субота, 19. мај 2012.

ВИСОКОТЕХНОЛОШКИ КРИМИНАЛ – ШТА ЈЕ ТО?

 

Високотехнолошки криминал обухвата скуп кривичних дела где се као објекат извршења и као средство за извршење кривичног дела јављају рачунари, рачунарске мреже, рачунарски подаци, као и њихови продукти у материјалном и електронском облику.

Ова дефиниција укључује велики број злоупотреба информационих технологија, као и област злоупотреба у радио-дифузним технологијама. Тако се разликују кривична дела где су рачунари појављују као средство извршења (Computer Related Crime) и као објекат извршења (Computer Crime), као и кривична дела у чијем се начину извршења појављују елементи незаконитог коришћења Интернета.

Број и врсте кривичних дела из области високотехнолошког криминала, као и економску штету која настаје извршењем ових кривичних дела, веома је тешко проценити. Међутим, број извршења кривичних дела и економска штета која је до сада регистрована из године у годину у сталном је порасту. Начини извршења кривичних дела, због саме природе савремених информационих технологија, веома су разнолики и све софистициранији.
 
    Високотехнолошки криминал обухвата скуп кривичних дела против безбедности рачунарских података и то:

    1. Оштећење рачунарских података и програма
    2. Рачунарску саботажу
    3. Прављење и уношење рачунарских вируса
    4. Рачунарску превару
    5. Неовлашћени приступ заштићеном рачунару, рачунарској мрежи и електронској обради података
    6. Спречавање и ограничавање приступа јавној рачунарској мрежи и
    7. Неовлашћено коришћење рачунара или рачунарске мреже.

    Поред наведених кривичних дела у ову област спадају и кривична дела против интелектуалне својине, имовине и правног саобраћаја код којих се као објекат или средство извршења кривичних дела јављају рачунари, рачунарске мреже, рачунарски подаци, као и њихови производи у материјалном или електронском облику.

    У складу са овом законском дефиницијом у област високотехнолошког криминала спадају и кривична дела где се рачунари и рачунарске мреже јављају као средство извршења кривичних дела преваре, код злоупотреба платних картица на Интернету, злоупотреба у области електронске трговине и банкарства, злоупотребе деце у порнографске сврхе на Интернету (тзв. дечија порнографија), говора мржње на Интернету (ширење националне, расне, верске мржње и нетрпељивости и сл).
    Најчешћи облици извршења кривичних дела на Интернету су Рачунарске преваре везане за аукцијске Интернет сајтове (електронске продавнице), компромитовање и злоупотребa платних картица, „Нигеријске“ преваре, DDoS напади.


    1. Пре него што било коме проследите информације о себи сазнајте како ће се користити и да ли ће и коме од стране примаоца даље бити прослеђиване.

    2. Уколико вршите плаћање преко Интернета редовно вршите контролу стања на вашем рачуну, водите рачуна о томе на коју Интернет страницу се логујете, на њен изглед и сигурносне протоколе који се на тим страницама користе.

    3. Водите рачуна о Вашој електронској пошти коју сте проследили, као и о оној коју примате. Немојте одговарати на поруке са ознаком SPAM уколико нисте сигурни да познајете пошиљаоца, пошто се углавном заправо ради о ризичним порукама намењеним да се ваш рачунар компромитује или да се методама социјаног инжињеринга дође до Ваших личних и других података од значаја за извршиоце кривичних дела.

    4. Чувајте податке са Ваших платних картица, податке о Вашим банковним и другим рачунима и избегавајте коришћење личних података на Интернету као што су, нпр. датум рођења, број телефона и сл

    5. Немојте давати информације о себи путем телефона, преко електронских порука или на Интернет сервисима уколико нисте сигурни, или не знате са ким комуницирате.

    6. Чувајте информације у електронском облику на сигурном месту, и уколико постоји могућност, на уређајима без Интернет конекције или на преносивим носачима меморије (УСБ, преносиви хард диск и др.).

    7. Лозинке за електронске налоге за пошту и др., никада немојте да чувате аутоматски у пољима за унос.

    8. Када вршите download са Интернета водите рачуна о томе које податке остављате приликом регистрације, пошто се ти подаци од стране извршилаца кривичног дела врло често на овај начин прикупљају ради њихове даље злоупотребе (врло чест случај је да се подаци прикупљају на Интернет сајтовима са порнографском садржином који су под контролом извршилаца кривичних дела, са Интернет сајтовима преко којих се могу преузети различити збавни мултимедијални садржаји као што су рачунарске игрице и др).

    9. Када год је могуће избегавајте постављање Ваших фотографија на Интернету које могу бити јавно доступне другим корисницима, без могућности контроле.



Објављено на :


 http://www.mup.rs/cms_cir/saveti.nsf/saveti-sajber-kriminal.h

Нема коментара:

Постави коментар

Само напред...слободно реците шта мислите.

 Моја Лена 2020.године