уторак, 18. децембар 2012.

Србији мора бити речено да НАТО одлучује

 

 - Државном врху Србије данас је потребна храброст да јавности кажу да ништа око Косова и Метохије не може да се уради мимо НАТО , и да овде Русија не може да помогне, изјавио је у разговору за „Дневник“ политички аналитичар Душан Јањић.

 

 

 У јучерашњем дану који је био у знаку медијских спекулација да се у државној платформи за КиМ, која још није стигла до парламента, али јесте до амбасадора акредитованих у Београду, тражи специјални ентиетски статус за север покрајне, попут оног који има РС.


Да ли бисте прецизирали шта у овом моменту подразумевате све под тим „државничка храброст“ када је у питању решење најкрупијег државног и националног питања, какво је КиМ?

- По мени би то било изаћи отворено и рећи да је позиција таква да ми морамо да идемо ка споразуму о нормализацији, који значи да прихватамо Косово у територијалном оквиру у ком је данас, дакле да развијамо доборсуседске односе и да га притом не признајемо. Државни врх би потом требало да каже да ће унутар тога пробати да уради што више за националне и државне интересе, што подразумева не само отварање питања севера Косова, већ и инвестиција Србије у енергетском сектору, могућности сарадње у њему. Храбост је јавно изрећи да ништа не можемо урадити мимо НАТО. Та храброст очигледно моментално недостаје и председнику Томиславу Николићу и премијеру Ивици Дачићу. По мени, ако је неко председник или премијер мора бити довољно и храбар за државничке одлуке, а то су оне које је Томислав Николић најавио, али до сада није и извршио.


Шта под тим подразумевате?

- Најавио је промену политике према Косову, али је није променио.Он се и даље као Борис Тадић и пре њега Војислав Коштуница држи Европе и Косова, а притом не говорим о садашњем опозиционару Коштуници који је против ЕУ и за Русију. Дакле везивати Косово за напредовање у европском процесу је стара стратегија. Друго Николић није променио ни тактику, већ исто као Тадић све држи у тајности, уском кругу, не обавештава јавност.



А ако се када платформа изађе у јавност покаже као истинит захтев да север КиМ постане ентитет, које су шансе?


- То није реална калкулација и та спекулација је очито идеолошка жеља некога. Преношење модела Републике Српске  на север Косова је тражење немогућег, а то значи олакшавање позиције Приштине, затим то значи смањење значаја или цене РС, али у прст у око великим силама. Ми присуствојемо понављању политике од Коштунице преко Тадића, до Николићеве у којој се Милорад Додик и РС злоупотребљавају у косовским причама. Притом ми се чини да медијска спекулација о северу која је сада актуелна очигледно циља на отежавање позиције Николића и Дачића, а не на решавање позиције севера КиМ.


Како коментаришете упознавања абасадора са текстом платформе о КиМ?

- Предпостављам да је то био Николићев одговор на њихов захтев или притиске да нешто сазнају. Мислим да је председник Србије погрешио у две ствари, прво што је уопште ушао у посао са платформом, јер је то документ који ће сви да прихвате и никоме није потребан.Но, када је већ ушао у то морао је целу ствар да води другачије, да много раније направи текст, да се води нека врста јавне расправе, а не да платформу коју сви треба да прихвате и да се на њој изгради консензус, држи у тајности месецима. Мислим да би платфорам коју би сви прихватили, као што је рекао Дачић, везала руке и ноге њему као преговарачу и не би била од користи, мада је то маневар да се избегне одговорност. А, понављам ово је доба када државник мора да има одговорност.



Драган Миливојевић

Нема коментара:

Постави коментар

Само напред...слободно реците шта мислите.

 Моја Лена 2020.године