понедељак, 17. децембар 2012.

Срби траже укидање царина у року од 72 сата 

 

 

 


Привредници са севра Косова затражили су данас да се у року од 72 сата укине царињење робе за север Косова и да им се обрати неко од државних званичника И запретили да ће у супротном потпуно блокирати прелаз Јариње.
Захтеве привредника прочитао је Небојша Радуловић из Лепосавића.

Претходно је Еулекс полиција спречила неколико стотина Срба да дођу до интегрисаног прелаза на Јарињу. Полицајци су развукли бодљикаву жицу па је прелаз све време протеста био блокиран за саобраћај.

Радуловић је казао да привредници траже да се "одмах и безусловно омогући пролаз акцизне и друге робе на прелазу Јариње".

"Истовремено захтевамо од Владе Србије да измени Уредбу о извршењу Закона о порезу на додату вредност на територији КиМ за време важења Резолуције 1244 УН, односно да привреднике са КиМ врати у систем ПДВ Србије", рекао је Радуловић.

Привредници су затражили да се поштује закључак Владе Србије, односно како су навели тачка пет која говори о несметаном протоку робе намењене северу Косова.

"Уколико се не буде поштовала та тачка, од Владе Србије захтевамо да поступи по тачки осам истог закључка, односно суспендује споразум о интегрисаном управљању прелазима", наводи се у закључцима.

Они су затражили и да се "одмах и безусловно уклоне све институције квазидржаве Косово са прелаза Јариње и Брњак", на северу Косова.

"Тражимо да се међународне мисије, пре свега Еулекс и Кфор, понашају у складу са својим мандатом и буду статусно неутралне, а не да се као до сада стављају под команду Приштине и спроводе законе И процедуре такозване Републике Косово", затражили су окупљени Срби.

Они су позвали премијера Србије Ивицу Дачића или директора владин Канцеларије за КиМ Александра Вулина да у року од 72 сата дођу И обрате се привредницима на Косову и Метохији.

"Уколико се под хитно наши захтеви не уваже бићемо принуђени да радикализујемо протесте што ће подразумевати и тоталну блокаду прелаза Јариње", наводи се у закључцима.

О даљим потезима привредника одлучиваће радне групе које су формиране у све четири општине, а чини их по пет привредника из сваке општине.

Срби са севера Косова наводе да им је закључцима Владе Србије гарантовано да неће бити наплате царине и дажбина за робу која остаје на северу Косова. Међутим, Еулекс царина им тражи да комерцијалну робу царине на терминалу у јужној Митровици, док акцизну робу упућују на прелаз Мердаре.

Радне групе Београда и Приштине данас у Бриселу треба да причају о проблемима у спровођењу споразума о интегрисаном управљању прелазима који се примењује од 10. децембра.

На интегрисаном прелазу Јариње контролу саобраћаја од 10. децембра обављају, поред Еулекса, и припадници косовске полиције и МУП-а Србије.

Еулекс и косовски цариници, од почетка примене Споразума о интегрисаном управљању прелазима, робу која из централне Србије улази на север Косова преко Јариња, упућују на царињење на терминал у јужни део Косовске Митровице.

Такође, преко Јариња је забрањен увоз акцизне робе, тако да косовски цариници њу враћају са Јариња и упућују на Мердаре, што је према оцени привредника са севера Косова за њих апсолутно неприхватљиво.




Драги моји Срби,"вашу" Србију тренутно много више занима с ким је Мишковић у ћелији,како се осећа,како му прија затворска храна,коме је дао паре и како му је син Марко.

"Државни врх" Србије је ноћас у касне сате постигао "јединство" - то "јединство" се односи и на вас !!!

Нема коментара:

Постави коментар

Само напред...слободно реците шта мислите.

 Моја Лена 2020.године