среда, 8. мај 2013.

Бриселски споразум неприхватљив за српски народ Косова и Метохије и не треба га примењивати док се о том документу не изјасни Уставни суд, поручено из Звечана са заједничке седнице одборника четири општине севера Косова.

 

 

 Закључак заједничке седнице одборника четири општине са севера Косова је да је бриселски споразум неприхватљив за српски народ Косова и Метохије и да га не треба примењивати док се о том документу не изјасни Уставни суд.

У закључцима са седнице наведено је да је споразум неприхватљив јер је, како тврде, његовим одредбама предвиђено да се са Косова и Метохије повлачи држава Србија, укидају њене институције и уводи уставно правни поредак непризнате државе Косово.
Одборници сматрају да је реч о "политичком и изнуђеном споразуму који није утемељен у уставно-правном поретку Србије, да је као такав необавезујући и штетан за Србију због чега га не треба примењивати", нарочито не пре него што Уставни суд не да оцену уставности тог документа.
У закључцима које је прочитао председник Скупштине општине Зубин Поток Стеван Божовић наводи се:
"Онај ко преузме на себе да по сваку цену у кратком року имплементира споразум из Брисела преузима сву одговорност за штетне последице по српски народ у покрајини, уставни поредак земље, укупне српске националне интересе и њену историју и културу".
Одборници су навели такође да општине са севера Косова и њени представници нису у сукобу са својом државом нити воде кампању против актуелне власти, појединаца или странака због разлика у оценама споразума.
Подржана је иницијатива да 10. маја у Београду организују, како су навели, сабор под слоганом "Остајемо у Србији".

 

 

А да су у праву говори и следеће :

 

 

Приштинска делегација напустила састанак о имплементацији

 Из извора блиских београдском тиму незванично се може чути да је основни проблем било инсистирање приштинске стране да се српске институције на северу потпуно расформирају пре него што почне формирање заједнице српских општина. Према истим изворима, Приштина је такође инсистирала да српске судије и тужиоци који,  према споразуму, треба да буду интегрисани у косовски правосудни сустем, пре тога прођу кроз конкурс који би расписала Приштина.

Нема коментара:

Постави коментар

Само напред...слободно реците шта мислите.

 Моја Лена 2020.године