среда, 19. фебруар 2014.


 УКРАЈИНА НА РУБУ ГРАЂАНСКОГ РАТА



Тренутно затишје на улицама Кијева. Сукоби демонстраната и полиције настављени током ноћи и јутра. Најмање 26 људи је погинуло, а више од 700 повређено. Међу погинулима је и десет полицајаца. Пропали покушаји договора председника Виктора Јануковича и опозиције. ЕУ разматра санкције Кијеву.
16:51 - САД увела санкције
Сједињене државе увеле су санкције Украјини и отказале визе званичницима ове земље који су повезани са употребом силе над демонстрантима у Кијеву, изјавио је амерички амбасадор у Украјини Џефри Пајат.


16:48 - Пољски шеф дипломатије у Кијеву
Министар иностраних послова Пољске Радослав Сикорски упутио се у Кијев на захтев званичника Европске уније. Он је ову информацију потврдио и на свом Твитеру.
16:41 - Затварање угоститељских објеката
Запосленима у кафићима безбедносне снаге су наредиле да до 18 сати по локалном времену затворе своје локале, преноси "Гардијан". Раније је објављено да се украјинска полиција спрема за контранапад који би требало да почне управо у то време.


16:22 - Званичници: Антитерористичка операција
Украјински званичници су саопштили да ће бити организована "антитерористичка операција" широм земље након што су екстремистичке групе заузеле многе владине зграде и узеле оружје.
16:01 - Жена погођена док су демонстранти покушавали да уђу у зграду
Узнемирујућ снимак из Хмељницког у централној Украјини, на коме се види зграда службе безбедности изрешетана митраљеском ватром. Пуцњи су дошли док су демонстранти разваљивали главни улаз у зграду. На снимку се види крваво тело жене која је том приликом повређена.
15.35 - Опет избили сукоби између полиције и демонстраната у Кијеву. АФП преноси да су снаге безбедности широм земље покренуле "антитерористичку" операцију.
15.10 - Украјинска служба безбедности најавила велику противтерористичку акцију широм земље, јер су "радикални елементи" у претходна 24 часа дошли у посед око 1.500 комада ватреног оружја и око 100.000 комада муниције.
14.31 - Број жртава јучерашњег насиља у Кијеву порастао на 26: 16 демонстраната и десет полицајаца, саопштило министарство унутрашњих послова. Повређена је укупно 751 особа.
13.14 - Украјинска полиција саопштила да је 19 од 25 погинулих током нереда у Кијеву усмрћено хицима из ватреног оружја.
12.40 - Кремљ је дешавања у главном граду Кијева оценио као покушај државног удара и поручио да се не сме дозволити "југословенски сценарио" у Украјини.


12.22 - Виктор Јанукович прогласио 20. фебруар даном жалости. Лидери УН на хитном састанку поводом догађаја у Украјини.
12.18 - Председник Европске комисије Жосе Мануел Барозо најавио је данас могућност да се Украјини уведу санкције, а за сутра је најављен и састанак шефова дипломатија ЕУ, који би разматрали санкције према лицима која су одговорна за насиље у Украјини.
12.09 - Француски председник Франсоа Оланд изјавио је да би Европска унија требало да размотри увођење санкција украјинским лидерима.
12.06 - Немачка канцеларка Ангела Меркел је дубоко ожалошћена због ескалације насиља у Украјини и сматра да треба да се изврши нова процена ситуације, саопштила је портпаролка владе Кристијана Вирц.
12.03 - Папа Фрања позвао је сукобљене стране у Украјини да прекину насиље, уз поруку да је "забринут" због заоштравања сукоба у Кијеву.
11.50 - Висока представница Европске уније за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон сазвала је за сутра ванредни састанак шефова дипломатија земаља чланица како би размотриле санкције против украјинских власти, саопштила је њена портпаролка Маја Коцијанчић.
„Антитерористичка акција“ у Кијеву
Кијев -- Украјинска безбедносна служба је саопштила да ће спровести антитерористичку операцију, након што су радикални демонстранти дошли у посед 1.500 комада оружја.
У саопштењу се наводи да су "радикали дошли и у посед 100.000 комада метака у претходна 24 часа".
"У Украјини је ескалирало насиље и бележи се масовна употреба ватреног оружја у рукама екстремистичких група. У многим деловима земље проваљује се у државне зграде, војна постројења и складишта са муницијом", пише у саопштењу СБУ.
Први човек украјинских безбедњака Александар Јакименко је најављујући опсежну акцију широм земље рекао да у "овим тренуцима горе зграде судова и да вандали уништавају приватно власништво и убијају цивиле".
"Данас се догађа свесна и циљана употреба насиља паљењем, убиствима, узимањем талаца, застрашивањем становништва ради достизања криминалних циљева. Све то уз употребу ватреног оружја. То више није феномен тероризма, већ конкретни терористички акти", додаје се у саопштењу.
СБУ је позвао све Украјинце на смиреност, како би се одржали ред и мир у земљи, а већ су почеле да се спроводе посебне безбедносне мере, како би се одржааи безбедност и у градовима и на граници.
"Председник Јанукович је обавештен о почетку операције", рекао је Јакименко.
Неколико сати пре него што су се огласиле власти, демонстранти, који су заузели административне зграде у украјинском Лавову, прогласили су "народну власт". Јављено је да су полиција и војска пред њима положили оружје, као и да су из затвора у Лавову пуштени сви затвореници.
Режим председника Виктора Јануковича оптужио је опозицију за крвопролиће на улицама Кијева у којима је током претходна 24 часа живот изгубило 26 особа.
Истовремено, шеф руске дипломатије Сергеј Лавров рекао је да "одговорност за смртоносне нереде није само на екстремистима, већ је и на вођама опозиције и неким западним политичарима".
Раније данас, из Кремља је саопштено да је "у Украјини крв проливена због криминалног деловања радикалне опозиције".
На другој страни, званичници Европске уније запретили су увођењем санкција Украјини уколико се сукобљене стране не врате за преговарачки сто и не обуставе насиље.
Према званичним подацима, број жртава током јучерашњих и синоћњих сукоба демонстраната и полиције у Кијеву достигао је 26, а повређен је 751 човек.
(Б92-Танјуг)

