понедељак, 24. март 2014.

Масовни проруски протест у Одеси 

 

 

 

 

 

Хиљаде људи су данас изашле на улице Одесе, кључног лучког града Украјине, на протесте против власти у Кијеву.

Демонстранти су носили заставе Украјине, Русије и Крима, скандирајући „Украјина и Русија су заједно“, „Одеса је руски град“, „Одеса против нациста и олигарха“ и „Референдум“.

Учесници протеста су захтевали да власти пусте из затвора Антона Давидченка, лидера Народног алтернативног савета за координацију јавних удружења, и да престану са прогањањем других активиста оптужених за ширење сепаратизма.

Обраћајући се демонстрантима, Сергеј Бовболан, члан Градског већа Одесе, је рекао како су званичници у Кијеву у ствари у рату са сопственим народом јер већина Украјинаца не подржава њихову политику.

Григориј Квашњук, такође члан Градског већа, истакао је да су у Украјини „гангстери дошли на власт“ и да је потпуно бесмислено подносити жалбе канцеларији државног тужиоца јер је он сам представник (националистичке, екстремно десничарске) партије Свобода.

Са протеаста у Одеси је такође апеловано на украјинску владу да обузда кампању дезинформација, коју спроводе кијевски медији и да престану да врше притисак на ТВ канале који подржавају опозицију или преносе програме из Русије.

Нема коментара:

Постави коментар

Само напред...слободно реците шта мислите.

 Моја Лена 2020.године