уторак, 29. април 2014.

Неонацисти марширали у Лавову "у ​​част" украјинске СС дивизије

 

 

Стотине људи у граду Лавову у западној Украјини учествовало је у маршу поводом годишњице формирања украјинске СС дивизије која се борила за нацисте против Совјетског Савеза у Другом светском рату.


Око пет стотина присталица неонациста изашло је на улице у центру града у недељу да прославе стварање 14. СС добровољачке дивизија "Галиција" 28. априла 1943. године.
Многи од учесника носили су везене националне украјинске кошуље и држали у рукама ознаке СС галицијске дивизије (жути лав и три круне на плавој позадини).


Демонстранти су прешли пут од споменика украјинске националистичке иконе Степана Бандере до локалног гробља на коме је подигнут споменик галицијским војницима.


Бандера је био шеф Организације украјинских националиста (ОУН), који је сарађивао са нацистичком Немачком, а учествовао је у етничком чишћењу Пољака, Јевреја и Руса .


Акција је одржана упркос позивима из локалне управе да се уздрже од јавних скупова на тај дан, јер "може да нашкоди јединству земље".

Марш су предводиле радикалне организације"Домовина" и "Студентско Братство Степан Бандера", уз подршку локалних мотоциклистичких ентузијаста.


Упркос обећањима организатора да ће митинг бити тих, доста националистичких скандирања чуло се у Лавову .

Међутим, слогани попут - "СС дивизија Галиција!","Људи из Лавову су најјачи!", "Слава нацији - смрт непријатељима!" и " Бандера и Шукевич су хероји Украјине!", нису наишли на одобравање многих становника Лавова, извештава новинска агенција УНИАН.


То је резултирало у траси марша која је скраћена, и извињењем организатора онима који су увређени скандирањем.
Око две стотине полицајаца обезбеђивало је марш, који је настављен без озбиљних кршења јавног реда.


Ниједан од стварних припадника СС дивизије Галиција није примећен да је учествовао у акцији, извештава РИА Новости.

Нацистичке окупационе снаге саставиле су СС дивизију Галиција од добровољаца у западној Украјини у циљу борбе против совјетских и пољских партизана.


Војна формација, која је постала позната по својој суровости, постојала је више од годину дана пре него што ју је сломила Црвене армије у јулу 1944.
Током суђења у Нирнбергу, сви они који су препознати као припадници СС били су означени као ратни злочинци, а ова нацистичка организација била је забрањена.
(РТ)

Украјина: Неонацисти у Љвову прославили годишњицу СС дивизије "Галиција"
СС-овци шетају Украјином и никоме ништа.



Неонацисти су у Љвову парадом прославили дан када је у Другом светском рату (пре 71 године) формирана 14. СС добровољачка дивизија "Галиција" . Стотине учесника носило је ознаке СС дивизије Галиција док су марширали градом до споменика Стјепану Бандери који је такође сарађивао са нацистима.

Нема коментара:

Постави коментар

Само напред...слободно реците шта мислите.

 Моја Лена 2020.године