уторак, 4. децембар 2012.

Протест студената због хашких пресуда

 

Испред скупштине Србије окупило се око хиљаду студената у знак протеста због ослобађајућих пресуда Хашког трибунала Анти Готовини, Младену Маркачу и Рамушу Харадинају. На протесту је и министар правде и државне управе Никола Селаковић.
Око хиљаду студената Универзитета у Београду и још неколико градова окупило се око 13 сати испред Скупштине Србије. Протест је организован због пресуда Хашког трибунала којима су ослобођени хрватски генерали Анте Готовина, Младен Маркач и бивши командант ОВК Рамуш Харадинај.




Студенти траже од Скупштине Србије да усвоји Резолуцију о осуди пресуда Хашког трибунала, као и да се покрене расправа у Генералној скупштини УН о статусу Хашког суда, рекао је студент проректор Универзитета у Београду Иван Шашић.
Своје захтеве студенти ће проследити председнику Србије Томиславу Николића и премијеру Ивици Дачићу.
Студенти су у више колона пешке дошли на протест са својих факултета где су се раније окупили, а протесту су се придружили и представници универзитета у Новом Саду, Нишу, Крагујевцу и Косовској Митровици.
Студенти носе транспаренте "Хашки суде, докле више", "Судије треба да суде по закону, а не по налогу", као и заставе Србије, својих факултета и универзитета.
Министар правде и државне управе Никола Селаковић рекао је на протесту студената да је потребно дићи глас против Хашког трибунала јер ће, у противном, бити све више неправди.
Селаковић је рекао да је на протест дошао као министар правде, бивши студент и радник Правног факултета и нагласио да га је, као грађанина, заболела неправда која у претходних 10–15 дана доживљава кулминацију.
Министар је подсетио да су Срби у Хашком трибуналу осуђени на 1.125 година затвора и да је 96,8 одсто осуђеника српске националности.
"Ако је циљ Хашког трибунала било помирење, онда се то може само назвати помирење Срба са чињеницом да Срби буду главни кривци за све што се дешавало током деведесетих на Балканском полуострву", истакао је Селаковић.
Он је додао да оно што Влада Србије треба и мора да уради јесте да "наше људе који су изручени Хагу третира као своје држављане".
Студентима су се испред парламента придружили и представници организација "1389" и "Образ".

Нема коментара:

Постави коментар

Само напред...слободно реците шта мислите.

 Моја Лена 2020.године