понедељак, 3. децембар 2012.


Руси укидају Хашки трибунал?!

 

 

Москва је најавила да ће затражити прекид рада Хашког трибунала, у складу са раније усвојеном резолуцијом Савета безбедности УН

МОСКВА - Руско министарство спољних послова осудило је одлуку Хашког трибунала да ослободи Рамуша Харадинаја и процес против њега у том суду означило као скандалозан.

Званична Москва је најавила да ће затражити прекид рада Хашког трибунала, у складу са раније усвојеном резолуцијом Савета безбедности УН.

Процес против Харадинаја вођен је у скандалозним околностима, наводи се у саопштењу руског Министарства иностраних послова, уз напомену да су "први пут у историји међународног правосуђа сведоци на том суђењу подвргавани отвореном притиску и застрашивању, а често су и физички елиминисани.

Све се то обављало у атмосфери потпуног безакоња и попустљивости међународних представника на Косову."
Руска Федерација је више пута указивала Савету безбедности УН на недопустиву ситуацију у вези са тим и другим процесима у Хашком трибуналу и захтевала одлучну акцију да би се изразила одговорност за погибију људи и осигурала ефикаснија заштита сведока на Косову. Нажалост, ти апели су блокирани, под изговором да нису сврсисходни и да представљају мешање у тобоже објективан рад трибунала у Хагу, истиче руско министарство.

У саопштењу Руског министарства спољних послова се указује и да је ослобађајућа пресуда Харадинају у Хашком трибуналу, заједно са недавним ослобађањем двојице хрватских генерала Анте Готовине и Младена Маркача, "још један доказ двоструких аршина у раду тог суда, када се не кажњавају  оптужени за преступе против човечности и ратне злочине."

Руско министарство изражава незадовољство радом Хашког трибунала, уз напомену да "утврђени рок за рад тог органа (СБ УН) истиче и да је Русија одлучна у намери да се даља активност Трибунала оконча у року који је утврђен резолуцијом 1966 усвојеном у СБ УН 2010. године.

Нема коментара:

Постави коментар

Само напред...слободно реците шта мислите.

 Моја Лена 2020.године