среда, 6. јун 2012.

Bajaga promovisao "Daljinu, dim i prašinu" i "Vodič kroz snove"

 

 

Dvanaesti album Bajage i instruktora Daljina, dim i prašina (Long Play/Novosti) i knjiga Vodić kroz snove sa 70 odabranih pesama Momčila Bajagića promovisani su danas u Zvezdara teatru, a od sutra (sreda, 6. jun) će se u kompletu naći u prodaji širom Srbije (cena 450 dinara), Crne Gore (5 evra) i Republike Srpske (10 konvertibilnih maraka). Disk i latiničnu verziju knjige za ostatak bivše Jugoslavije objaviće Dallas Records. 
Knjiga je, po Bajaginim rečima, podeljena u tri celine – stare pesme za matični bend, pesme koje je radio za druge i tekstovi sa novog albuma. Disk sadrži, uz pet numera koje su medijski već prezentovane (Ako treba da je kraj, Vreme, Suza, Mala uska haljina, Daljina, dim i prašina), pesme Stari put za Novi Sad, Od sumraka do svitanja i Još jednom (najduža u Bajaginoj diskografiji, 8:21) i, kao bonus, takođe poznatu temu iz serije Vratiće se rodeBežiš od mene, ljubavi i Još jednom – radio edit.

Na promociji su, pored Bajagića, koji je zajedno sa gitaristom Markom Nježićem Kićom izveo naslovnu numeru, govorili reditelj i dramski pisac Dušan Kovačević, profesor Filološkog fakulteta Aleksandar Jerkov, novinar Petar Popović i izvršni direktor kompanije Novosti Aleksandar Backović, a glumac Lazar Ristovski je pročitao stihove pesme Ruski voz koju je, zajedno sa publicistom Božom Koprivicom uvrstio u takođe ove godine izdatu knjigu Antologija ljubavne poezije. Promociji su prisustvovale i brojne Bajagine kolege i prijatelji – Kornelije Kovač, Bora Đorđević, Miša Aleksić, Neša Galija, Dejan Cukić, Žika Jelić, Vladimir Đurić Đura, Marija Mihajlović, Aleksandra Kovač, Petar Janjatović, Vlada Janković Džet...
„Bilo je logično da u nekom trenutku napravim zbirku pesama“, smatra Bajaga. „Napisao sam ih mnogo više nego što ih ima u knjizi, ovo je neki moj izbor uz pomoć prijatelja. Što se tiče zvuka na albumu – sve su živi instrumenti, pojačala sa lampama... Ukombinovali smo to sa novom tehnologijom, mislim da je recept pravi. Sledi koncertna promocija – mi konstantno sviramo ali ćemo velike koncerte ostaviti za narednu godinu, taman kad se album zavrti. Što se Beograda tiče – vidim da se renovira Tašmajdan, voleo bih da ga baš mi otvorimo jer me za to mesto vezuju brojne uspomene“. 
Bajaga je, nadovezujući se na tu priču, dodao za Popboks:  „Zvuk na ovom albumu podrazumeva i specifično predstavljanje tih pesama uživo. Moraćemo na koncerte da vodimo, recimo, trubača Miloša, verovatno i nekog saksofonistu, pa videćemo, polako. Spremamo novi program, biće promena i na bini“. 
Dušan Kovačević je nadahnuto govorio o starom saradniku i prijatelju akcentujući, pre svega, knjigu: „Vodić kroz snove je vodič kroz naš život. Snovi su u tih 30 godina bili često teški, tmurni ali se Bajaga uvek trudio da ih dočara na svoj urbani način. Njegova muzika je dragocena, bila je i jeste odbrana Beograda od primitivizma, pogotovo tokom devedesetih“. 
Prof. dr Aleksandar Jerkov je naglasio da Bajaga pokazuje da „poezija ima smisla“ i da treba da postoji, podsećajući da je „ona u antičkoj Grčkoj i nastala uz pratnju instrumenata“. 


Petar Peca Popović se osvrnuo na simboliku „orvelovske“ 1984. kada je objavljen niz značajnih albuma kako na svetskoj tako i na ex-yu sceni, a jedan od njih je i Bajagin solo prvenac Pozitivna geografija: „Momčilo se sada vratio na na neke stvari koje je čačnuo na Pozitivnoj geografiji, a čačkajući nas je osvojio jednom zauvek. Tada je imao 24 godine ali i sada, kad je prešao 50, na isti način čačka razne fahove u muzici. On je pesnik, čovek sa šiframa a njegove šifre su amajlije, kodovi sa kojima su neke generacije odrastale i verovale da nije sve izgubljeno“, rekao je Popović dok je Aleksandar Backović podsetio na kontinuitet Bajagine saradnje sa Novostima uz duhovit zaključak „Hvala ti što si nas izabrao, mi smo te više puta izdali“.



Нема коментара:

Постави коментар

Само напред...слободно реците шта мислите.

 Моја Лена 2020.године