уторак, 25. фебруар 2014.

Није новост да Вучић лаже, али је први пут један домаћи суд тако пресудио! 

 

 

Навршава се годину дана од како је Александар Вучић јавно, преко РТС-а, изрекао једну од најбезочнијих лажи у својој каријери. Милиони су је чули, а неки су му, као и увек, поверовали. Недавно је Виши суд у Београду утврдио да је и овога пута први потпредседник Владе слагао јавност.

Уторак, 22.јануара 2013. године, на Првом програму РТС-а у емисији „Упитник“, аутора Оливере Јовићевиж, гост у емисији, господин Александар Вучић изјавио је:

„…Донео сам нешто да покажем грађанима Србије, што је мука за моју породицу.

Мислим да није добро ни за Србију, а тиче се оних који су ово платили, не оних који су ово објавили, (узима новине), пре само десет дана у овој земљи у којој сам ја диктатор, (показује Таблоид), видите ово је мој син овде, 15 година има, малолетно дете, пише случај обљубљеног вође, реч је о мени, женска момчад Александра Вучића, ово је мој син са својим друговима, унутра је на две стране текст о томе како ја сексуално општим са својим 15. годишњим сином, изволите новине, па прочитајте, како општим са својим 15. годишњим сином, на то нису знали да реагују, за то није биле потребна ни тужба ни било шта, то је неко платио, такви текстови, такве бљувотине не излазе док то неко не плати, ја ово нисам ни видео док ми то мој син показао, јер су му другови то показали, сад вас питам где је ваша правда, где је поштење у српским медијима…“.


После ових речи првог потредседника Владе сви су се згрозили над оним што, наводно, пише у цитираном чланку. Чак су и гости у студију, а и водитељка поверовали Вучићу и без читања спорног пасуса осули дрвље и камење на такав начин писања. Слично су поступили и многи гледаоци, мада је било и оних који су прво прочитали, па онда одлучили да коментаришу.

Користећи своје законско право главни уредник „Таблоида“ Милован Бркић се обратио РТС-у:

„Одговорно тврдимо, а што се види из текста објављеног у броју 275 магазина Таблоид-Лист против мафије (Вучићева женска момчад) да нисмо инсуирали да госпидин Вучић полно општи са својим сином. Тачно је да смо објавили фотографије на којима је и Вучићев малолетни син, чији идентитет смо заштитили на фотографији, где се он сликао у кабинету председника Србије са младим Вучићевим сарадницима, и на уласку у кабинет у зграду Владе Србије, а да се на фотографији виде припадници гардијске јединице који обезбеђују улаз“.


Надлежни уредник РТС-а Ненад Стефановић је поступио непрофесионално и није објавио захтев за исправку.

Онда се 28. јануара огласило Независно удружење новинара Србије саопштењем које је потписао непостојећи орган – Секретаријат. Саопштење су пренели ТВБ92, Данас Правда, Политика, Бета, Фонет,..

НУНС о писању „Таблоиду“ о Александру Вучићу

Независно удружење новинара Србије (НУНС) најоштрије осуђује свако медијско пласирање фабрикованих информација које нарушавају достојанство личности, извргавању руглу појединце и злоупотребљавају децу.

Последњи драстичан пример таквог писања је текст у ком контраверзни лист речитог имена „Таблоид“ оптужује потпредседника Владе Србије Александра Вучића за недозвољене односе са малолетним сином и то уз пуну визуелну индетификацију.
Против овог саопштења НУНС-а уредник „Таблоида“ је поднeо тужбу Вишем суду у Београду. Одштетни захтев је поставио на само 1.000 динара јер, како незванично сазнајемо, не сматра да НУНС уопште неко узима за озбиљно, па је тако њихово писање тужиоцу нанело сразмерно малу штету.

И коначно, 24.децембра прошле године, Виши суд у Београду је, после неколико одржаних расправа, пресудио: НУНС-у је наложено да исплати 1.000 динара због повреде части и угледа и да пресуду, о свом трошку, објави у листовима Политика, Данас и на сајту Б92.

 

У пресуди судија Јовичић наводи:

 

„…Суд је увидом у спорни чланак магазина Таблоид број 275 од 03.01.2013. године несумњиво утврдио да у истом нити једном реченицом није поменуто, нити је потпредседник Владе оптужен за недозвољене односе са малолетним сином. Како се не ради о верно пренесеним информацијама суд сматра да су спорни наводи, односно начин на који су презентоване спорне информације увредљивог карактера, којим се вређа част и углед тужиоца (главног уредника Таблоида)…“

 

Суд је, дакле, утврдио како први потредседник Владе лаже. Ништа ново за њега, али је новитет да се један суд у Србији усудио да тако нешто закључи. НУНС је само слугерањски пренео управо оно што је Вучић јавно рекао. Да је рекао да је Земља равна плоча, НУНС би и то пренео без икакве сумње или провере.


Да све буде још црње по новинарску професију у Србији, друго удружење новинара УНС је остало по страни, није чак желело у заштиту да узме ни свог члана.
Из кругова блиских Вучићу сазнали смо да је целу аферу измислио Славиша Мићановић Мићан, члан Главног одбора СНС-а који је после ове бламаже на извесно време склоњен од очију јавности. Наиме, на истим странама на којима је у „Таблоиду“ био објављен спорни текст о Вучићу, налази се и текст у коме уредник описује како га је у једној расправи на интернету Мићан јавно вређао.

У једном тренутку је Мићан написао и објавио следеће, обраћајући се уреднику „Таблоида“: „Крива је држава јер овакве на време не лечи…Милане, ви имате неку трауму из детињства… Силовао те ћалe или шта?

Вучић је дакле само искомбиновао два потпуно различита чланка и оно што је Мићан рекао новинару представио као да су новине писале о његовом сину.


текст: Дејан М. и Предраг П.

 

Нема коментара:

Постави коментар

Само напред...слободно реците шта мислите.

 Моја Лена 2020.године