субота, 15. децембар 2012.

Дачић од Ештонове тражи да се до 10. јануара не наплаћује царина

 

 

 

Премијер Србије Ивица Дачић је затражио од високе представнице ЕУ Кетрин Ештон да се на заједничким административним прелазима до 10. јануара не наплаћује царина на робу која иде на север Косова док се не постигне договор о расподели прихода од царине. Дачић је објаснио да је на основу жалби, које је добио од српских привредника са севера, затражио да се још једном на техничком нивоу размотри реализација договора.

Он је најавио да ће радне групе на техничком нивоу наставити разговоре, имајући у виду да је од раније постојала процедура која је једну врсту робе, као што је акцизна, упућивала на Мердаре.

„Треба решити све те проблеме на начин да се поштује договор Ештонове, Тачија и мене, а то значи да без заједничког договора до 10. јануара нема наплаћивања царине ни осталих дажбина за робу која иде на север Косова”, казао је Дачић и истакао да са друге стране постоји обавеза да се спречи свака могућност злоупотребе таквог договора, односно да се онемогући да „под параваном да та роба иде на север Косова дође до неке масовне злоупотребе интереса грађана на северу”.

Премијер је изразио задовољство закључцима Министарског савета и разговорима са Ештоновом и нагласио да никада није био повољнији тренутак за Србију на путу ка ЕУ. „Ово је за Србију једна велика шанса, коју ако не искористи на следећу ће морати да чека неколико година”, казао је премијер и нагласио да је неопходна политичка стабилност и политичко јединство како би се достигао тај циљ.



Значи - до 10.јануара да се не плаћа царина а после 10.јануара ће се плаћати !!!
Значи - нема границе него су у питању "интегрисани прелази" !!!


Председнику владе неки појмови нису јасни - подсетимо се шта је то ЦАРИНА :

 

Царина представља обавезу увозника-извозника да, у моменту када роба прелази националну границу, плати прописану суму новца у корист државе. Царина представља врсту посредног пореза који се наплаћује када роба прелази царинску линију. 


Закључак је потпуно јасан - "техничким споразумом" је између Србије и Косова успшостављена НАЦИОНАЛНА граница на којој ће се плаћати царина !!!

Успостављањем националне границе Србија је де факто признала Косово !!!

Влада Републике Србије је деловала супротно Уставу Републике Србије,а то деловање потпада и под кривичну одговорност !!!

Нема коментара:

Постави коментар

Само напред...слободно реците шта мислите.

 Моја Лена 2020.године