субота, 19. мај 2012.



 Противници ЕУ у Европи

 

У самој Европској унији, као и у развијеним земљама Европе које нису ушле у ЕУ (Норвешка и Швајцарска), постоје значајни покрети, од којих су неки и међународног карактера, који се боре против новог уређења Европске уније, за које сматрају да је недемократско и да гуши суверенитет и слободу држава чланица.
Наиме, новим уређењем које је донео Лисабонски уговор, Европска унија одузима државама чланицама велики део њиховог суверенитета, стварајући од Европске уније неки облик федерације са центром власти у Бриселу, а да при томе, грађани ЕУ нису имали прилике да се изјасне да ли такве промене прихватају (види брошуру "Упознајмо Европску унију" - линк). Једини који су имали прилику да се изјасне о новом уређењу ЕУ били су Французи, Холанђани и Ирци, али њихово јасно „Не“ изгласано на референдумима, игнорисано је вештим политичким смицалицама.

Као револт на потпуно одвајање судбине држава ЕУ од воље њиховог сопственог народа, јављају се многа удружења грађана, која су ванстраначког или вишестраначког карактера  и окупљају људе различитих политичких гледишта (од десног, преко центра до левог крила), које обједињује заједничка борба за враћање власти у руке народа и за суверенитет њихових националних држава, насупрот диктатуре коју уводи власт Европске уније у Бриселу.

Таквих удружења има у скоро свим земљама Европе, а у неким земљама где је анти-ЕУ блок развијен има и по неколико значајних покрета (у Ирској, Великој Британији, Норвешкој, Данској). Нека од тих удружења се залажу за другачију Европску унију, која ће бити по вољи народа, а велики део се отворено бори за излазак њихових земаља из ЕУ, јер сматрају да се власт у Бриселу толико отуђила од народа, да је излазак једино решење.

Покрети против ЕУ из различитих земаља Европе се удружују у међународне кампање, чији циљ је да обједине на једном месту све информације везане за борбу против ЕУ. Тако на пример, мрежа TEAM (The European Alliance of EU-critical movements), представља европски савез покрета који критикују ЕУ, и повезује 49 организација из 18 земаља Европе!

 

 

Интернет адресе неких европских кампања против ЕУ:

http://www.teameurope.info/                    (ТЕАМ)
http://www.europesaysno.org

http://www.no-means-no.eu

http://www.europeannocampaign.com

http://www.people.ie
                                         (Ирска)
http://www.no2eu.com
                            (Велика Британија)
http://www.eu-austritts-volksbegehren.at/
   (кампања Аустрије за иступање из ЕУ)
http://www.umeu.no/
                              (“Млади против ЕУ”  Норвешка)
http://www.nejnu.dk/
                              (“Млади против ЕУ” Данска)
http://www.neitileu.no/
                           ( Норвешка)
http://www.nejtilleu.se/
                          (Шведска)
http://www.folkebevaegelsen.dk/
              (Данска)



Покрет у Аустрији је још у марту 2010, почео прикупљање потписа за одржавање референдума за излазак Аустрије из Европске уније.

Кампања Норвешког покрета против уласка њихове земље у ЕУ има значајан утицај у народу, с обзиром да је по последњим истраживањима, двотрећинска већина Норвежана против придруживања Европској унији.
Посебно су интересантне организације “Млади против ЕУ” из Норвешке и Данске, које окупљају углавном студенте до 25 година. Само у Норвешкој “Млади против ЕУ” имају око 2000 чланова и седишта организације су широм државе. Неке од њихових акција су организовање школа у којима објашњавају зашто би улазак у ЕУ био штетан за Норвешку, као и летњих кампова са сличном садржином.

На жалост, трагедија српске политике је више него очигледна. Док у Европи покрети против ЕУ расту, власт за коју Европска унија нема алтернативу”, у име придруживањa Европској унији, продаје Косово и Метохију, у исто време водећи Србију у економску, културну и моралну пропаст.

Уплашена све већим незадовољством међу народом, владајућа структура медијски сатанизује своје политичке неистомишљенике, покушавајући да створи лажну слику, да су противници уласка у ЕУ неке маргиналне, необразоване и агресивне групе, склоне насиљу и неонацизму, за које обично користе називе “ултранационалисти” или “екстремни десничари”, циљајући на то да ће те милитантне кованице да изазову страх и одбојност код народа. Паралелно се ствара слика да су све напредне, културне и интелектуалне снаге земље за евро-атланске интеграције.

Ова лажно конструисана слика има за циљ да уплаши пре свега интелектуалну елиту, да не би уочила истину, да у самој Европи постоје прогресивне и модерне снаге, које потичу из широког политичког спектра, и залажу се за демократију и слободу њихових земаља, која није могућа под данашњом концепцијом Европске уније.  





НЕ у ЕУ !!!








Нема коментара:

Постави коментар

Само напред...слободно реците шта мислите.

 Моја Лена 2020.године