четвртак, 6. децембар 2012.

Постигнут договор са косметским Србима

 

 

17.15 - Завршен састанак у згради Председништва. Представници Срба са КиМ добили гаранције које су тражили од државног врха. Сутра заседају скупштине општине са севера Космета и одлучују о прекиду блокаде Јариња. Платформа о Косову биће представљена 17. децембра.

15.35 - У зграду Председништва стигао и премијер Србије Ивица Дачић.

15.00 - Председници четири општине са севера Косова стигли у зграду Председништва.

Представници Срба са Косова и Метохије добили гаранције које су тражили од државног врха. На састанку у Председништву, коме су присуствовали поред председника Томислава Николића  и премијер Ивица Дачић и председник Скупштине Небојша Стефановић најављено је да ће платформа о Косову бити представљена 17. децембра.


Премијер Дачић је рекао, после сатанка у Председништву, да је на састанку потврђено државно јединство у спровођењу политке о питању Косова и Метохије.
"Морамо да будемо јаки да бисмо одбранили КиМ, војно га не можемо одбранити већ само политички, и зато морамо бити јединствени", рекао је Дачић.
Дачић је изјавио да је изузетно важно да прелази на северу Косова буду спремни за примену ИБМ споразума, да је Србија учинила све да тако буде, али да ће одлуку о деблокади прелаза Јариње донети локални одборници.

"Сматрам да нема разлога за блокаду јер смо урадили све као што смо се договорили, а највећа гаранција за Србе је гаранција државе Србије кроз одлуку да ће држава суспендовати примену споразума ако буде другачијег понашања" - одступања од споразума, навео је Дачић.

"Сви имамо одговорност према оправданом страху Срба на Косову, исто као што треба да имамо одговорност према целој Србији када је реч о ономе шта је неопходно урадити за наш пут ка ЕУ", каже Дачић.
Премијер је оценио да би до 10. деецeмбра прелази требало да буду отворени и додао да ће, ако се то не деси, Србија чекати годину, две, три да отпочну преговори са ЕУ, којима никада није била ближа него сада.
"Изуетно је важно да буду отворени. Данас се цео дан врши притисак земаља-чланица ЕУ и земаља-пријатеља које кажу: 'Ако нећете да примењујете договорене споразуме, шта ћете онда?' ", рекао је Дачић.
Дачић је додао да је у току општа дипломатска активност да Србија добије што позитивније мишљење: "Без њега нећемо моћи у првој половини године добити датум за отпочињање преговора, а у другој нас чекају избори у Немачкој. Ако пропустимо децембар, чекаћемо до 2014. године да наставимо тамо где смо стали", истакао је премијер.

После састанка Стефановић је рекао да су представници косовских Срба задовољни разговорима са државним врхом и да ће бити укључени у преговоре са Приштином.

Стефановић је рекао да је договорено да се све будуће акције на северу Косова усаглашавају, и да представници косовских Срба буду консултовани о будућим потезима државе. Према његовим речима, поједини делови данашњег разговора спадају у домен државне тајне.

"Мислим да начин рада који смо применили данас може да доведе до трајног решења тако да Србија потпуно задржи своје националне интересе и да их ни на који начин не угрози", оценио је председник Скупштине.
Стефановић је најавио да ће шефовима посланичких група 17. децембра бити представљен Нацрт платформе за решавање проблема Косова и Метохије.
"Тог дана ће шефови посланичких група добити нацрт о којем ћемо моћи да разговарамо, а убрзо ће се стратегија наћи пред народним посланицима", рекао је Стефановић.
Скупштине општине о деблокади Јариња

Председник општине Косовска Митровица Крстимир Пантић рекао је после састанка са државним врхом, да одлуку о деблокади Јариња треба да донесу одборници скупштина општина са севера Косова, на седници заказаној за сутра, али је додао да је он оптимиста.

Пантић је рекао да је за њега довољна гаранција Владе Србије и да очекује да ће тај став прихватити и одборници.

Он је оценио и да су захтеви скупштина општина са севера Косова уважени и прихваћени у Бриселу, како би споразум о заједничкој контроли административних линија могао да се спроводи.

Према његовим речима, добијене су и писане гаранције, јер је Влада Србије усвојила закључак да су њихови захтеви прихваћени и да, у случају злоупотребе споразума, може да га суспендује.

На разговорима у Председништву били су и потпредседници Владе Расим Љајић, Јован Кркобабић и Сузана Грубјешић, директор Владине Канцеларије за КиМ Александар Вулин и шеф тима за техничке преговоре са Приштином Дејан Павићевић.
Председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун рекао је раније током дана да очекује да ће после данашњег састанка представника Срба са севера Косова са државним врхом бити донета одлука да се прекине са протестима на административним прелазима и да ће Срби из покрајине прихватити резултате дијалога у Бриселу.

"На Србима са севера је да одлуче шта ће радити даље, али поред тога што држава Србија води рачуна о Србима на Косову и Метохији, представници Срба са севера треба да имају у виду ситуацију у којој се Србија налази да не би дошли до тога да Кфор, Еулекс или Приштина предузму једностране акције", рекао је Дрецун у парламенту.

Према његовој оцени, исход разговора у Бриселу је први конкретан резултат нове политике Владе Србије према Косову и Метохији и да очекује да ће и Срби са Косова прихватити резултате тог договора.



Нема коментара:

Постави коментар

Само напред...слободно реците шта мислите.

 Моја Лена 2020.године