недеља, 15. јун 2014.

Радио ТВ претплата и њено плаћање

 

 

Ако уредно плаћате радио ТВ претплату онда нема потребе да читате даље.

 

 

Ако то није случај ... "вежите се - полећемо" !!!

 

 

 

 

Да ли вам је стигао предлог за извршење за наплату РТВ претплате?



У овом тексту покушаћу да објасним зашто сматрам да начин наплате РТВ претплате, не само да није у складу са Уставом Републике Србије, већ је и незаконит и изложићу чланове закона на које се треба позвати у извршном поступку против РТС-а.

 

 По закону о радиодифузији дужни сте да пријавите ТВ пријемник и обавеза плаћања претплате настаје од првог дана наредног месеца од дана набавке пријемника. Притом, РТС нема право да врши контролу поседовања пријемника на начин којим би се угрозила уставна права грађана.

 

На основу чега онда РТС шаље рачуне за РТВ претплату људима који нису пријавили пријемнике?

 

Једноставно, основа нема.


 

Поред обавезе пријаве пријемника, постоји и обавеза РТС прописана чланом 127. Закона о радиодифузији да вас обавести о вашој обавези плаћања претплате.

Да ли вам је стигло обавештење о обавези плаћања тв претплате?

Да ли сте прописно обавештени о својим правима и обавезама према РТС-у?

 

Људи који су ми се обраћали тражећи правни савет у овом случају, углавном такво обавештење никада нису добили, нити познајем некога ко га је добио, тако да по ставу 3. члана 127. Закона о радиодифузији обавеза плаћања претплате не може ни настати док не примите такво обавештење.


Пријава нових тв пријемника није спорна, већ онај део где је обавеза плаћања наметнута свим власницима електричних бројила. Наиме, по Закону о радиодифузији (члан 127), РТС је имао обавезу да до 1. децембра 2002. формира евиденцију претплатника који су као власници радио и ТВ пријемника дужни да плаћају претплату. 

 

Остало је нејасно да ли је РТС то учинио, или је само преузео евиденцију власника бројила од предузећа за дистрибуцију електричне енергије и то прогласио евиденцијом власника РТВ пријемника (што није исто).



Затим, РТС је имао обавезу да у року од 15 дана од формирања евиденције достави свим будућим претплатницима обавештење о обавези плаћања, а обавеза по закону настаје тек следећег месеца од достављања тог обавештења. 

 

Међутим, многи људи тврде да никада нису добили такво обавештење, а РТС до сада није објаснио да ли је, када и како послао обавештења (требало би да за то постоји неки доказ, на пример, поштанска повратница коју је потписао претплатник или поштанска евиденција о слању обавештења).



Строго законски гледано, ако нисте добили обавештење, ви и нисте претплатник. 

 


Како наводе на порталу управуси.рс познат је само један судски спор у којем се претплатник позивао на члан 127.

 


„У одлуци у првом степену судија се уопште није обазирао на тај аргумент, као да није ни изнет, а до другостепеног поступка није ни дошло, јер је претплатник одлучио да се не жали.“



 

 

Дакле, ако вам је стигао Предлог за извршење, који обично на својој полеђини садржи и само Решење о извршењу, уложите Приговор на решење у извршењу. Напишите на њему податке Извршног повериоца (РТС-а) и Извршног дужника (своје) - Назив, односно име, адресу и место становања и позовите се на број предмета из Решења о извршењу.

 

Позовите се на чланове 81. и 127. Закона о радиодифузији.


Осим овога, обавезно се позовите и на Закон о облигационим односима, члан 378. који прописује једногодишњи рок застарелости за потраживање радио станице и радио-телевизијске станице за употребу радио-пријемника и радио-телевизијског пријемника.

 

Ваше ,,обавезе", према РТС-у не само  што су неуставне и незаконите, великим делом су и застареле.


 

Следи извод из Закона о радиодифузији који се односи на РТВ претплату.




 

Радио-телевизијска претплата

 

Члан 81.

Власници радио и ТВ пријемника имају обавезу плаћања радио-телевизијске претплате јавним радиодифузним сервисима, у складу са овим законом.

Власници радио и ТВ пријемника плаћају јединствену радио-телевизијску претплату у истом износу на целој територији Републике Србије.

Радио-телевизијска претплата (у даљем тексту: претплата) се плаћа на радио и телевизијске пријемнике (у даљем тексту: пријемник) по домаћинству и на пријемнике који су повезани са колективним антенама или прикључени на кабловски систем.

Домаћинство, власник два или више пријемника, изузев пријемника у моторном возилу, плаћа претплату само за један радио или телевизијски пријемник на истој адреси.

Хотели и мотели плаћају претплату на сваких десет соба опремљених телевизијским или радио пријемником, а свако друго правно лице, власник телевизијског пријемника, плаћа претплату на сваких 20 запослених који су у стању да примају програм.

Обавеза плаћања претплате настаје од првог дана наредног месеца од дана набавке пријемника.

Сва физичка и правна лица која су власници пријемника дужни су да пријаве набавку пријемника републичкој установи јавног радиодифузног сервиса, а са територије Аутономне покрајине Војводине и покрајинској установи јавног радиодифузног сервиса.
Обавеза пријављивања пријемника или пријављивања промене адресе или седишта власника пријемника, настаје у року од 15 дана од дана прибављања, односно настанка промене.

