уторак, 18. децембар 2012.

Којен: Дачић спреман да уради и оно од чега је Тадић зазирао

 

 

Када Србија, којој нико војно не прети, сама пристаје да подигне границу са Косовом и Метохијом, треба ли можда ћутати, или се радовати "европском путу" који нас је дотле довео, изјавио је бивши саветник, бившег председника Србије Бориса Тадића, професор Леон Којен и додао да је Дачић изгледа спреман да уради и оно од чега је Тадић зазирао.

Којен је био саветник бившег председника Србије Бориса Тадића и један од двојице координатора државног тима у бечким преговорима под посредништвом Мартија Ахтисарија.
У априлу 2007. дао је оставку на положај Тадићевог саветника и убрзо се повукао из политике.
Којен је рекао Данасу да пре и за време преговора с Ахтисаријем, став "и ЕУ и Косово" уопште није одређивао српску политику. Он се јавља тек с коалицијом ДС-ДСС и другом владом Војислава Коштунице, када постаје актуелно потписивање Споразума о стабилизацији и придруживању са ЕУ.
Паролу "и ЕУ и Косово" увек сам сматрао потпуно промашеном и то сам још 2007. јавно говорио, залажући се за то да Србија потпише ССП једино ако јој ЕУ изричито гарантује територијални интегритет, рекао је Којен и како је додао све што се догодило за ових пет година показује да је био у праву.

"Везујући своју судбину за приближавање ЕУ, Србија није постигла ништа - земља је катастрофално презадужена и даље се задужује, привреда више стоји него што ради, а што се тиче Косова, Ивица Дачић изгледа спреман да уради и оно од чега је Борис Тадић зазирао. У свему томе нема никаквог добитка за Србију, нити га може бити - последњи је тренутак да се та политика мења", рекао је Којен.

Он је оценио да је кључна грешка у косовској политици направљена када је Тадић пристао да Србија разговара с Приштином уз посредовање ЕУ, а не под покровитељством УН и Савета безбедности.

Србија се тако подвргла диктату Брисела и он се сада убрзано спроводи, истакао је Којен.

Нема коментара:

Постави коментар

Само напред...слободно реците шта мислите.

 Моја Лена 2020.године