неки ватикански званичници били предмет „спољног утицаја” лаика са којима су имали везе „световне природе”. То је у извештају, према оцени листа, јасна референца да су неки од високопозиционираних чланова клера били хомосексуалци и да су због тога уцењивани.
„Све се врти око непоштовања шесте и седме заповести”, каже „Републикин” извор близак кардиналима који су писали извештај.
Седма заповест забрањује крађу и њено кршење се вероватно односи да Ватиканску банку, која је под истрагом због прања новца. Шеста заповест забрањује прељубу, али се у католичкој доктрини везује и за забрану хомосексуалних односа.
„Први пут је изговорена реч хомосексуалан”, наводи „Република”, позивајући се на састанак када су кардинали обавестили папу о томе шта су све открили у истрази у Ватикану.
Лист цитира извештај у којем су кардинали идентификовали бројна места сусрета ватиканских званичника са својим љубавницима у Риму и околини. Тај списак укључује једну вилу ван Рима, потом сауну у једном римском предграђу, салон лепоте у центру града и бивши студентски дом који је користила локална италијанска надбискупија.



И конзервативни недељник „Панорама” доноси причу са безмало истим детаљима као и политички лево од центра оријентисана „Република”.
Портпарол Ватикана отац Федерико Ломбарди није ни демантовао ни потврдио ове наводе. Он је одбио да говори после свих тих „фантазија и мишљења”, упозоравајући новинаре да „не очекују коментаре или оповргавања на све што је речено”.
Према његовим речима, три кардинала су свој извештај дала само папи Бенедикту, а извештај ће бити прослеђен његовом наследнику.
„Три прелата, који су истраживали скандал ’Ватиликс’ и припремили извештај – кардинали Хулијан Херанц, Јозеф Томко и Салваторе де Ђорђи – неће давати интервјуе или одавати детаље који се тичу садржаја извештаја”, рекао је портпарол Ватикана и додао да тумачења извештаја стварају „тензију, а то је супротно ономе што папа и црква желе” у сусрет конклави кардинала који бирају Бенедиктовог наследника.
Папа Бенедикт Шеснаести ће се повући на крају овог месеца, а од најаве своје оставке 11. фебруара, он је два пута помињао махинације унутар Ватикана, рекавши да поделе „кваре лице цркве” и заложивши се против „искушења власти”.
Ова извештај „Републике” је, иначе, само последњи у низу тврдњи да у Ватикану постоји „мрежа геј званичника”. Пре шест година је један високи ватикански званичник суспендован јер је у „скривеној камери”, коју је организовала једна италијанска телевизија, снимљен како се отворено набацује млађем мушкарцу. Три године касније, један хорски певач је отпуштен јер је наводно обезбеђивао мушке проститутке за папино окружење. Неколико месеци касније, један недељник је користио скривене камере да сними свештенике који посећују геј клубове и барове и имају секс.
Ватикан званично не осуђује хомосексуалце, али учи да је геј секс „суштински против природе”. Папа Бенедикт Шеснаести је у току свог понтификата забранио декларисаним геј мушкарцима да студирају за свештенике.


Освобождение (12 серий / 2012) САТРип




Информация о фильме

Название: Освобождение
Оригинальное название: Освобождение
Год выхода: 2012
Жанр: Документальный сериал
Режиссер: Денис Мицук

О фильме: 

Телевизионный сериал, посвященный наступательным операциям РККА в конце войны. Большое количество военной хроники (как нашей, так и немецкой), компьютерная анимация, игровые вставки.
 
 1 Восточно-Прусская операция. Разведка
2 Гумбинненская наступательная операция
3 Инстербургско-Кенигсбергская наступательная операция
4 Висло-Одерская операция. Прорыв
5 Висло-Одерская операция. Развитие
6 Висло-Одерская операция. Завершение
7 Млавско-Эльбингская наступательная операция
8 Растенбургско-Хейльсбергская наступательная операция
9 Восточно-Померанская наступательная операция
10 Браунсбергская наступательная операция
11 Кенигсбергская наступательная операция
12 Земландская наступательная операция
 
 
 Выпущено: Россия, "Звезда"
Продолжительность: ~ 00:25:00 х 12
Перевод: Не требуется

Файл
Формат: AVI
Качество: SATRip
Видео: 720x528 (1.36:1), 25 fps, XviD MPEG-4 ~1595 kbps avg, 0.17 bit/pixel
Аудио: 44.100 kHz, MPEG Layer 3, 2 ch, ~192.00 kbps avg
Размер: 3.64 GB
 
 
 Освобождение (12 серий / 2012) SATRip
Освобождение (12 серий / 2012) SATRip

Освобождение (12 серий / 2012) SATRip





Линк :



