четвртак, 29. мај 2014.

Оборена два украјинска војна хеликоптера,погинуло 14 војника 

 

 

 Два украјинска војна хеликоптера оборена су данас недалеко од источног украјинског града Славјанска, а том приликом је 14 украјинских војника погинуло, укључујући генерала.

Борбе између снага кијевског режима и проруских снага трају и даље, пренео је Глас Русије.

Истовремено, украјинска новинска агенција УНИАН је јавила да је активна фаза војне операције у Славјанску и Краматорску до даљњег обустављена.

Локални медији су јавили да је украјинска војска поново јутрос почела да гранатира Славјанск и оближњи Краматорск, чиме је наставила масовну војну операцију на истоку земље.

"У Краматорску и Славјанску је покренута војна операција пуног обима. На том подручју се чује интензивна пуцњава, а изнад градова се види густи црни дим", јавила је локална новинска агенција Остров.

Славјанск је постао епицентар сукоба проруских снага и украјинске војске последњих седмица.

У граду, који је удаљен око 160 километара од руске границе, на удару минобацачке ватре украјинских снага су стамбене четврти, због чега су неки грађани приморани да се евакуишу, навела је агенција АП.

Четрнаест украјинских војника, међу којима и један генерал, погинуло је данас у близини Славјанска кад су проруске снаге обориле украјински војни хеликоптер, изјавио је вршилац дужности председника Украјине Александар Турчинов.

Хеликоптер је оборен у јеку борби између украјинских и проруских снага за контролу над Славјанском, граду на истоку Украјине, пренела је телевизија "Раша тудеј" .

Украјинска војска поново је јутрос почела да гранатира Славјанск и оближњи Краматорск, чиме је наставила масовну војну операцију на истоку земље, јављају локални медији.

"У Краматорску и Славјанску је покренута војна операција пуног обима. На том подручју се чује интензивна пуцњава, а изнад градова се види густи црни дим", јавила је локална новинска агенција Остров.

Славјанск је постао епицентар сукоба проруских снага и украјинске војске последњих седмица. У граду, који је удаљен око 160 километара од руске границе, на удару минобацачке ватре украјинских снага су стамбене четврти, због чега су неки грађани приморани да се евакуишу, навела је америчка агенција.

У међувремену је та агенција пренела изјаву самопрокламованог "народног градоначелника" града Славјанска Вјачеслава Пономарева да његови борци држе четворицу посматрача ОЕБС.

Пономарев је рекао да су посматрачи безбедни и обећао је њихово брзо ослобађање.
Пономарев није изнео никакве услове за њихово пуштање на слободу.

Руски амбасадор у УН Виталиј Чуркин потврдио је да је један руски грађанин међу једном групом посматрача ОЕБС који су задржани у Украјини, чије је задржавање шеф ОЕБС-а Дидије Буркхалтер оценио као "чин саботаже".

"Веома смо забринути због инцидената са две групе посматрача ОЕБС-а. Руски грађанин је један од њих", рекао је Чуркин на седници Савета безбедности УН у среду.
Председник Швајцарске и шеф ОЕБС-а Дидије Буркхалтер оштро је критиковао задржавање посматрача на истоку Украјине као "чин саботаже" и позвао на њихово "моментално и безусловно" ослобађање.

ОЕБС је у уторак саопштио да је изгубио контакт са тимом од четири посматрача у Доњецку, на истоку Украјине.

Тим у коме су били Данац, Естонац, Турчин и Швајцарац задржан је на контролном пункту пре него што се са њима изгубио контакт.

Украјинско министарство спољних послова је у међувремену оптужило руске снаге да држе посматраче.

Портпарол ОЕБС-а потврдио је у среду да са овим тимом јос није успостављен контакт.
Други тим од 11 посматрача задржан је у истој области, али је ОЕБС накнадно саопштио да је успео да са њима обнови контакт.

Нема коментара:

Постави коментар

Само напред...слободно реците шта мислите.

 Моја Лена 2020.године