понедељак, 8. април 2013.

Србија добила први Козачки покрет

 

 

Србија је добила први козачки покрет, чији су чланови заклетву положили у црkви маузолеја Карађорђевића на Опленцу, а у његовом оснивању помогли су им козаци из Јалте у Украјини, који су и чланови Међународног савеза козака, као и из Москве.







Прва Козачка станица чије је седиште у Тополи носи назив "Благовести", броји 42 члана, међу којима су и две жене. Сви они су јуче положили заклетву да ће поштовати козачке принципе, односно да ће чувати земљу, веру, традицију, пријатеље.




За атамана Козачке станице у Тополи изабран је Стево Вранић који је изјавио да ће српски козаци радити на развијању духовне, културне и економске сарадње.
"Циљ нам је да понудимо здраве пројекте, да кроз ветеранске организације Русије нађемо инвестиције, да понудимо оно што имамо, а то су здрава храна и туризам", рекао је Вранић.

Он је додао да већ постоје пројекти за које ће се тражити инвеститори и да је реч о производњи здраве хране, реконструкцији бања и производњи алтернативних извора енергије.

Атаман козака Јалте пуковник Анатолиј Ишћук истакао је да ће сарадња ићи, пре свега, у духовном и културном смеру, а врло брзо и у економији.

Он је истакао да је козаштво начин живота, а козак је особа која ће, ако треба, дати свој живот за своју државу.

"Козак је заштитник отаџбине. Не може бити козак онај ко није крштен и ко није православац. Не може бити козак ко није заштитник државе, културе, вере. Основа је патриотизам", навео је Ишћук.

Лекар Верица Живановић, једна је од две жене које су чланице козачког покрета у Тополи, рекла је да је суштина новооснованог козачког покрета да људи прихвате такав кодекс понашања какав имају козаци, да буду моралног карактера, да имају одговорност према друштву, заједници, породици и отаџбини.

Нагласивши да су чланови Козачке станице у Тополи ветерани ратова, чланови разних српско-руских асоцијација, Живановићева је рекла да свако ко жели да се учлани мора да буде часна и поштена особа и да има људе који ће потврдити такав начин живота.
У наредном периоду козачки покрети биће основани и у Студеници и Крагујевцу, где је данас градска управа приредила пријем за козаке из Јалте и Москве.

Козаци из Јалте и Москве неколико дана бораве у Србији, где су дошли на позив Удружења руско-српске сарадње, чији је председник Стево Вранић.

Нема коментара:

Постави коментар

Само напред...слободно реците шта мислите.

 Моја Лена 2020.године