четвртак, 18. октобар 2012.

Петиција јавних личности за укидање аутономије Војводине!

 

 Застава Српског Војводства из 1848 године


Саопштење групе интелектуалаца

У закључку Четврте земаљске конференције Комунистичке партије Југославије из 1934. године истиче се да ће на развалинама Југославије настати независне државе у Словенији, Хрватској, Босни, Црној Гори, Македонији, Косову и Војводини. Уочи 80-годишњице ове конференције примећујемо да од свих седам поменутих тада искључиво географских територија данас само једна није покушала да постане самостална држава, док су све остале то покушале вољом тзв. западне међународне заједнице и кршењем међународног права у последњих 20 година. Једина са овог „визионарског списка” КПЈ коју страни центри моћи још увек нису инспирисали на независност јесте Војводина. После најновијих најава о „врућој јесени у Војводини”, оснивању „аутономашког фронта” и „референдуму у АП Војводини 2018”, јасно је да старе комунистичке матрице још увек живе и теже дефинитивном остварењу.

Када се подсетимо распада бивше Југославије, формирања нових држава од бивших југословенских република и непрестаног скраћивања територија српског народа, а посебно у светлу покушаја разбијања Србије кроз отимање Косова и Метохије, закономерно закључујемо да ће тај процес бити настављен и у Војводини. Стварање државе у држави на територији Војводине увелико је на делу кроз спровођење антиуставног Статута и Закона о утврђивању надлежности АП Војводине, а такође противуставна Војвођанска академија наука и уметности ради на стварању новог, „војвођанског идентитета”. После увршћивања Војвођанина у категорију нације на Попису становништва 2011, остало је још само измишљање „војвођанског језика” и „војвођанске цркве” да би се процес формирања „нове нације” заокружио. Стајати немо и повучено пред очигледношћу овог процеса води у даљу националну погибао и државотворну пропаст српског народа.

Прави разлог успостављања војвођанске аутономије је политичко и територијално раздвајање Срба. Постојећом територијално-политичком аутономијом даље се разбија национално јединство српског народа. „Нова обележја” Војводине не сведоче српско историјско наслеђе, док Војводина чак има и Развојну банку Војводине коју нема Србија као држава. Обични грађани тако добијају само „новосадизацију” Војводине, нову централизовану бирократију и администрацију, а никакву децентрализацију унутар Покрајине. То је један од најјачих доказа да овде није у питању никаква регионализација и децентрализација већ стварање новог ентитета, специфичне државе у држави, федерализација Србије и класичан, већ толико пута виђени пут у сепаратизам.

Зато подржавамо политички захтев Српских Двери за укидање аутономне покрајине Војводине, као политички сувишне и економски штетне административне јединице.

Проф. др Василије Крестић, академик
Проф. др Коста Чавошки, академик
Проф. др Смиља Аврамов
Др Јован Пеин, историчар
Милорад Црњанин, новинар
Милорад Вукашиновић, новинар и публициста
Момир Лазић, књижевник, уредник листа „Збиља”
Александар Арсенин, стручњак за информационе технологије, Нови Сад
Остоја Симетић, уредник сајта Српског културног клуба Нови Сад
Горан Игић, новинар, Кикинда
Милан Мародић, драмски уметник, Суботица
Бошко Бошков, драмски уметник, Суботица
Проф. др Љиљана Чолић
Проф. др Љубомир Протић
Проф. др Мила Алечковић
Др Срђа Трифковић, историчар
Др Драган Хамовић, књижевник
Мр Зоран Чворовић
Мр Владимир Димитријевић, публициста
Мр Слободан Јанковић, истраживач Института за међународну политику и привреду, Београд
Владан Вукосављевић, дипл. правник
 
 

 

Нема коментара:

Постави коментар

Само напред...слободно реците шта мислите.

 Моја Лена 2020.године