Русија осудила покушај државног удара, Путин и Јанукович разговарали телефоном ноћас

Русија је осудила „покушај државног удара” у Украјини и упутила захтев вођама опозиције у тој земљи да учине нешто да се заустави насиље.


„У суштини се ради о покушају државног удара”, наводи се у саопштењу руског министарства спољних послова.
„Руска страна тражи од вођа (опозиције) да учине да се престане са проливањем крви у њиховој земљи и да без одлагања наставе дијалог с легитимним властима без претњи и ултиматума”, наводи се у саопштењу.
У одвојеној изјави портпарол руског председника Владимира Путина Дмитриј Песков рекао је да Путин „нема савета” за свог украјинског колегу Виктора Јануковича у кризи која већ три месеца потреса његову земљу.
„Руски председник никад није давао и неће давати савет свом украјинском колеги о томе шта треба или не треба урадити и нема намеру да даје такве савет у будућности”, рекао је Дмитриј Песков, преноси агенција Интерфакс.
Он је, међутим, потврдио да су Путин и Јанукович разговарали телефоном ноћас док су се одвијали жестоки сукоби демонстраната и полиције у Кијеву.
10.50 - Совјетски и украјински атлетичар Сергеј Бубка апеловао на обе стране у политичкој кризи у Украјини да положе оружје и прекину насиље.


10.20 - Зграда Дома синдиката на Тргу независности, у којој је седиште опозиције, тешко је оштећена у ноћашњем пожару. Према незваничним информацијама, ватрогасци су ноћас из зграде избавили 41 особу.
09.50 - На улицама Кијева тренутно је затишје. Додатне полицијске снаге окупљају се на прилазима Тргу независности.
09.20 - Полиција блокира бар половину путева који воде из града, па је Кијев делимично одсечен од остатка земље, јављају извештачи из украјинске престонице.
Убијено 25 људи у Кијеву, више стотина повређено
КИЈЕВ – Двадесет пет људи је погинуло у сукобима који су јуче избили између демонстраната и полиције у Кијеву, од чега најмање осам полицајаца, а више стотина је повређено, саопштило је јутрос украјинско министарство здравља.


                   

Амерички амбасадор Џефри Пјат разговарао је са министром спољних послова Украјине Леонидом Кожаром и том приликом рекао да САД од ”овог тренутка сматрају да је украјински председник Виктор Јанукович крив за насиље на улицама Кијева.
Министар иностраних послова Литваније Линас Линкевичијус позвао је председника Украјине Виктора Јануковича да одмах повуче своје трупе из центра Кијева.
Пољски председник Бронислав Коморовски каже да су украјинска влада и опозиција подједнако одговорни за најновије рунде насиља у Кијеву и подстиче их да чине уступке за политичко решење сукоба.
Према том саопштењу, око 241 особа је затражила помоћ у болницама, од тога 79 полицајаца и пет новинара.
Међу погинулим је и новинар украјинског дневника Вести Вјачеслав Веремиј, који је убијен из ватреног оружја.


Хиљаде полицајаца у уторак увече су почели шок бомбама и воденим топовима да растерују демонстранте са главног трга у Кијеву.
Полиција је уклонила барикаде са Трга независности који је већ три месеца центар антивладиних демонстрација, а велики број шатора активиста је спаљен.
Око 20.000 демонстраната, наоружаних палицама одговорило је на акцију полиције бацајући каменице и молотовљеве коктеле, истовремено певајући украјинску химну. Агенције су јавиле да су виђени и поједини демонстранти с ручним наоружањем.


