среда, 17. октобар 2012.

Српска Војводина и њене мањине

 

 

Повереништво Двери у Сремској Митровици организује књижевно вече и промоцију књиге „Српска Војводина и њене мањине“ Момчила Суботића.


У оквиру кампање против аутономије Војводине, која происходи из политичког захтева Двери за укидањем аутономије у северној Србији, повереништво у Сремској Митровици организује књижевно вече и промоцију књиге „Српска Војводина и њене мањине“ Момчила Суботића
Књижевно вече ће се одржаати 17.октобра (среда) у 18часова у библиотеци „Глигорије Возаревић“. Учесници књижевне вечери су :
- др Момчило Суботић (политиколог);
- др Јован Пејин (историчар);
- др Никола Жутић (историчар);
- др Гојко Маловић (историчар).
Књига представља својеврсну монографију Српске Војводине и састоји се из три дела.Први део књиге се односи на положај Срба у Хабзбуршкој монархији и идеји и пракси српске аутономности/државности у Угарској држави.
Крајем Првог светског рата долази до уједињења са Србијом, чиме је борба војвођанских Срба остварила свој национални идеал, а Српска Војводина је извршила своју мисију.Очекивало се да се српско „војвођанско“ питање више неће отварати, али није било тако.
Други део бави се конструисањем „војвођанског питања“ од стране хрватских политичара из ХСС-а Радића, Мачека као и њихових српских помагача, „војвођанера“ али и Јосипа Броза који наставља политику ХСС-а .
Трећи део бави се политичким и историјским положајем припадника националних мањина.

Дођите, да бисте схватили где су корени данашње кризе !!!

Нема коментара:

Постави коментар

Само напред...слободно реците шта мислите.

 Моја Лена 2020.године