 

23 февраля — День защитников Отечества

 23 февраля был официально объявлен в 1922 году Днем Рабоче-Крестьянской Красной армии и Флота, а позднее отмечался в СССР как День Советской армии и Военно-морского флота. В современной России праздник приобрел значение Дня воинской славы РФ в соответствии с федеральным законом "О днях воинской славы", и с 2002 года является нерабочим днем.
Сегодня россияне отдают дань уважения и признательности военнослужащим, ветеранам армии и флота, воинам-афганцам, семьям тех, кто был или остается в ратном строю. У защитников Отечества всегда была нелегкая судьба, и ныне у российских военных - служба без выходных дней. Армия является основой российской государственности и гарантом стабильности в стране.
В преддверии праздника молодежные организации Москвы привели в порядок воинские захоронения и памятные знаки в российской столице, а также вместе с ветеранами Великой Отечественной войны совершили поездки по местам боевой славы в Подмосковье.
В День защитника Отечества в столице пройдет более сотни праздничных мероприятий. По традиции сегодня утром российские руководители, представители Федерального Собрания возложат венки к Могиле Неизвестного солдата у Кремлевской стены. Российские военачальники, представители ветеранских и других общественных организаций возложат цветы к памятнику Георгию Жукову, памятнику "Благодарная Россия - солдатам правопорядка, погибшим при исполнении служебного долга". Состоятся многочисленные встречи, чествования ветеранов войны, Вооруженных сил, воинов- интернационалистов и участников боевых действий. Отдельная программа предусмотрена для ветеранов и военнослужащих, находящихся на лечении в госпиталях Москвы.
Большую праздничную программу для горожан приготовила российская столица. Конкурсные мероприятия пройдут в парках Москвы: в Кузьминках - шоу для всей семьи "Самый сильный папа", в Лианозово - мастер-классы по изготовлению доспехов и луков, поиск мин и другие развлечения. В саду "Эрмитаж" для отдыхающих будет организована полевая кухня и выступления оркестров. Костюмированное шоу под названием "Ледовое побоище" пройдёт на старейшем столичном катке на улице Петровка.
Как сообщили ИТАР-ТАСС в пресс-службе Воздушно- десантных войск РФ, сегодня военнослужащие и ветераны ВДВ проведут торжественный ритуал возложения венков и цветов к памятнику воинам-десантникам 6-й парашютно-десантной роты на Суворовской площади в Москве.
Торжественные шествия, смотры, концерты и театрализованные выступления, посвященные празднику, пройдут сегодня во многих городах страны.
В соединениях и частях Вооруженных сил 23 февраля отметят торжественными построениями. Вечером в столице, городах воинской славы и основных административных центрах России прогремят 30 залпов праздничного салюта в память о погибших защитниках страны и во славу живых. В российской столице фейерверк обеспечат 72 салютные установки и 18 артиллерийских орудий.











Возвращайтесь друзья (2013)

 

 

