петак, 21. јун 2013.

Пут у ЕУ од Србије ће направити непријатеља Русије

 

 

 Леонид Решетњиков, директор Руског института за стратешка истраживања, дугогодишњи високо рангирани члан обавештајних структура Русије



 Како онда тумачите односе власти у Београду са Западом?
 
- Власт је изабрала већина српског народа, што значи да има легитимитет. Ова власт, по мом мишљењу, спроводи политику коју је водио Јосип Броз Тито - да узмемо што више од Запада, а да узмемо и од Русије. То је традиционална политика, нема ту ништа ново. Тако је радио Милошевић. Додик, рецимо, не води традиционалну политику. И управо зато је под притиском Запада. Можда је оправдана политика коју води српска влада. Треба видети какве ће резултате она дати. 

Москва признаје сваку политику коју спроводи легитимна власт. Ми не можемо натерати Србију да води политику искључиво према Русији. То је немогуће.


Једино што Срби треба да знају јесте да Москва врло добро разуме шта се дешава овде. И да за нас никакав значај нема реч русофилство. То је реч коју може свако да каже. Кључна су дела. У Совјетском Савезу је било важно рећи да смо за идеје Маркса, Енгелса, Лењина. Тако је сада важно рећи да смо русофили. Ако сте русофили, онда треба да се учи руски језик, да се бави руском културом, уметношћу. Али, овде тога нема. Значи, ни русофилства нема.

А колико је Русији уопште важно да Србија буде русофилска земља?
 

- Не треба Србија да буде русофилска земља. Србија треба да буде србофилска земља. 

Пре свега треба да воли саму себе. Ако Србија буде искрено волела себе, своју културу, литературу, историју, и да не издаје завете својих предака, тада ће она по аутоматизму да буде и русофилска. Ако се човек лупа у груди и прича да је русофил, а у исто време хоће да уђе у НАТО, онда ме извините.

Где су за Москву црвене линије „русофилства“ за Србију? Да ли је то улазак у НАТО или је Москва повлачи и пре уласка у ЕУ?
 

- Извори данашње кризе су у Америци и ЕУ. Путовање у ЕУ је куповина карте за Титаник. С друге стране, не можете ући у ЕУ а да не уђете у НАТО. НАТО је кључ за улазак у ЕУ. За сада је тако. Не можете бити мало трудни. Ако си у другом стању, онда си у другом стању. Нигде то није записано у јавним документима, али у пракси се тако дешава. А то што неки политичари мисле да можете ући у ЕУ, а да не уђете у НАТО, то је много наивно. Видите до каквог апсурда долазимо. Србија која је повезана с Русијом хиљаду година, и кад никад нисмо ратовали, никад нисмо били у непријатељским таборима, сад можемо да се нађемо у потпуно супротним таборима. То представља издају српских идеала и издају ваших великих предака. Сматрам да сваки политичар који је одговоран мора да схвати како улазак у НАТО није једноставан потез и да ће морати да одговара за тај потез и пред Богом. Наша заједничка историја и живот, то је све Богом дано. Ми смо једно православно братство. Не можемо да издајемо то православно братство, а они нас распарчавају.


На западу се тумачи и да би уласком Србије у НАТО имала „свог играча у противничкој екипи“?
 
- То су нам пре десет година говорили Бугари, а сада се у Бугарској налазе две америчке базе. И по правилима генералштаба, према тим базама су усмерене наше ракете. За сваки случај.

Да ли би то значило да би ракете биле уперене према Србији?

 
- Нажалост, да. Пошто постоји војни блок чији ми нисмо члан, и ако тај блок поставља базе у нашем реону, наши генерали би били идиоти уколико се не би припремали за сваку евентуалност. То се ради по аутоматизму. Другачије није могуће. То су нам исто говорили и Бугари, Словаци... НАТО је војни савез, с врло стриктном хијерархијом. Добијаћете наређење, и мораћете да га испуњавате. Ако треба у Авганистан - у Авганистан. Ако треба у Сирију - у Сирију. Какве ће Србија имати користи од НАТО? Нема никакве специјалне технике, имаће базе, највероватније једну, и даваће пешадију за ратове у Африци или на Блиском истоку. Тако се користе свима осталима. Не видим никакав смисао за улазак у НАТО. Не само Србије, него свих држава сличних Србији. Ко данас угрожава Србију? Је ли то Русија? Није. Је ли то Бугарска? Она, тек, сигурно није.

Нема коментара:

Постави коментар

Само напред...слободно реците шта мислите.

 Моја Лена 2020.године