субота, 19. октобар 2013.

Поново о српском правосуђу или - колико кошта мала Реа ?!


Odluku o Rei sudija Ilić promenio naprasno

 

 Sudija Milutin Ilić, iz Osnovnog suda u Valjevu, pre nego što je odlučio da malu Reu Matijević oduzme majci Nataši i dodeli je ocu Robertu, za manje od pet meseci doneo je dve odluke kojima odbija zahtev oca devojčice da se njemu dodeli dete, saznaje “Blic”.





Prvu odluku Ilić donosi 30. januara 2013, i njome odbija predlog oca da se troipogodišnje dete oduzme od majke. 

 

 

Ponovo, 21. marta, Ilić odbija predlog oca da se dete oduzme majci i sve vreme ima u vidu da se protiv Roberta Matijevića vodi postupak u Hrvatskoj zbog sumnji da je tukao suprugu, kao i medicinsku dokumentaciju iz Kliničko-bolničkog centra u Zagrebu o povredama Nataše Matijević i dokumenta da je bila u sigurnoj kući.

 

Iznenada sudija Ilić, samo tri meseca kasnije, 20. juna 2013. prihvata rešenje da se dete dodeli ocu, iako se situacija nije promenila.


- Sudija Ilić nije imao zakonsku mogućnost da odlučuje kome će dete biti dodeljeno i mi smo inicirali disciplinski postupak protiv njega zbog kršenja zakona. Takođe, podneta je tužilaštvu krivična prijava zbog sumnji da je uzeo mito, a Ustavnom sudu je podneta ustavna žalba zbog takve odluke - kaže za “Blic” advokat Vladimir Marinkov, zastupnik majke deteta. 

 

U krivičnoj prijavi, kako saznajemo, navodi se da se sudija Ilić viđao s ocem deteta u sudskoj jedinici Ljig Osnovnog suda u Valjevu u vreme kada nisu bila zakazana ročišta. U disciplinskom tužilaštvu za sudije su, kako saznajemo, tražili da se dostave svi spisi predmeta da bi doneli odluku o eventualnom pokretanju disciplinskog postupka. Spisi do juče nisu stigli. Ilić će morati da objasni zašto je doneo odluku koja je suprotna ranijim rešenjima, i to za tako kratko vreme, kada se situacija nije promenila.


Viši sud u Valjevu je 1. decembra 2011. doneo pravosnažnu presudu da Nataša Matijević mora da ode sa ćerkom u Hrvatsku i dopusti ocu da viđa dete, jer nije prijavila da je Matijević maltretirao dete, već samo nju. Ona nije otišla u Hrvatsku i sud je donosio odluke o novčanom kažnjavanju, a imao je mogućnost da joj izrekne kaznu zatvora do 60 dana. Ilić u odluci da se dete dodeli ocu navodi i da zatvorsko kažnjavanje majke ne bi imalo svrhu.
 
 

Нема коментара:

Постави коментар

Само напред...слободно реците шта мислите.

 Моја Лена 2020.године