субота, 1. март 2014.

 

ПРЕГЛЕД ДОГАЂАЈА ВЕЗАНИХ ЗА СИТУАЦИЈУ У УКРАЈИНИ

 

Путин затражио дозволу за ангажовање руске војске на Криму; Проруске демонстрације у Харкову и Доњецку; Кличко тражи мобилизацију украјинске војске

 

 

Руски парламент прихватио предлог Владимира Путина да пошаље војне трупе на Крим. Проруске демонстрације у Доњецку и Харкову, где су на зградама институција постављене руске заставе. Група наоружаних људи из Кијева покушала да заузме зграду кримског МУП-а, саопштено из Москве.


Демонстрант качи руску застава након ослобођење зграде Харковске владе од "евромајданаца"


20.30 - Украјинске оружане снаге у стању пуне бојеве готовости, саопштио Савет за националну безбедност Украјине.

20.10 - Кетрин Ештон позвала Москву да не шаље трупе у Украјину, већ да "искаже своје ставове мирним путем". Ештонова у свом саопштењу додала да ће у понедељак разговарати са Сергејем Лавровим после састанака министара ЕУ у Бриселу о ситуацији у Украјини.

19:03 Јулија Тимошенко иде у Москву на преговоре
Бивша премијерка Украјине и лидер партије „Отаџбина” Јулија Тимошенко посетиће у понедељак, 3. марта, Москву да би разговарала о проналажењу решења за актуелну кризу.

17:59 Севастопољ не признаје нове украјинске власти
Посланици градског савета Севастопоља на Криму су изгласали одлуку да не поштују налоге нових украјинских власти, пренели су медији из зграде градског савета.

17:04 - Кличко тражи мобилизацију Украјинске војске
Украјински политичар и бивши светски шампион у боксу Виталиј Кличко затражио је данас проглашење војне мобилизације, пошто је руски Савет федерације одобрио ангажовање руских снага на украјинској територији.
"Парламент мора да затражи од главнокомандујућег војске да прогласио националну мобилизацију због руске агресије против Украјине", навео је Кличко у саопштењу, пренео је АФП.
Вођа партије УДАР, која је била међу лидерима демонстрација против украјинског председника Виктора Јануковича, позвао је и Савет безбедности УН да сазове хитан састанак о кризи у Украјини.

17:44 Путин можда неће одмах искористити право на увођење трупа у Украјину
О питању о примени руских оружаних снага у иностранству одлучује председник, за сада такве одлуке нема, рекао је портпарол шефа државе Дмитриј Песков.
Осим тога заменик МИП-а Русије и званични портпарол председника Русије у Савету Федерације Григориј Карасин је рекао медијима да чињеница да је Савет Федерације одобрио увођење трупа у Украјину не значи да ће председник ускоро искористити то право.

16:55 Горњи дом руском парламента дао председнику Владимиру Путину одобрење да пошаље војску на Крим у Украјини
„Одобрена је могућа примена оружаних снага Русије“, рекао је Карасин. „То је одлука која нам је тешко пала, ситуација у Украјини погађа руско друштво и постаје све сложенија“, додао је он.

16:40 Јанукович подржава захтев кримских власти Путину
Виктор Јанукович подржава захтев кримских власти упућен председнику Русије Владимиру Путину у коме оне траже помоћ и заштиту за становништво Крима, рекао је шеф комитета Савета Федерације за уставни закон Андреј Клишас.

15:00 Путин затражио дозволу за ангажовање руске војске на Криму
Харков/Доњецк -- Председник Русије Владимир Путин затражио је данас дозволу од Савета федерације - горњег дома парламента - за ангажовање руске војске у Украјини, на Криму. Премијер Крима Сергеј Аксионов затражио од руског председника Владимира Путина да помогне у успостављању реда и мира на територији Крима. Москва неће игнорисати тај захтев. У Источној Украјини одржавају се масовне проруске демонстрације.