 001 В. Королев - Мама Помолись За Меня
002 Ты Неси Меня Река - Таёжный Роман
003 Д. Полторацкий - Голубые Береты
004 Блокпост - Снайпер
005 С. Грубов - Пуля
006 7Б - Неизвестный Солдат
007 А. Маршал - Снайпер
008 Белый Орел - А В Чистом Поле
009 П. Киричек - До Свиданья, Города И Хаты
010 Гуляй Поле - На Войне, Как На Войне
011 Б. Драгилев - В Чечне
012 А. Маршал - Не Забыть
013 В. Денисов - Тускнеет Блеск Погон
014 Любэ - Давай За...
015 И. Дрягилев - И Снова Туда
016 Гуляй Поле - Еду С Армии
017 И. Драгилев - Серебристые Крылья
018 Ранетки - Мальчишки-Кадеты
019 В. Мазур - Солдат Удачи
020 Неигрушки - 100 Дней До Приказа
021 Группа Р - Вдв
022 А. Хворостян - Служу России
023 Ю. Шевчук - Я Живой
024 Любэ - Самоволочка
025 Любэ - По Высокой Траве
026 Голубые Береты - Посвящение
027 С. Маховиков -Тишина ( Из Сериала Слепой)
028 В. Петряев - Опять Тревога
029 С. Назимов - За Десантные Войска
030 О. Газманов - Два Орла
031 Г. Виноградов - Жди Меня
032 А. Саянов - Дорога Домой
033 В. Цыганова - Офицеры
034 М. Леонидов - Эх, Дороги
035 Олег Ай - Дембеля
036 А. Розенбаум - Старая Армия
037 Оскар - Война
038 Голубые Береты - Едут На Войну Пацаны
039 Хор Звезд - Дембельский Гимн
040 Любэ - Позови Меня
041 В. Леонов - Я Тебя Не Оставлю, Леха
042 С. Кузнецов - Кавказский Десант
043 А. Добронравов - Дым Отечества
044 Ж. Бичевская - Двуглавый Орел
045 В. Цыганова - Молодой Солдат
046 Гуляй Поле - Талисман
047 И. Дрягилев - 90 Суток
048 А. Маклаков - Прапорщик
049 В. Константинов - 100 Дней До Приказа
050 Юта - Та Самая Девчонка (Из Сериала Солдаты)
051 Гуляй Поле - Со Свиданьицем
052 А. Розенбаум - Караван
053 В. Козин - Ленинградцы
054 А. Розенбаум - Забытый Гарнизон
055 Г. Виноградов - Эх, Дороги
056 О. Сердцева - Разведка
057 И. Корж - Холодная Гора
058 Любэ - Т-34
059 Г. Виноградов - На Полянке
060 В. Быков - Я Вернусь Генералом
061 В. Петряев - Ровесник
062 А. Маршал - Наши
063 В. Пухов - Зеленка
064 Черные Береты - Взвод
065 В. Петряев - Батальонная Разведка
066 Колыма - Памяти Друга
067 Черные Береты - Ой, Да
068 С. Назимов - Монолог Комбата
069 А. Квасников - Спелые Вишни
070 А.Маршал - Рота
071 А. Бандера - Русь
072 П. Проскурин - Я Письмо Напишу
073 В. Белозир - Батя
074 А. Купаев - Письма Из Дома
075 В. Медяник - Дорога
076 И. Демарин - Мамы, Мамы
077 М. Леонидов - Казаки
078 Каскад - Кукушка
079 Карат - Мой Друг
080 М. Муромов - Атака
081 В. Петлюра - Груз 200
082 Л. Мухин - Валера
083 В. Нечаев - Медсестра Анюта
084 В. Петлюра - Солдатка
085 А. Полотно - По Дону
086 А. Глызин - Моя Родина
087 М. Леонидов - Соловьи
088 О. Сердцева - В Чужом Краю
089 В. Козин - Два Друга
090 Дальний Свет - Был Парень
091 С. Лемешов - Моя Любимая
092 И. Слуцкий - Сыну Егору
093 Ддт - Дым
094 Трофим - Аты-Баты
095 Любэ - Березы
096 В. Константинов - Мещерский Рассвет
097 В. Мазур - Змея
098 В. Константинов - Напиши
099 Гуляй Поле - От Винта
100 Г. Голованова - Жена Патриота
101 Сектор Газа - Демобилизация
102 О. Сердцева - Постойте, Полковник
103 С. Михайлов - Герои России Моей
104 Алексин - За Холодным Стеклом
105 В. Королев - Непутевая
106 А. Васильев - Все Путем
107 Dj Грув - Юность В Сапогах Из Сериала Солдаты
108 В. Горбачев - Что Такое Война
109 Сектор Газа - Домой
110 В. Захаров - Подземка
111 О. Газманов - Родники
112 А. Маршал - Рота
113 А.Крамар - Спецназ
114 А. Днепров - Спецназ
115 Танец У Экскаватора - Из Сериала Спецназ
116 Генерал - Я Опять Живой
117 М. Круг - Про Аaганистан
118 В. Воронов - Сержант
119 Юлиан - Пуля
120 Колыма - Снегири
121 С. Михайлов - Жди
122 В. Гасаев - Дембеля
123 П. Быков - Десантный Взвод
124 П. Киричек - Фронтовая
125 Трофим - Алешка
126 В. Лисицын - Кореша
127 А. Филипенко - А На Кавказе
128 М. Ножкин - Последний Бой
129 Черные Береты - Блокпост
130 М. Шелег - Отпустите Солдата Домой
131 Маклаков Алексей - Тополя
132 Г. Голованова - Ясный Мой Свет
133 С. Михайлов - Приказ
134 Нострадамус - Человек Кавказа
135 Кабриолет - Отслужу И Вернусь
136 А. Розенбаум - Марш Музыкантского Спецназа
137 Группа Р - Солдаты России
138 С. Рогожин - Пока Ты Любиш И Ждеш
139 А. Климнюк - Я Ухожу
140 Чугунный Скороход - Не Плачь
141 Генерал - Перевал
142 А. Шапиро - Война
143 Трофим - Дембельская
144 Д. Покрасса - Если Завтра Война
145 А. Климнюк - Тревога
146 И. Шведова -Белый Танец
147 А. Климнюк - Память
148 О. Сердцева - В Чужом Краю
149 В. Воронов - Журавли
150 П. Проскурин - Конвертики
151 Г. Голованова - Дождик
152 А. Школин - За Танкистов
153 И. Банников - Чечня
154 А. Газалиев - Песня О Друге
155 Голубые Береты - Синева
156 В. Семашков - Когда Закончится Война
157 Би-2 - Война
158 В. Леонов - Хочу Домой
159 П. Проскурин - Офицерские Судьбы
160 С. Кузнецов - Простите Солдата, Мадам
161 Бригада - Спецназ
162 Ддт - Не Стреляй
163 А. Саянов - Военный Пилот
164 С. Канада - А Ты Меня Ждала
165 В. Денисов - Молюсь, Россия, За Тебя
166 С. Кузнецов - По Востоку
167 А.Розенбаум - Монолог Пилота Черного Тюльпана
168 А. Бандера - Поля России
169 С. Коваленко - Напои Меня, Родина
170 В. Калина - Держись, Браток
171 А. Маршал, А.Иванов, Н.Караченцев И А.Кутиков-На Свете Все Дороги Обьеденяют Нас
172 А. Полотно - Ех, Россиюшка
173 В. Нечаев - Как На Зорьке
174 А. Климнюк - Листопад
175 М. Леонидов - Махнем Не Глядя
176 Группа Р - Черный Ворон
177 А. Добронравов - Дым Отечества
178 А. Климнюк - Рота
179 Любэ - Комбат
180 Кущ - Доля Солдатская
181 В. Воронов - Я Далеко
182 М. Леонидов - Корреспондентская Застольная
183 Любэ - От Волги До Енисея
184 Любэ - Солдат
185 Группа Р - Помяни Нас, Россия
186 В. Медяник - Ех, Судьба
187 А. Кудрявцев - Контрактник
188 С. Любавин - Макаров
189 В. Денисов - Атаман
190 П. Быков - Привет. Друзья
191 Г. Виноградов - Летная
192 Голубые Береты - Солдат
193 Е. Шаврина - По-Русски За Русских
194 Кабриолет - В Армию Иду
195 Н. Сомков - Мы Же Офицеры
196 С. Питерская - Вдовы
197 Т. Тишинская - Солдат
198 С. Канада - Забытый Полк
199 П. Киричек - Боевая Пехотная
200 Конец Фильма - Юность В Сапогах











