недеља, 19. октобар 2014.

Док се смањују пензије,плате лекарима,судијама и просветним радницима у државној управи ради 11.134 саветника !!!

 

 

 

 

По Регистру запослених из августа ове године који обједињава извештаје свих корисника буџетских средстава, од 45.831 запосленог у органима јавне управе, без података за полицију и одбрану, 11.134 имају звање саветника.

 

 

Према подацима из марта ове године, у државној управи било је 7.533 службеника са звањем саветника. Асоцијација слободних и независних синдиката (АСНС) тим поводом саопштила је да би Влада Србије, уместо што смањује плате и пензије, највише уштедела ако би отпустила саветнике који државу годишње коштају 150 милиона евра.

„Док се укида помоћ породиљама, смањују дечји додатак и социјална давања, грађани Србије само за саветничке плате годишње дају око 150 милиона евра”, писало је у саопштењу АСНС-а.


Ко су саветници у српској јавној управи, шта раде и колико нас коштају?


Познаваоци организације државне администрације, укључујући и упућене у управљање компанијама, кажу да су звање и статус саветника, који и за тамошње прилике зарађују много, по правилу резервисани за искусне експерте у одређеним областима, уз које обично иде и академска титула. Посла саветника у неким мултинационалним компанијама и банкама прихватали су и поједини бивши председници држава.

У Србији је стање са саветницима ипак другачије. 


– Податак да четвртина запослених у државној администрацији имају звање саветника само говори да веома стручне послове у управи обављају људи са високом стручном спремом – указују у Министарству државне управе и локалне самоуправе.

 – Звање саветника, које има неколико „чинова” (млађи саветник, саветник, самостални саветник и виши саветник),законски је термин којим се одређује државни службеник који обавља државно-службеничке послове са високом стручном спремом. Реч је о писању закона, изради анализа и праћења стања у одређеној области, спровођењу закона или раду у управном поступку.


Осим саветника који су државни службеници, постоје и такозвани посебни саветници, који не спадају у уобичајену саветничку номенклатуру. Закон о државној управи омогућава сваком министру да може да има највише три посебна саветника, који по његовом налогу припремају предлоге, дају мишљења и обављају друге послове за министра. Број посебних саветника министра одређује се актом владе за свако министарство.







Нема коментара:

Постави коментар

Само напред...слободно реците шта мислите.

 Моја Лена 2020.године