субота, 1. децембар 2012.

На помолу војно-политички савез Србије са Русијом?

 

 Србија ће ускоро добити статус сталног посматрача у Организација договора о колективној безбедности и сарадњи - ОДКБ, како преносе руски медији. Организацију чине Русија, Белорусија, Казахстан, Јерменија, Таџикистан и Узбекистан, а у сличном статусу би са Србијом била и Украјина. Овај предлог наћи ће се и пред Скупштином Србије, која би требала да оформи делегацију парламентараца која ће бити упућена у ову војно - политичку организацију.



Вест о приступању Србије овој организацији пренео је руски државни портал "Вести.ру", а према њиховим наводима, о чланству Србије разговарано је током недавне посете заменика руског премијера Дмитрија Рогозина Београду. Иначе, оснивање ове организације иницирала је Москва, која у последње време инсистира на њеном јачању.
Управо са тим циљем формиране су колективне оружане снаге за оперативно деловање, које би могле да делују на територији било које земље чланице, а чију окосницу чине руске трупе.
О могућности уласка Србије у Евроазијски савез извештавају и РИА Новости.
-За сада се може говорити само о парламентарним и другим контактима заинтересованих страна у оквиру борбе са заједничким претњама и изазовима тероризмом, трговином наркотицима и људима али је то свакако пут ка пуноправном чланству у Евроазијски савез, наводе РИА Новости.


 Председник Србије Томислав Николић најавио је после састанка са Дмитријем Рогозином у среду да ће бити упућена наша парламентарна делегација у Парламентарну скупштину Организације договора о колективној безбедности (ОДКБ).
Војно-политиику заједницу ОДКБ формирале су државе Евроазије на основу Уговора о колективној безбедности, потписаног 15. маја 1992. Један од чланова овог уговора предвиђа и да у случају напада на било коју чланицу, остале чланице дужне су да пруже сваку врсту помоћи, укључујући и војну.
Ова организација, иначе, спомиње се и као настављач некадашњег Варшавског уговора, који је својевремено представљао против тежу НАТО пакту.
Према оснивачким и званичним актима ОДКБ има за циљеве одржавање мира, међународне и регионалне безбедности и стабилности, заштиту на колективној основи независности, територијалну целовитост и суверенитет земаља чланица, а приоритет је у примени опште прихваћених политичких средстава. ОДКБ делује, на очувању демократског поретка, основаног на оплтепризнатим принципима мерународног права.

(Прес)



Нема коментара:

Постави коментар

Само напред...слободно реците шта мислите.

 Моја Лена 2020.године