Линк :


http://u1642060.letitbit.net/download/20370/36912.3674bdb3cc3d49a127b66f5e03cc/_VozvrDruz.rar.html









четвртак, 21. фебруар 2013.

Москва шестидесятых в альбоме Танфеля Борисовича Бакмана

 

 











Красная площадь



Манежная площадь. Гостиница «Москва»



Манежная площадь. Центральный музей В. И. Ленина. Государственный Исторический музей



Манежная площадь. Старое здание Московского государственного университета им М. В. Ломоносова



Площадь Маяковского и памятник В. В. Маяковскому



Площадь Пушкина



Кутузовский проспект



Кутузовский проспект. Здание Музея-панорамы «Бородинская битва»



Плавательный бассейн «Москва»



Дом Дружбы с народами зарубежных стран



Государственная библиотека СССР им. В. И. Ленина



Проспект Маркса и памятник Карлу Марксу



Площадь Свердлова. Большой театр Союза ССР



Центральный парк культуры и отдыха им. М. Горького



Музей им. Андрея Рублева (бывш. Андроников монастырь)



Планетарий



Улица Чкалова



Комсомольская площадь



Монумент «Рабочий и колхозница» у входа на ВДНХ



Монумент в честь освоения Космоса



Площадь Дзержинского



Московский городской дворец пионеров и школьников



Студенческое общежитие Университета им. Патриса Лумумбы



В Юго-Западном районе



Ломоносовский проспект



Ленинский проспект. Встреча героев Космоса



Ленинский проспект. Универмаг «Москва»



У Бородинского поля



Церковь Вознесения в Коломенском (XVI век)



Окружная автострада




Аэропорт «Домодедово»


Т. БАКМАН

М О С К В А

ФОТОАЛЬБОМ

Художник Е. АГРОСКИН
Переводы на иностранные языки
Р. АНДРЕЕВОЙ,
Л. БУЛДАКОВА,
Е. СОЛОМАТИНОЙ
Редактор  М. КУЗЬМИЧЕВА
Технический редактор М. ИЛЬИНА
«Советский художник» Москва 1967
Подп. к печати 27/VI—67 г. Изд. № 14а—106
Формат 70 × 92 1/8. Бумага офсетная 160 гр. Печ.
л. 17. Уч-изд. л. 18,315. Тираж 50 000. Цена 5 р. 77 к.

 Моја Лена 2020.године