Како преносе руске агенције, Путин се обратио Савету Федерације са захтевом за ангазозвање руских снага у УКрајини, саопштила је прес служба Кремља.
И горњи и доњи дом руског парламента раније данас затражио је од Путина да заштити руске грађане у Украјини. 
"У вези са ванредном ситуацијом која је настала у Украјини, претњи по живот грађанима Руске Федерације, нашим сународницима, личном саставу војног контингента Оружаних снага РФ стационираног у складу са међународним споразумом на територији Украјине (Аутономна Република Крим), на основу тачке 'г' првог дела члана 102 Устава РФ обраћам се Савету федерације Федералне скупштине ради употребе Оружаних снага РФ на територији Украјине до нормализације друштвено-политичке ситуације у тој земљи", наводи се у саопштењу. 
И горњи и доњи дом руског парламента раније данас затражили су од Путина да заштити руске грађане у Украјини. 
Горњи дом се обратио Путину са молбом да предузме обухватне мере за заштиту руских грађана у Украјини.

13.45 - Вршилац функције председника Украјине Александар Турчинов прогласио незаконитост избора новог премијера Крима Сергеја Аксионова, преноси Униан.

13.11 - Стејт департмент: Јанукович више није легитиман
„Сматрамо да је Виктор Јанукович изгубио легитимност и одустао од својих обавеза у својству председника Украјине“, рекла је портпарол америчког Стејт департмента Џенифер Псаки. „Познато вам је да је напустио Украјину и Кијев и на тај начин створио вакуум у власти“, додала је она.


Шеф САД Барак Обама је нешто раније рекао да Русија може, радећи са међународном заједницом, да уложи одређене напоре ради стабилизације ситуације у Украјини. Потцртао је да је администрација САД у сталном контакту са руским званичницима, са којима води дијалог о стању у Украјини.

13.00 - Украјински министар одбране Игор Пењук каже да је Русија од јуче послала 6.000 људи и 30 блиндираних возила на Крим, наводи АФП.

12:52 - Дума Путину: Морамо реаговати
Савет руске државне Думе затражио је данас од руског председника Владимира Путина да предузме мере за стабилизацију ситуације на Криму, јавља Итар-тасс.


Како је новинарима рекао председник доњег дома руског парламента Сергеј Наришкин, Савет Думе од Путина тражи да искористи све могућности како би се заштитило становништво на Криму од тираније и насиља.
У данас усвојеном саопштењу посланици Думе изражавају дубоку забринутост због развоја ситуације и политичке кризе у Украјини.
- Данас смо са узнемирењем примили информацију о покушајима различитих наоружаних група да заузму различите објекте, укључујући измедју осталог и зграду Министарства унутрашњих послова Крима - рекао је Наришкин.
Према његовој оцени, то се ради с циљем да се дестабилизује рад локалних органа власти и друштвено-политичку ситуацију на Криму у целини.

12.45 - Русија неће оставити незапаженим захтев председника савета министара Крима Сергеја Аксјонова упућен председнику Русије Владимиру Путину у коме тражи помоћ у успостављању мира на територији те украјинске аутономне републике, рекла је администрација Кремља.

12.40 - Око 10.000 проруских противника нових власти у Украјини окупило се на улицама града Доњецка, упоришту свгнутог председника Виктора Јануковича, јавља АФП.
"Русија, Русија", скандирали су учесници демонстрација који су носили руске заставе.
Окупљенима су се са бине обратили организатори скупа, који су саопштили да подржавају тежње Крима да се придружи Русији.


Такође, шеф међународног комитета руске Државне Думе Алексеј Пушков рекао је данас да главним проблемом Украјине сматра однос Кијева и региона.
„Оно најбитније је да неколико региона, пре свега Крим, не признају законитост одлука Врховне Раде“, написао је Пушков на Твитеру.

12.20 - Аксионов признао да су кримске власти сарађивале са руском Црноморском флотом у обезбеђивању виталних објеката, преноси Униан.

Арсениј Јацењук: Поново позивамо Русију да повуче војску и поштује билатералне споразуме
Премијер Украјине Арсениј Јацењук позвао је Русију да повуче војску и обустави сва војна кретања на Криму и поручио да његова земља неће бити увучена у војни сукоб руским „провокацијама” на Криму.


