среда, 26. децембар 2012.

Случај Татон: Породице осуђених и навијачи протестовали на Тргу Републике

 

Чланови породица и више стотина пријатеља правоснажно осуђених за учешће у убиству француског навијача Бриса Татона протестовали су данас на Тргу Републике у Београду, тражећи правду за осуђене.
Протест, коме су се придружили и припадници Партизанове навијачке групе "Алкатраз" трајао је сат - од 12 до 13 сати. 
 
 
 Окупљени су носили транспаренте којима су тражили "правду за осуђене" и навијачка обележја, али је протест протекао мирно, уз појачано присуство полиције.

Браниоци осуђених поднели су 26. октобра Апелационом суду у Београду жалбу на одлуку којом је одбачен њихов захтев за понављање кривичног поступка.

Апелациони суд још није одлучио о том захтеву, рекла је данас Танјугу портпарол суда Мирјана Пиљић.

Адвокати осуђених поднели су 30. августа Вишем суду у Београду захтев за понављање поступка са изјавом очевица туче на Обилићевом венцу у којој је на смрт претучцен Татон, пензионисаног полицајца Драгана Црепуље који током правоснажно окончаног поступка није сведочио.

Кривично ванпретресно веће Вишег суда у Београду 9. октобра одбацило је тај захтев, наводећи да, с обзиром на све доказе изведене током процеса, саслушање новог сведока "није доказ који би сам за себе или у вези са ранијим доказима могао да доведе до ослобађања лица које је осуђено или до његове блаже осуде по блажем закону".
 
 
 Апелациони суд може да усвоји жалбу бранилаца, укине решење Вишег суда и наложи му да поново одлучи о захтеву, а може и да је одбије и потврди првостепену одлуку.

Жалбом се предлаже укидање решења уз налог Вишем суду да поново одлучи о захтеву за понављање поступка.

Црепуља је у изјави приложеној суду уз захтев за понављање поступка тврдио да Татон није бачен са ограде зида од четири метра, већ је сам пао.

Он је предлаган за сведока у другостепеном поступку за убиство Татона, али Апелациони суд није то прихватио.

Апелациони суд у Београду крајем јануара преполовио је казне осуђенима, преиначивши пресуду Вишег суда којом су били осуђени на укупно 240 година затвора.

Правоснажном пресудом Апелационог суда 14 нападача на Татона добило је укупно 123 године затвора.

Оптужени су, према пресуди, током масовне туче, опколили Татона, тукли га ногама и рукама док је лежао на тротоару, гађали га пепељарама и чашама и ударали палицама и бакљама.

Потом су га одвукли и притисли на ограду степеништа и намерно га бацили са висине од 4,28 метара у простор између степеништа и гараже, а потом се разбежали у разним правцима.

Татону су том приликом нанете тешке повреде главе и бројне друге повреде, од којих је 12 дана касније преминуо у Клиничком центру Србије. Уставни суд Србије одбацио је и уставну жалбу бранилаца осуђених за учешће у убиству француског навијача, јер је утврдио да у току кривичног поступка окривљенима није повређено право на правично суђење.

Пошто је одбрана у том случају исцрпела све правне лекове које је могла да уложи у Србији, недавно је најавила је да ће се обратити Европском суду за људска права у Стразбуру.
 
 

Нема коментара:

Постави коментар

Само напред...слободно реците шта мислите.

 Моја Лена 2020.године