субота, 18. април 2015.

ПОЧАСНИ ГРАЂАНИН БЕОГРАДА Никита Михалков: 

Ставили сте печат на моје срце 

 

Никита Михалков стал почетным гражданином Белграда

 

 

 

 

 Власти сербской столицы присудили звание почетного гражданина Белграда российскому режиссеру Никите Михалкову.


«Этим жестом Белград хотел бы увековечить дружеские отношения с Михалковым, который внес вклад в развитие нашего города и укрепление отношений с Россией», — отметил мэр сербской столицы Синиша Мали во время торжественной церемонии.

 

 

 Никити Михалкову уручена плакета почасног грађанина Београда. Имам толики осећај за српство, да ниједна награда не може да га замени, каже чувени редитељ.

Када сам чуо да ћу добити ово признање, помислио сам да је тешко бити и само грађанин, а камоли почасни. Први пут у животу постао сам почасни грађанин - рекао је у петак прослављени руски редитељ Никита Михалков на свечаности у Скупштини града примајући Повељу почасног грађанина Београда. - Имам толики унутрашњи осећај за српство, и сматрам да ниједна награда не може да га замени, јер је он, заправо, најважнији. А сада сте на моје срце ставили печат. У ова тешка времена за све нас, убеђен сам да рођаци морају бити заједно, зато што не можемо да рачунамо ни на кога другог, осим на саме себе. Веома сам захвалан Србији - српској влади, српским властима и уметницима Србије, јер се у ово тешко време не плаше да буду са Русијом. Зашто? Зато што бити данас са Русијом повлачи пуно проблема. Али, истина је са нама, и иза нас - истакао је велики синеаста.


Подсећајући да је реч о традиционалном признању које се додељује 27. пут, градоначелник Синиша Мали изразио је задовољство што после светских политичара и генерала - пријатеља нашег града и наше земље, почасни грађанин наше престонице први пут постаје један уметник.


- Својим уметничким деловањем задужили сте не само Београђане, него Европу и цео свет. Желимо да вам укажемо част, јер сте лично много допринели афирмацији нашег града и унапређењу сарадње наша два народа. Ви о нама ширите добар глас у свету, и зато смо хтели да вам покажемо да Београд зна да води рачуна о драгим пријатељима. Наша заједничка прошлост је пријатељска, а данашњим чином ми показујемо да желимо да будемо повезани и у будућности - рекао је градоначелник, истичући да је Михалков кроз своја дела успео да осети словенски дух, његову парадоксалност, а у исто време и његову јединственост. Он је додао да филм има велику моћ, а уметници који га стварају важнију улогу од политичара у успостављењу пријатељства међу народима.

Једном од кључних филмских аутора данашњице Повељу нашег града уручили су Синиша Мали и председник Скупштине Града Никола Никодијевић.


И мада је у Београд дошао само на неколико сати, Михалков је у свечаном холу Скупштине града у петак обишао изложбу са експонатима из Музеја СПЦ, говорио на конференцији за новинаре чији је домаћин био градски секретар за културу Владан Вукосављевић, а одмах затим у новој згради Југословенске кинотеке одржао мастер клас студентима ФДУ. 


УНИВЕРЗИТЕТ ИЗ КОСОВСКЕ МИТРОВИЦЕ


Након што је примио Плакету Београда, велики руски синеаста у изјави за "Новости" рекао је да је врло срећан, али да га је ово признање и изненадило:

- Нисам то очекивао, заиста. Али, када човек зна и осећа да негде има пријатеље, онда се добре емоције размењују. То су гестови пријатељства, они ме увек чине поносним.

Конференцији за новинаре присуствовали су и представници Универзитета у Приштини, чије се седиште налази у Косовској Митровици. У знак захвалности што је Никита Михалков овом граду недавно поклонио опрему за пројекцију филмова, декан Универзитета Срећко Милачић уручио му је почасни докторат.


Нема коментара:

Постави коментар

Само напред...слободно реците шта мислите.

 Моја Лена 2020.године