субота, 8. март 2014.

Електронска књига ( Е књига ) - Основни појмови

 


Електронска књига (e-book, е-књига, екњига, дигитална књига, или чак е-издање) публикација књиге у дигиталној, електронској форми која се састоји од текста и/или слика. Могуће ју је читати преко персоналних рачунара, на таблетима уз помоћ „е-читач“ (e-reader) апликација, мобилним телефонима (паметни телефони) или преко других електронских уређаја. Иако се е-књига понекад дефинише као електронска верзија штампане књиге, постоје многе електронске књиге које никад нису ни постојале у штампаној форми.






Електронска књига је нови вид комуникације, нова форма саопштавања преко које се објављују научне, уметничке и друге поруке јавности. Настала је на основама рачунарске технологије и постојања Интернета и данас представља пандан класичној штампаној књизи. Настале су и многе виртуелне библиотеке, специјализовани сајтови који нуде на продају или на слободно располагање електронске књиге на свим језицима.

Електронска књига је у развоју, а на основу унапређивање рачунарске технологије, очекује се њено и даље развиће, као и још већа заступљеност на тржишту и масовније коришћење.




Формати е-књига

Развојем електронске технике, данас се електронске књиге могу припремати у различитим форматима. Неки су произведени и подржани од стране великих компанија (нпр. Адоби са .pdf форматом), а неки од стране независних програмера. Различити читачи подржавају различите формате и већина њих углавном подржава само један формат што води ка даљем гранању тржишта е-књига, јер тржиште независних издавача и специјализованих аутора није постигло консензус у вези стандардизације паковања (формата) и продаје е-књига. 

Данас најчешће коришћени су:



DOC, DOCX,RTF,HTML,TXT,PDF,MOBI, EPUB, FB2, AZW3,ODT, PDB, PRC...


Ово је било кратко објашњење.

Сада прелазимо на оно конкретно.
Имате десктоп рачунар,лаптоп,нетбук,таблет,мобилни телефон...или у најбољем случају E Book Reader, односно " Читач Е књига "...
У зависности од уређаја који ћете користити за читање Е књига и њиховог формата најпре ће вам бити потребни одговарајући програми,односно софтвер.
Кренућемо од десктоп рачунара,лаптопа или нетбука који користе неки од Windows оперативних система.

1. За формате DOC,DOCX,RTF,HTML можете користити Word или још боље неку од бесплатних алтернатива - Open Office,Libre Office или неки други - избор је довољно велики

2.За формате PDF,Epub,Mobi,DjVu,CHM,CBZ,CBR најбољи је бесплатни,мали програм који успешно излази на крај са свим овим форматима - SUMATRA PDF reader





Корисници мобилних телефона са Андроидом на Гугл маркету могу наћи велики број читача електронских књига.

На основу искуства,односно испробаних практично свих који се тамо могу наћи топло препоручујем FB reader,Cool Reader,Aldiko reader или Moon Reader...сваки од њих има неке своје посебне карактеристике али сви обављају посао.


И,на крају наравно она категорија корисника који желе прави доживљај и користе неки од "правих" Е бук читача.

Избор на тржишту је заиста велики,почев од класика типа Kindle,Onyx,Nox па до много јефтинијих ( али не и лошијих ) - Prestigio,Trekstor итд.

Оно што бих ја препоручио,посебно онима са скромнијим буџетом јесте неки од модела Prestigio.

Они имају неколико корисних ствари - пре свега подршку за велики број формата електронских књига и оно много важније - позадинско осветљење које вам пружа могућност да читате е књиге и у мраку.







Што се тиче могућности "набавке" електронских књига (подразумева се бесплатних) постоји огроман број издања на разним форумима и блоговима.

Не бих о њима овај пут.

Уместо тога настојаћу да на овом блогу љубитељи електронске књиге увек могу да нађу нешто добро и корисно и то пре свега српску и руску књижевност.





Ево за почетак пар књига :





Библија - Стари и Нови Завет ( Ђура Даничић - Вук Караџић ) - ћирилица


Епуб


https://cloud.mail.ru/public/9ef0aa0cb4ab/%D0%91%D0%B8%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D1%98%D0%B0%20-%20%D0%A1%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B8%20%D0%B8%20%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8%20%D0%97%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D1%82.epub





Владимир Ћоровић - Историја српског народа - ћирилица

 

 Епуб

 

 https://cloud.mail.ru/public/bbb459f78076/Vladimir%20%C4%86orovi%C4%87%20-%20Istorija%20Srpskog%20naroda.epub





Наставак следи....

Нема коментара:

Постави коментар

Само напред...слободно реците шта мислите.

 Моја Лена 2020.године