четвртак, 6. март 2014.

Крим се припаја Русији

 

 

 Парламент Крима једногласно је подржао припајање Русији, али ће та одлука морати да прође тест на референдуму заказаном за 16. март. Истовремено, проруске снаге контролишу све стратешке прилазе полуострву. 

 

 

Премијер Аутономне Републике Крим Сергеј Аксјонов рекао је и да су проруске снаге блокирале све украјинске војне базе које се још нису предале, док украјински медији јављају да је руска флота на улазу у луку Севастопољ потопила један расходовани брод и тиме блокирала украјинске ратне бродове.

Аксјонов је рекао да се регионалним безбедносним снагама и полицији прикључило 11.000 припадника самоодбране. Верује се да су ако не сви, онда већина њих Руси, иако су и руски председник и министар одбране демантовали да су упутили снаге на Крим, навела је агенција АП.

Аксјонов је, такође, навео да је његова влада у сталном контакту са руским званичницима.

Кримске власти су у недељу објавиле да је већина украјинских јединица стала на страну проруских снага „без иједног испаљеног метка“ и упозориле команданте неколико јединица које су остале верне Кијеву да ће бити подвргнути кривичној одговорности уколико одбију да се предају.

Украјинска полиција преузела је у међувремену контролу над зградом регионалне владе у источном граду Доњецку, један дан након што су је узели проруски демонстранти и развили на њој руску заставу након сукоба у граду.

Извор у локалној полицији рекао је за АФП да је полиција ухапсила 75 људи, али је негирао да је један од ухапшених проруски бизнисмен и вођа протеста Павел Губарев.
„Људима је било препоручено да напусте зграду. Сви су је напустили“, рекла је представница полиције. Зграда је напуштена јер је полиција саопштила да је у њој постављена бомба.

Доње спратове зграде владе у понедељак су заузели следбеници Павела Губарева, власника једне маркетиншке компаније из Доњецка, који је себе прогласио „народним гувернером“, тражио је да тај регион прекине везе са Кијевом и да сва контрола над регионалним снагама безбедности буде препуштена њему.
За Губаревом је полиција расписала потерницу у среду.

Европска унија је рано јутрос саопштила да се санкције које је јуче увела Украјини, односе и на председника Виктора Јануковича, објавивши званично имена и осталих особа на које се односи та казнена мера.

ЕУ је саопштила да санкционише 18 особа, функционера бившег украјинског режима и да замрзава средства која су проневерили.

На листи су, поред Јануковича, његови најближи сарадници, међу њима бивши министар унутрашњих послова, правде, државни тужилац, шеф безбедносних служби и Јануковичев син.

Санкционисани су још бивши премијер Украјине Микола Азаров и његов син, пренео је АП.

Имена су објављена уочи данашњег ванредног европског самита у Бриселу посвећеног кризи у Украјини. Очекује се одлука о томе како ће Унија реаговати на све веће присуство руских трупа на Криму.

Седницу посвећену Украјини данас ће одржати и Савет безбедности Уједињених нација, и то иза затворених врата.

 

 


Нема коментара:

Постави коментар

Само напред...слободно реците шта мислите.

 Моја Лена 2020.године