среда, 26. децембар 2012.

Коментар Двери на ујдурму око Платформе о Косову и Метохији

 

 

 Платформа за Косово и Метохију, коју је предложио председник СрбијеТомислав Николић, и реакције које су уследиле, показују да држава нема стратегију ни јединство према најважнијем питању српског народа. Последице тога осетиле су се одмах након објављивања платформе када су уследиле супростављене изјаве највиших државних функционера и најављено мењање, по Србију најбољих делова платформе, а под притиском из Брисела и Вашингтона. Све то уноси додатну несигурност у сопствене одлуке и потезе носиоца власти, и показује да оваква власт нема снагу ни капацитет да успешно води Србију.

Што се саме платформе тиче, њена највећа вредност је што представља први покушај отклона од политике Бориса Тадића, јер сви досадашњи потези нових власти по питању Косова и Метохије били су само настављање катастрофалне политике коју је спроводила Демократска странка. И то се мора похвалити.
Иако има добрих ствари у платформи, оно што суштински одређује неповерење према овом тексту и намерама његових доносиоца, јесте чињеница да се делови који потврђују суверенитет и тачно осликавају претходне догађаје и садашње стање на Косову и Метохији налазе у преамбули документа (необавезујућем уводном делу документа), док тог дела платформе нема у енглеској верзији, што наводи на закључак да преамбула има употребну вредност само према домаћој јавности и представља политички маркетинг. Тако нешто се да и закључити из изјава које су стизале из Министарства спољних послова и од саветника председника Николића, а потврду даје и сама платформа у којој стоји да Србија неће признати независност Косова и Метохије, што је блажа формулција и не значи да Србија сматра Косово и Метохију делом своје територије и да је „дугорочни државни и национални циљ - очување целовитости државне територије, суверенитета, демографски опоравак, остваривање легитимног политичког, економског и безбедносног утицаја на подручју А. П. Косова и Метохије“, како је наведено у другој тачци преамбуле представљене платформе.
Платформа не садржи и оно што би морао бити основни захтев Србије – измештање преговора из седишта ЕУ и повратак преговора под окриље Савета безбедности, где Србија има два моћна савезника, Русију и Кину (што је чињеница која се констатује у преамбули).
Посебно је за Двери недопустиво увођење оружаних снага Албаније, као гаранта безбедности на Косову и Метохији, у тренутку када идеја Велике Албаније доживљава свој историјски врхунац, а наш јужни сусед спроводи отворену агресију према Србији.

 

Питања Двери за нову власт

Негативном мишљењу према платформи доприносе и изјаве највиших функционера Владе, као и реакције самих доносиоца платформе, који су напритиске споља и изнутра, како се стиче утисак, поклекли и најавили измену кључних делова платформе. Наиме, под притиском из Брисела и Вашингтона, али и председника Владе, најављено је да се из платформе изоставља тачка „да основни принцип преговора биће - разговор о пакету - „ништа није договорено све док се не постигне договор о свему“, која обезвређује досадашње договоре, који су биле на штету Србије. Без ове тачке и преамбуле сама платформа губи сваки смисао, и представља наставак капитулације.
Како Дверима, иако је Томислав Николић најавио да ће о платформи разговарати са свим политичким опцијама, није представљена платформа, ми не можемо коментарисати полутајне и незваничне документе, све док званично не добијемо званичан документ. До тада сматрамо да актуелни режим нема никакву стратегију према Косову и Метохији, и да је једино актуелан наставак политике коју је водила Демократска странка.
Док чекамо да председник Николић испуни своје обећање, с обзиром на значај Косова и Метохије и свега изнетог у медијима последњих дана, власт је дужна да јавности објасни:


1.Који текст је званичан текст платформе?

 

2.Ко је аутор платформе? Да ли постоје нека стручна лица која би стала иза овог текста?

 

3.Да ли је ово платформа само Председника, или иза ње стоји и Влада, или један део Владе?

 

4.Зашто постоји разлика у верзији на српском и енглеском језику?

 

5.Зашто су дипломатско-конзуларна представништва Србије добила енглеску верзију, у којој се не спомиње суверенитет Србије? Како је уопште могла бити њима послата, а да претходно није усвојена од Владе или Скупштине?

 

6.Која је намена ове платформе? Да ли је ова платформа државна стратегија, и да ли ће је усвојити Влада и Скупштина? 

 

7.Какав то сад нови документ који ће бити обавезујући за разговоре о Косову и Метохији најављују из Владе?



Информативна служба Покрета Двери

Нема коментара:

Постави коментар

Само напред...слободно реците шта мислите.

 Моја Лена 2020.године