среда, 2. мај 2012.

Књиге које препоручујем (3)


Људмила Улицка - Данијел Штајн,преводилац

(Людмила Евгеньевна Улицкая - Даниэль Штайн, переводчик)

 

 

 

O mudroj starici koja živi između knjiga i ćutanja, o vatrenoj komunistkinji koja teče svoje poslednje dane u izraelskom staračkom domu. O četrdesetogodišnjoj Amerikanki, naizgled zadovoljnoj, a zapravo opterećenoj bolnim uspomenama. O Nemici koja, da bi iskupila krivicu svog naroda, radi u hrišćanskoj opštini u okolini Haife. O katoličkoj monahinji, danas pravoslavnoj popadiji, koja je našla sebe u Svetoj Zemlji… Izraelski radikal, neuravnoteženi tinejdžer, tužni Arapin-hrišćanin, stručnjak za judaizam. Visoka politika i privatni život. SAD, Izrael, Poljska, Litvanija, Rusija. A u centru toga usitnjenog, a ipak očajnički jedinstvenog sveta – Jevrejin, bivša „krtica“ u Gestapou, bivši partizan – danas katolički sveštenik… Čovek koji objašnjava kako ljudska rasa još živi, kako se nije ugušila u mržnji i bolu. Novi roman Ljudmile Ulicke govori o stranstvovanju duha u mraku sveta, o tome kako svako traži i nalazi svetlost oko sebe i u sebi, o karmelićaninu Danijelu, čoveku s čijim životom ne može da se poredi ni najuzbudljivija literatura. O čoveku koji je do poslednjeg dana ostao milosrdni vojnik.
Za roman “Danijel Štajn, prevodilac”, Ljudmila Ulicka dobila je (2008) najveću rusku nagradu “Boljšaja knjiga” (“Velika knjiga”). To je nagrada koju je pre tri godine osnovao “Centar za podršku ruskoj književnosti” kako bi pomogao “u organizaciji i ostvarivanju kulturnih programa u sferi duhovnog razvoja ličnosti, učvršćivanju ideala humanizma u društvu, atmosferi poštovanja vrednosti ruske kulture, kao i razvoju književnog stvaranja i izdavaštva u Ruskoj federaciji”.
Osnivači Centra su velike ruske banke i kompanije kao i bogati pojedinici, među kojima i nama poznati Roman Abramovič. Predsednik Centra je Vladimir Grigorjev, savetnik rukovodioca Federalne agencije za štampu i masovne komunikacije.
Nagrada se razlikuje od drugih po neuobičajeno visokom iznosu od 3 miliona rubalja, što je ove godine iznosilo više od 120 hiljada dolara, i po tome što je žiri sastavljen od 100 članova – oko 50 profesionalnih “čitača” – pisaca i književnih kritičara i isto toliko predstavnika drugih, “običnih profesija”.

Нема коментара:

Постави коментар

Само напред...слободно реците шта мислите.

 Моја Лена 2020.године