среда, 30. април 2014.

Сценарији потенцијалне мировне операције руске војске у Украјини

 

 

 Руски војни експерти, укључујући и два бивша руководиоца Генералштаба оружаних снага Русије, изнели су своје виђење могуће мировне операције руске војске у Украјини. Пензионисани официри сматрају да украјинска армија не би пружила озбиљан отпор, и своје прогнозе образлажу тренутним развојем догађаја на терену. 


 Пензионисани генерал-мајор Сергеј Канчуков, бивши начелник обавештајне формације Министарства одбране у Чеченији, објаснио је за издање vz.ru да су само четири војне јединице довољне за заштиту Донбаса од напада јуришника. То су две-три бригаде специјалне намене које би блокирале напредовање кијевских снага и једна или две моторизоване бригаде за стварање заштитног појаса око тих области.

 

 

 

„Ми не подразумевамо вођење борбених дејстава, него само мировну операцију, а за то ће бити довољне јединице за специјалне операције, тј. бригаде специјалне намене. То су борци на „Тигровима“ којима би се придружиле моторизоване јединице на оклопним борбеним возилима или падобранске десантне јединице. Уз то ће бити потребна подршка из ваздуха уз помоћ хеликоптера, као и средства Пограничне службе Федералне службе безбедности за контролу административне границе, а такође оружане јединице Министарства унутрашњих послова за осигурање безбедности на заштићеној територији. Локалне снаге самоодбране заједно са локалном полицијом, добровољцима Донбаса и другим оружаним структурама Доњецке и Луганске Области треба да разоружају ‘Десни сектор’ и све остале наоружане јуришнике“, објаснио је бивши начелник обавештајних формација.

По његовим речима, све поменуте војне јединице треба да буду спремне да у року од једног сата приступе извршавању борбеног задатка и да га за неколико часова у потпуности изврше. „За неколико часова се све може блокирати. Најпре се војници десантирају из хеликоптера и заузимају положаје на свим главним правцима. После тога стиже пешадија. Разоружавање обављају снаге народне самоодбране. Довољно је блокирати путеве, а затим делује самоодбрана, а руске јединице јој пружају подршку и покривају је“, описао је Канчуков могући сценарио уласка руских трупа.

Он је такође изразио уверење да у случају таквог развоја догађаја украјинске јединице неће пружати отпор, него ће чак прећи на руску страну. „Оружане снаге Украјине ће се предати у својим касарнама и неће пружити отпор мировним снагама. У случају пружања отпора предузимају се адекватне мере“, објаснио је генерал-мајор.


„Украјинска армија није спремна за рат“


Константин Сивков, капетан прве класе у резерви и потпредседник Академије геополитичких проблема, такође је за vz.ru изјавио да нико у Украјини неће пружити озбиљан отпор руским трупама.

„За то су потребни војници који су спремни да ратују, а не шачица наоружаних људи који испале неколико метака и побегну. Ако се неко и супротстави, не мислим да ће то бити веома снажан отпор. Могуће је да ће бити проблема приликом преласка канала и ровова који су тамо сада ископани, али мислим да ће их војска једноставно заобићи“, рекао је Сивков.





Он је објаснио да одсуство већих борбених дејстава са применом регуларне армије доказује да у Украјини нема војника који су спремни да пуцају у своје суграђане и да гину за амбиције кијевских политичара.

„Да има таквих људи они би одавно ликвидирали све барикаде на прилазима Славјанску. То није Грозни у коме је био створен веома моћан систем препрека и где је коришћена огромна количина оружја. У Славјанску нема ничег сличног, само су постављене барикаде на путевима. Ако тенк или машина за крчење крене на такву барикаду, растуриће је као од шале. Према томе, украјински војници би са тенковима без проблема могли да уђу у град и заузму административне зграде. Али они то не раде. Зашто? Да ли зато што се боје Русије? Не, они су оклопна борбена возила већ упућивали у Славјанск. Међутим, та возила су прешла на страну самоодбране. Из тога се може извести само један закључак: војска може да опколи град, али не жели да ратује. Поред тога, украјински војници тамо немају шта да једу, хране их припадници самоодбране“, објаснио је Сивков.

Он је додао да руска армија неће морати да примени силу како би успоставила контролу над југоистоком Украјине. Биће довољно „да једноставно уђе“ на њену територију. „То су све наши људи, то је наша техника... Зашто бисмо их гађали ракетама? Преговараћемо са њима“, истакао је експерт.

„То обавезно морају бити међународне снаге, укључујући и чланице НАТО-а“
Бивши начелник Генералштаба оружаних снага, генерал армије Јуриј Балујевски, рекао је да засада нема услова за улазак руске армије у Украјину, иако је тамо већ проливена крв и гину припадници самоодбране.

„Ако донесемо одлуку о примени мировних снага, то онда обавезно морају бити међународне снаге, укључујући и чланице НАТО-а. Међутим, у том случају ћемо имати исто што имамо и сада. Да би у Украјину били послати мировњаци из Заједнице независних држава потребна је сагласност осталих чланица, а нико не обавља никакве консултације у том правцу. Са друге стране, Турчинов је већ тражио да НАТО пошаље војску у Украјину у својству мировних снага“, објаснио је Балујевски.

По његовим речима, ситуацију додатно отежава и то што различите силе у југоисточним областима не дејствују синхронизовано. „Засада нема заједничког деловања, нема јасно израженог јединства у њиховим потезима, на пример у Луганској и Доњецкој Области. Није јасна ни позиција Харковске Области. Свако има своје снаге самоодбране, Доњецк и Луганск имају своје добровољце, и у Одеси има људи који нешто покушавају, али сви су они разједињени“, објаснио је бивши начелник Генералштаба.



 „Потребан је јасно формулисани циљ операције“



По речима Балујевског, у овом тренутку је једино могућа и изводљива она варијанта коју је описао министар спољних послова Русије Сергеј Лавров, а то је да се учини све како би светска заједница „увидела ко данас стоји иза оних који ратују против свога народа и како украјински народ брани своју земљу и своју децу“.

„Засада тешко наоружање (авиони, хеликоптери и тенкови) још увек није примењено против народа“, додао је експерт. „То значи да их нешто још увек спречава! Мислим да их између осталог спречава и одговорност пред светском заједницом, Хашки или неки други трибунал, јер ће то после примене тешког наоружања бити неизбежно“, нагласио је Балујевски.

По мишљењу бившег начелника Генералштаба, сада руководство Министарства одбране Русије „исправно поступа“, прати ситуацију и демонстрира „способност и одлучност Оружаних снага Русије да заштите националне интересе и осигурају безбедност својих граница и грађана“. „Да сам ја сада начелник Генералштаба, поступао бих исто тако“, рекао је Балујевски.

Нема коментара:

Постави коментар

Само напред...слободно реците шта мислите.

 Моја Лена 2020.године