петак, 6. фебруар 2015.

Скупштина АП КиМ: Писмо Александру Вучићу пред наставак разговора у Бриселу

 

 

 

РЕПУБЛИКА СРБИЈА

 

ВЛАДА

 

Председнику А. Вучићу

 

Поштовани,

 

 

Посланици и руководство Скупштине АП Косова и Метохије, користе прилику да Вам поводом најављених преговора за 09.02.2015., још једном предоче да Бриселски споразум представља озбиљну претњу територијалном интегритету Републике Србије, очувању Републике Србије и њене државности на тертиторији АП Косова и Метохије, што не може да не угрожава останак и опстанак српског народа и другог неалбанског живља на Косову и Метохији. Као што знате Заједница српских општина по Бриселском споразуму представља категорију правног система Републике Косово, док Република Србија по одредбама Бриселског споразума нема никакве надлежности у вези са том Заједницом.

 

 

 

 

Ова Заједница је замишљена као облик мањинске заштите српског народа у тзв. Републици Косово, јер да није тако Срби никада не би могли постати национална мањина у својој властитој држави. Очигледно је да Бриселски споразум на против уставан начин мења Устав Републике Србије. У том смислу неопохдно је да Влада Републике Србије донесе одлуку о раскиду Бриселског споразума. Такву одлуку налажу како општи национални интереси, тако и интереси српског народа који живи на територији АП КиМ.

 

Такође Вам предочавамо да Устав Републике Србије у својим основним начелима предвиђа да нико не може присвојити сувереност грађана, нити успоставити власт мимо слободно изражене воље грађана. Грађани Републике Србије су своју вољу изразили на референдуму ради потврђивања Устава Републике Србије 2006. године. Са друге стране и грађани на северу Косова и Метохије су се управо на референдуму одржаном 2012. са 99,9% изјаснили против прихватања институција тзв. Р. Косово, уверени да им те институције не могу гарантовати безбедност и пружити економски развој и просперитет. 

 

На референдуму је изашло 75% од укупног броја уписаних у бирачке спискове.

 

Обзиром да је Резолуцијом 1244 СБ УН загарантован суверенитет и територијални интегритет Србије (СРЈ), а за покрајину КиМ „широка аутономија“ у оквиру Србије, најављени преговори у вези власништва РМХК „Трепча“, не спомињући осталу имовину на КиМ, није ништа друго но деобни биланс две независне и суверене државе и одустајање од Резолуције 1244 СБ УН.

 

Као што је познато један од главних задатака који је СБ Резолуцијом 1244 поставио испред себе и међународне заједнице јесте безбедан и слободан повратак расељених лица. Ради се о 250.000 расељених Срба и другог неалбанског живља. И после петнаест година повратак је на веома ниском нивоу. Из ових разлога став Скупштине АП Косова и Метохије јесте да би једина тема на преговорима у Бриселу требало да буде ,,одрживи повратак расељених и повратак узурпиране српске имовине’’. У противном неопходно је прекинути даље преговоре, јер су до сада Aлбанци све добили а Срби све изгубили, што најбоље потврђује најава формирања оружаних снага Косова, што би представљало отворено и еклатантно кршење Резолуције 1244 СБ УН.

 

 

 

С, поштовањем 

 

Скупштина АП КиМ

 

Потпредседник Скупштине

 

Добросав Добрић

Нема коментара:

Постави коментар

Само напред...слободно реците шта мислите.

 Моја Лена 2020.године