„Поново позивамо Русију да повуче војску и поштује билатералне споразуме. Апелујемо да се криза на Криму, изазвана неадекватним руским присуством на територији те аутономне републике, реши мирним и политичким средствима”, рекао је Јацењук, пренео је Итар-Тасс.
Он је пре заседања владе у Кијеву казао да је неприхватљиво да руска војна оклопна возила буду на улицама у центру украјинских градова.
Русија, која има морнаричку базу на Криму, тврди да су сва кретања њене војске на Криму у складу са споразумима које има са Украјином.
Украјински министар одбране Игор Тењук је изјавио да је Русија „недавно” послала још 6.000 војника у Украјину и да је украјинска војска на Криму у стању приправности, преноси Ројтерс.
У међувремену АФП јавља да је неколико десетина наоружаних униформисаних особа без било каквих ознака данас заузело положај поред кримског парламента.
Испред самог парламента су постављена два митраљеза за одбрану зграде, мада није јасно коме припадају. Проруски наоружани нападачи су у четвртак заузели парламент, али су до сада били унутар зграде.
Врховни савет Аутономне Републике Крим одлучио је да формира специјалну полицијску јединицу Беркут, јавља украјинска агенција Униан.
Руски генерални конзулат на Криму саопштио је да не искључује могућност да ће се руски пасоши убудуће издавати не само припадницима Беркута, већ и другим грађанима, наводи РИА Новости.

11.59 - Нове, локалне власти на Криму донеле одлуку да референдум о будућем статусу тог региона буде одржан 20. марта, два месеца пре него што је најављивано. Одмах закакано ванредно заседање парламента у Кијеву.

11.15 - Наоружани мушкарац из Кијева покушао ноћас да заузме кримско министарство полиције, неколико особа повређено у пуцњави - саопштило руско министарство спољних послова, преноси Раша тудеј.

11.00 - Украјина дугује Русији за гас око две милијарде долара, преноси Unian.net.

10.45 - Премијер Крима Сергеј Аксионов рекао да је преузео пуну контролу над војним, полицијским и другим безбедносним службама у региону.


09:20 - Аксионов: Путин да врати мир
Новоизабрани премијер Крима, на југу Украјине, тражио је данас од председника Русије Владимира Путина да помогне у успостављању "реда и мира" на том црноморском полуострву које је у јеку спора са новим властима у Кијеву, а Русија је одговорила да ће размотрити овај захтев.
- Узимајући у обзир моју одговорност за живот и безбедност грађања, тражим од руског председника Владимира Путина да помогне у успостављању реда и мира на територији Крима - изјавио је Сергеј Аксионов у обраћању чије су делове објавили локални медији, а руска државна телевизија емитовала у целини.
Кримски посланици су изабрали Аксионова за премијера Крима, што нису одобриле нове власти у Кијеву успотављење после свргавања председника Виктора Јануковича.

Саманта Пауер: Русија да повуче војне снаге из региона
САД затражиле да се на Крим хитно пошаље међународна посредничка мисија с циљем да смири напетост, и позвале Русију да повуче војне снаге из региона.


Амерички амбасадор у Уједињеним нацијама Саманта Пауер рекла је ово на ванредном састанку и консултацијама на Савету безбедности, сазваном на захтев Литваније, пренео је АФП.
"Веома смо забринути извештајима о руском војном размештању на Криму", рекла је Пауер новинарима.
"САД позивају Русију да повуче војне снаге које гомила у региону и дозволи украјинском народу могућност да изабере сопствену владу, одлучи о сопственој судбини и да то уради слободно, без заплашивања или страха", рекла је она.
Амбасадор је рекла да САД желе хитно слање међународне мисије у регион с циљем да се смање напетости.
"САД траже хитну, међународну посредничку мисију за Крим да почне да смирује ситуацију и олакша продуктиван и миран дијалог међу свим украјинским партијама", рекла је Пауер.
01.00 - Руски амбасадор у Уједињеним нацијама Виталиј Чуркин изјавио је да су било каква кретања руске војске на Криму у складу са постојећим аранжманима Москве са Украјином о размештању војних потенцијала у бившој совјетској републици, а да је Русија против наметања посредничке мисије.


00.48 - Украјинско министарсво одбране саопштило да "има информације" да ће неименоване радикалне снаге током ноћи разоружати украјинске војнике на Криму. Нема независне потврде ове информације.

Нема коментара:

Постави коментар

Само напред...слободно реците шта мислите.

 Моја Лена 2020.године