четвртак, 6. децембар 2012.

Синод СПЦ у оштро интонираном писму затражио од председника и Владе да одбију предлог о управљању прелазима…

 

 

Синод СПЦ у оштро интонираном писму затражио од председника и Владе да одбију предлог о управљању прелазима и изнео свој план за решење косовског проблема.
Тај предлог састоји се од осам тачака – од поништавања границе Петра Стамболића до захтева за уклањање Бондстила.
Овим докуметом, који преноси магазин Недељник, од државе се захтева да не “учествује у самоубиству земље”.
“Од садашње Владе и Скупштине очекује се да уместо прихватања ‘интегрисаног управљања границом’ преиспита све договоре претходне Владе о ‘прелазима’ који нису потврђени Скупштином”, наводи се у писму.
Од државниг органа се тражи и да се пре било каквих других разговора – од међународне заједнице захтева гаранција повратка хиљада прогнаних са Косова, обнову кућа и храмова и доношење Закона о реституцији друштвене и црквене имовине на Косову и Метохији.
У писму даље стоји:
“Овоме да додамо и следеће, нимало безначајно: онима који спроводе корак по корак стварање самопрозване тзв државе Косова, није свеједно која власт у Србији ће то аминовати. Зато тај “врућ кромпир” саморазарања, утрампљују, не “својим” еврослинавцима, него онима које је народ изабрао због њиховог националног опредељења. Кад Косово предају, мисле такви, они које је народ изабрао сматра, а и сами то тврде, наследницима ослободилаца Косова, и то баш на стогодишњицу његовог ослобо|ења, ко ће онда моћи у будућности довести под знак питања правду и праведност тог чина?!”
Документ је, како се наводи, послат председнику Србије Томиславу Николићу, премијеру Ивици Дачићу, потпредседнику Владе Александру Вучићу, али и лидерима опозиције.
Подсетимо, ово писмо објављено је дан након што се Дачић састао са косовским премијером Хашимом Тачијем у Бриселу, где је разгиварао управо о примени споразума о интегрисаном управљању царинама, а на дан када се у Председништву Србије одржава састанак државног врха са представницима Срба с Косова, управо тим поводом.
Треба подсетити и да је председник Николић три пута ишао на разговор код патријарха српског Иринеја, у јуну, јулу и у новембру, од кога је тада тражио подршку и благогослов за државну политику према Косову.

Нема коментара:

Постави коментар

Само напред...слободно реците шта мислите.

 Моја Лена 2020.године