петак, 24. август 2012.

Годишњица емитовања ТВ програма

 

 

Телевизија Београд је пре тачно 54 године, у 8.50, почела да емитује програм. РТС још један јубилеј дочекује са добрим резултатом – најгледанији је и прави најквалитетнији програм.
Пре 54 године, на данашњи дан, у 8.50, почела је да ради прва телевизија у земљи - Телевизија Београд. Први дневник трајао је 15 минута, а емитован је из репортажних кола. 

 




"Добар дан, драги гледаоци. Радосни смо што можемо да вас поздравимо преко телевизијског екрана, из нашег новоотвореног студија у Београду. Наш програм неће тећи сасвим глатко и без грешака. Надамо се да ћете нас разумети", сећа се Оливера Живковић речи којима се прва обратила гледаоцима 1958. године.
Београђани су програм могли да гледају на 80 телевизора постављених у граду. Телевизија се од тог дана развијала, мењала, постајала све чешћи гост у домовима.
Да буде и радо виђена допринео је Милан Вукос, који је најдуже био њен генерални директор, од 1972. до 1985. године.
"Економски смо били снажни, тад је била претплата коју је већина грађана плаћала. Јавни сервис је, без сумње, најјача и најбоља телевизија, иако има проблеме којих у моје време није било", рекао је Вукос.
"Није проблем правити добру телевизију која неће бити гледана ни правити лошу телевизију која ће бити гледана. Проблем је правити добру телевизију која ће се гледати. Јавни сервис се труди да то ради", каже Милан Вукос.
Прославила се телевизија, али и ТВ лица. Једно од најпознатијих, Миодраг Здравковић, памти се и по томе што је гледаоцима саопштио да је умро Тито. Каже, веровали су у будућност телевизије, али нису схватали њен значај.
"То је било чудо једно, за све нас. Било је тешко јер је почетак, нико није имао искуство, али је било и лепо. Постали смо одједном славни, нас неколико. То је била огромна популарност која се тешко савладава разумом", сећа се Миодраг Здравковић.
Још један јубилеј РТС дочекује са добрим резултатом - Радио-телевизија Србије је најгледанија и прави најквалитетнији програм.
Истраживања показују да је од 20 најгледанијих емисија на свим телевизијама, чак 18 приказано на програмима РТС-а. Међу њима су домаће серије, политичке емисије, недавно одржане Олимпијске игре и, наравно, Дневник.

Нема коментара:

Постави коментар

Само напред...слободно реците шта мислите.

 Моја Лена 2020.године