субота, 15. март 2014.

Неколико савета за оне који ће изаћи на изборе

1. Приликом гласања ЗАОКРУЖИТЕ редни број испред онога за кога ћете гласати.НЕМОЈТЕ заокруживати цео назив или било шта друго писати или прецртавати на гласачком листићу.

 

2. Понесите неки маркер,фломастер или своју хемијску оловку која се разликује од оних које се дају на бирачком месту.

 

3. Редни број испред онога за кога ћете гласати ВИДЉИВО заокружите ако је то потребно и ВИШЕ ПУТА.

 

4. Ако не желите да гласате за некога ПРЕШАРАЈТЕ ЦЕО ГЛАСАЧКИ ЛИСТ унакрсном "путачом" - НИКАКО ГА НЕМОЈТЕ остављати празним !!!

 

Аутор овог блога је у више наврата учествовао као члан бирачких одбора на изборима и овога пута вам скреће пажњу на могуће злоупотребе и промене на гласачким листићима.

 

АКО СТЕ члан бирачког одбора ПОСЕБНО обратите пажњу да се приликом пребројавања гласачких листића УВЕРИТЕ да НИКО од осталих чланова нема у руци сакривену "скраћену" оловку,фломастер или неко друго средство за писање којим може листић да учини НЕВАЖЕЋИМ.

 

 

ПОСЕБНУ пажњу обратите на ПРАЗНЕ гласачке листиће,јер су они најчешћи начин за злоупотребу.

 

 

Једна од најчешћих злоупотреба се јавља код гласања оних који нису у стању да изађу на изборе и траже да то обаве код куће - ДОБРО проверите да ли је било сугестије од стране других чланова одбора како да гласају и то ОДМАХ спречите.

 

 

НЕ ПОТПИСУЈТЕ ЗАПИСНИКЕ пре него што будете ПОТПУНО СИГУРНИ да је пребројавање гласачких листића било исправно,односно ако је то потребно ТРАЖИТЕ да се оно понови и више пута како би били сигурни да злоупотреба нема.

Времена за то имате довољно - чак и онда ако се други чланови бирачког одбора томе противе. 

 

Нема коментара:

Постави коментар

Само напред...слободно реците шта мислите.

 Моја Лена 2020.године