четвртак, 29. новембар 2012.



Протест испред Европске банке за обнову и развој (ЕБРД)




Позивамо саборце и присталице да се прикључе протесту Ирене Барет и покрета "Стоп ГМО" испред Европске банке за обнову и развој.

 У четвртак у 16 часова Двери се прикључују протесту покрета СТОП ГМО Ирене Барет који је организован против ширења компаније Монсанто у Србији као и против Европске банке за обнову и развој (ЕБРД). Наиме, ЕБРД путем кредитирања Монсанта у Србији у вредности од 40 милиона долара уводи кредит за ГМО политику у Србији, чиме  директно угрожава прехрамбену безбедност грађана Србије.

Протест ће бити одржан 29. 11. 2012 у 16 часова испред Европске банке за обнову и развој, Булевар Зорана Ђинђића 64а (бивши булевар АВНОЈ-а) на Новом Београду.

У позиву на протест покрет "Стоп ГМО" је навео:
Ово је протест против 40 милиона долара подршке Европске банке за обнову и развој за ширење Монсанта и у Србији.

Савесни грађани Србије не желе да компанија Монсанто на овај начин оствари наметање својих производа српском сељаку. Овај протест је одбрана наших пољопривредних произвођача од пројекта за дужничко ропство и куповину Монсанто семена обмане.

Кроз овај пројекат се Монсанту омогућава да прошири пословање кроз давање кредита сељацима, што омогућава да већи број сељака користи све Монсантове производе.

Улога ЕБДР није да подржава финансијски моћну компанију која већ доминира семенима у свету и агрохемијским тржиштем. Европска банка за обнову и развој навела је као свој циљ да промовише приватни сектор у земљама у развоју. Како се онда давање новца једној од најбогатијих корпорација на свету уклапа у циљ пословања ове банке?

Оно што нас брине је да ЕБДР тврди да кроз своју подршку Монсанту, повећава безбедност хране. Међутим, истина је то да је модел обраде земље који Монсанто промовише заснован на хемикалијама, моно-културама, генетски модификованим организмима и ствара маргинализацију малих породичних газдинстава што има за резултат управо супротно: смањење безбедности хране.

157 Невладиних организација из целог света ове недеље шаљу писмо менаџменту ЕБДР у којем наводе да су против одобрења финансијске помоћи за Монсанто и позивају банку да уместо што промовише индустријску производњу, подржи мале самоодрживе фарме које чувају биодиверзитет.

Дођите да се изборимо за Србију без ГМО!


Нема коментара:

Постави коментар

Само напред...слободно реците шта мислите.

 Моја Лена 2020.године