понедељак, 11. фебруар 2013.

"Дан заљубљених" - шта је то у ствари ?




Од пре пар година појавио се и у Србији неки нови "празник" - Дан заљубљених.

О чему се у ствари ради...


Свети Валентин је био епископ и мученик, а живео је у 3. веку. Погубљен је 269. године одсецањем главе у доба кад је Римским царством владао цар Клаудије II.
Касније је цар Јулије I у 4. веку над његовим гробом подигао базилику, и од се тада тај светац почео славити међу хришћанима.
У 15. веку је овај светац повезан са празником заљубљених (дан заљубљених), што се одржало до данас.

Дан Светог Валентина код католика је 14. фебруар.

 

 

 

Зашто је Дан заљубљених, дан свеца Валентин смештен средином фебруара? 

 

Веза према том датуму, том добу могу бити следеће:

Код Старих Грка је од средине јануара до средине фебруара био месец Гамелион у којем се обележавала светост брака Хере и Зевса.

У Античком Риму је 15. фебруар био дан кад се славио Луперкус, бог плодности (често приказиван полугол, обучен у кожу јарца). Девојка коју би глумац који је персонификовао Луперкуса дотакнуо, била би уверена како ће бити плодна.

У средњем је веку средина фебруара је била тредиционално сматрана као доба кад се паре птице.

 

Православна црква светог Валентина прославља 30. јула по старом, односно 13. августа по новом календару с још једном разликом да се овај светитељ у православној цркви не прославља као заштитник заљубљених.

 

Из Охридског порлога владике Николаја Велимировића:  

Свештеномученик Валентин. Био епископ у Италијанском граду Интерамни. Исцелио од болести брата трибуна римског Фронтана. Кад се разболи син познатог философа Кратона, Херимон, то по саветовању Фронтоновом позва Кратон епископа Валентина у Рим. Херимон беше сав згрчен, тако да му глава беше савијена међу колена. Валентин се затвори у собу са болесником, и сву ноћ проведе у молитви. Сутрадан изведе Херимона потпуно здрава и предаде оцу. Тада се крсти Кратон са целим домом својим и са три ученика своја. Херимон остави дом очев и оде са Валентином. У том се крсти и син епарха римског, Авундије. Разјарен због овога епарх ухвати Валентина, и после мучења посече мачем. Посечени беху тада и она три ученика Кратонова: Прокул, Евив и Аполоније. Њихова тела узе Авундије и чесно сахрани. Сви пострадаше 273. године и посташе грађани царства небеског.



И онда ?! Свети Валентин као католички празник наметнут је као "Дан заљубљених"...



Мој савет :

БУДИТЕ ЗАЉУБЉЕНИ СВИХ 365 ДАНА У ГОДИНИ  И СВАКИ ДАН СЛАВИТЕ КАО ДАН ЗАЉУБЉЕНИХ !!!


Немојте дозволити да вам се туђи и страни празници намећу и подмећу као нешто што се подразумева !!!

Нема коментара:

Постави коментар

Само напред...слободно реците шта мислите.

 Моја Лена 2020.године