Председник Виктор Јанукович запретио је лидерима опозиције да ће бити изведени пред суд зато што су „прешли границу” насилним покушајима да заузму власти.
„Лидери опозиције су занемарили принцип демократије по коме се на власт долази изборима, а не на улици. Они су прешли границу и позивају људе да узму оружје”, навео је Јанукович у саопстењу За јавност објављеном рано јутрос.
„Ради се о флагрантном кршењу закона и кривци ће бити изведени пред лице правде”, истакао је украјински председник.


Он је оптужио лидере опозиције да су позвали радикалне елементе на Трг независности, који је било центар протеста против његове власти три месеца. Рекао је да су их позвали на оружану борбу и пре него што је почела седница скупштине на којој је требало да се усвоје закони који је требало да промене Украјину.
Јанукович је рекао да опозиција треба да се дистанцира од радикалних елемената или да призна да их подржава, у „ком случају би се с њима разговарало другачије”.
Демонстранти су се јуче сукобили са полицијом коју су гађали молотовљевим коктелима и каменицама а полиција је узвраћала сузавцем, шок бомбама и гуменим мецима. Седиште Јануковичеве партије близу парламента, у које су демонстранти јуче на кратко упали, запаљено је.
Новинара Вести су из ватреног оружја убили непознати маскирани људи у центру Кијева близу Трга независности захваћеним до сада највећим насиљем од када су почели протести против власти председника Виктора Јануковича пре три месеца.
Погођен је метком у груди и умро је у болници после вишесатне операције, навео је његов лист.
Међу повређеним у Кијеву је и више десетина новинара.
Ноћас су демонстранти заузели више јавних зграда у Лавову на западу Украјине, националистичком упоришту близу пољске границе. Заузели су седиште полиције и специјалних снага и узели оружје у једној војној јединици.
У региону Тернопила на западу демонстранти су бацали молотовљеве коктеле на регионално седиште полиције које је запаљено, јавила је полиција. Такође на западу, у месту Ивано-Франквист, око 50 демонстраната напало је зграде регионалне администрације.
Демонстранти су крајем јануара заузели више државних зграда на западу земље, али су их пре овог новог насиља напустили после споразума о амнестији демонстраната.
(Агенције)

Окршаји и током ноћи

Окршаји између полиције и демонстраната наставили су се и током ноћи. Према последњим информацијама, до сада је погинуло најмање 25 људи, док је 200 озбиљно рањено.


08:47 - У Кијеву и даље горе зграде и гуме, дим куља на све стране.
"Уколико желите да видите како изгледа пакао на Земљи, само погледајте трг Независности у Кијеву: изгледа као котао који ври" јавља новинар "Russia today".
08:41 - Јанукович: Чланови опозиције су криви јер су позвали демонстранте да донесу оружје
Председник УкрајинеВиктор Јанукович је окривио лидере опозиције за најновији пораст насиља у Кијеву, пренео је ББЦ.
Након неуспелих разговоре са опозицијом, Јанукович је позвао лидере опозиције да "се дистанцирају од радикалних снага", рекавши да "није касно да се заустави конфликт" и упозорио их да ће у супротном с њима „друкчије разговарати“.
Јанукович је у званичној изјави за неке чланове опозиције рекао да су „прешли црту“ када су своје присталице позвали да донесу оружје на демонстрације и назвао их
„криминалцима“, који ће се с правдом суочити на суду.
08:37 - Руслана у Бриселу
Популарна певачица и победница Евровизије2004. године налази се у Бриселу. Она се састала са неколико званичника ЕУ. Како је на Тwиттеру изјавио Штефан Филе, сложили су се да се свако даље проливање крви мора избећи.
08:23 - Страдало 8 полицајаца.
Како јавља "Russia today", међу погинулима има барем 8 полицајаца.
08:12 - Друштвене мреже преплављене сликама Кијева који гори.
08:08 - Министар здравља: Погинуло 25 људи.
Украјински министар здравља је јутрос изјавио, како јавља агенција АП, да је на Тргу независности јуче и ноћас погинуло 25 људи, док је 241 особа примљена у болницу са повредама.
07:56 - Кличко тражио од демонстраната да бране камп.
Док су експлозије одјекивале Кијевом током ноћи, лидер опозиције Виталиј Кличко тражио је од 20.000 демонстраната окупљених на тргу да бране камп.
"Нећемо мрднути одавде", поручио је бивши боксер окупљенима, док је око њих све горело.
07:49 - Полиција напала демонстранте у 4 ујутру.
Последњи напард полиције на демонстранте се одгиграо у 4 ујутру. На улицама су се чуле велике експлозије, праћене сузавцем. Полиција је такође користила и водене топове у неуспелом пкушају да угаси ватру на тргу. Према последњим информацијама, у улицама Кијева јуче је страдало чак 22, док је око 200 људи озбиљно повређено.

(РТС-Танјуг-Блиц)

Нема коментара:

Постави коментар

Само напред...слободно реците шта мислите.

 Моја Лена 2020.године