субота, 28. април 2012.











Сећам се! Поносим се!

 

 

Сећам се! Поносим се! – под таквом девизом започела је у Русији народна акција сећања Георгијевска лента, посвећена победи руског војника над фашизмом. Стотине младих већ пету годину заредом од 24. априла до 9. маја на улицама руских и страних градова дели мале комадиће тканине са црно-наранџастим пругама онима који поштују подвиг војника.
Од како постоји акција, њени организатори поделили су људима преко 45 милиона трака у преко 30 земаља света. Цифра је колосална, али није тачна, пошто је акција Георгијевска лента, независно од њених аутора, новинара РИА Новости, постала народна. Они који нису добили овај мали комадић тканине, правили су га сами: налазили су наранџасти комад цица или свиле и цртали на њему црне пруге. Тако је било у Украјини, где су за основу ленте узели преостале заставе и транспаренте од Наранџасте револуције, изведене пре неколико година у овој земљи. А у Британији, у Лондону, срећни добитници ленте долили су је на два или три дела, како би сви који желе да се придруже акцији могли то да учине.
Мали комадић тканине имитација је чувене ленте уз орден Светог Георгија, најпоштованије од свих руских војничких награда и напомиње данашњим генерацијама на страшну несрећу коју носи рат. И истовремено на снагу и храброст обичних људи, који могу ради будућих генерација по цену сопственог живота да се супротставе агресорима. То је врло важно: подсетити људе на страшне године Другог светског рата, говори један од организатора акције, заменик генералног директора РИА Новости Валериј Левченко:

Акција се одржава по 5. пут, и пријатно је видети да је постала народна. Њен циљ је очувати сећање на подвиге ветерана Другог светског рата и позадине и скренути пажњу на проблеме оних који су још живи. Дивно је што их памтимо и бринемо се о њима. И наша помоћ је реална. За време акције људи активније помажу болницама у којима се лече ветерани, пружају материјалну помоћ онима којима је потребна, наставља Валериј Левченко. Чине то несебично, од свег срца.

Овог пролећа мале копије георгијевске ленте опет ће се виорити на антенама аутобуса и кола, на дечијим колицима и школским ранцима, на дамским ташнама и реверима мушких сакоа. Биће то и у Москви, у Санкт-Петербургу, у Лондону, у Паризу, у Вашингтону.
У 160 земаља света неколико хиљада ленти ће послати радиокомпанија Глас Русије, која је већ трећу годину партнер РИА Новости у акцији Георгијевска лента. Од 24. априла до 9. маја у руској служби наше радиокомпаније ће радити телефон вруће линије +7 495 950 6944. На овај број сваки сваки слушалац може да изрази своје мишљење о акцији, да подели сећања и породичне приче о Другом светском рату, као и да честита рођацима и пријатељима велики празник Дан победе. И ове приче и честитке ће обавезно бити у програму Гласа Русије и објављене на сајту акције.

Нема коментара:

Постави коментар

Само напред...слободно реците шта мислите.

 Моја Лена 2020.године