У случају отуђења пријемника, ранији власник пријемника је обавезан да плаћа претплату за све време док тај пријемник не одјави, уз изјаву да не поседује други пријемник.

Републичка установа јавног радиодифузног сервиса води евиденцију претплатника, са свим личним и другим потребним подацима. За територију Аутономне покрајине Војводине ове послове обавља и покрајинска установа јавног радиодифузног сервиса.

Установа јавног радиодифузног сервиса не може да врши контролу поседовања пријемника на начин којим би се угрозила уставна права грађана.


 

Ослобађање од обавезе плаћања претплате



Члан 82.



Од обавезе плаћања претплате ослобађају се домаћинства-власници пријемника чији је најмање један члан домаћинства:

1) инвалид са 100% телесног оштећења;
2) инвалид са мање од 100% телесног оштећења, ако му је, у складу са одредбама посебних прописа, признато право на додатак за туђу негу и помоћ;
3) лице које је трајно изгубило слух или слепо лице.
Право на ослобађање од обавезе плаћања претплате из става 1. овог члана остварује се на основу потврде установе надлежне за послове пензијског и инвалидског осигурања, односно друге установе и органа, ако је то предвиђено посебним законом.
Од обавезе плаћања претплате ослобађају се правна лица:
1) установе које се у смислу члана 79. Закона о социјалној заштити и обезбеђивању социјалне сигурности грађана ("Службени гласник Републике Србије", бр. 36/91, 33/93, 53/93, 67/93, 46/94, 48/94, 52/96 и 29/2001) сматрају установама за смештај корисника, школе, здравствене установе и инвалидске организације и предузећа за радно оспособљавање и запошљавање инвалида;
2) дипломатско-конзуларна представништва, под условом реципроцитета.


 

 

Висина и начин плаћања претплате



Члан 127.



ЈП Радио-телевизија Србије" је дужна да до 1. децембра 2002. године установи евиденцију претплатника на подручју Републике Србије који сукао власници радио и телевизијских пријемника обавезни да, у складу са овим законом, плаћају радио-телевизијску претплату.

ЈП "Радио-телевизија Србије" је дужна да, у року од 15 дана од дана установљавања евиденције, сваком претплатнику у писаној форми достави обавештење о будућој обавези плаћања радио-телевизијске претплате.

Обавеза плаћања радио-телевизијске претплате настаје наредног месеца од месеца у коме је достављено обавештење из става 2. овог члана.


 

РТС покушава да заобиђе чак и сам Закон на који се позива и да наплати грађанима своју недоследност у спровођењу закона. Кажу да имате право да одјавите пријемник, а никада га нисте ни пријавили. Имају обавезу вођења евиденције, а нико их није питао како је та евиденција настала. 

 

 

Према Уставу Републике Србије:



 

Заштита података о личности

 

Члан 42.



Зајемчена је заштита података о личности.
Прикупљање, држање, обрада и коришћење података о личности уредјује се законом.

Забрањена је и кажњива употреба података о личности изван сврхе за коју су прикупљени, у складу са законом, осим за потребе
водјења кривичног поступка или заштите безбедности Републике Србије, на начин предвидјен законом.

Свако има право да буде обавештен о прикупљеним подацима о својој личности, у складу са законом, и право на судску заштиту
због њихове злоупотребе.


Одакле РТС-у наши подаци и идеја да поседујемо ТВ пријемник? 

Могу ли да уђу у наш стан да провере да ли имамо ТВ пријемик? 

Не, без одлуке суда, опет према Уставу РС:


 

 

Неповредивост стана

 

Члан 40.

 

Стан је неповредив.

Нико не може без писмене одлуке суда ући у туђи стан или друге просторије против воље њиховог држаоца, нити у њима вршити
претрес.


Држалац стана и друге просторије има право да сам или преко свога заступника и уз још два пунолетна сведока присуствује
претресању. Ако држалац стана или његов заступник нису присутни, претресање је допуштено у присуству два пунолетна сведока.



Без одлуке суда, улазак у тудји стан или друге просторије, изузетно и претресање без присуства сведока, дозвољени су ако је то
неопходно ради непосредног лишења слободе учиниоца кривичног дела или отклањања непосредне и озбиљне опасности за људе или
имовину, на начин предвиђен законом.


На крају, не заборавите да тражите да вам се надокнаде трошкови извршног поступка, како не би сте динар уложили у ову пљачку грађана.



 

Да ли вам ико може гарантовати да ће те их добити на суду?



Не. 

 

Јер, суд увек може наћи да је њихова аргументација јача. Ипак, ако бар мало осећате да ,,нешто није у реду" са начином наплате РТВ претплате требало би да се браните. 

 

Успех ће бити и отпис застарелих обавеза. 

 

Немојте платити оно што не морате. 

 

Закон је пред вама, прилично је јасан, човек уз мало здравог разума може сам видети о чему се овде ради, за то не треба бити правник.


Важећи законски прописи :

 

 

1.Устав Републике Србије

 

2.Закон о радиодифузији

 

3.Закон о облигационим односима

 

4.Закон о извршењу и обезбеђењу

 


 

Све наведене законе,односно Устав можете наћи и преузети на сајту Народне скупштине Републике Србије.

 

 

http://www.parlament.gov.rs/%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%BA%D1%83%D0%BF%D1%88%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B0.1.html

 

 

 

Напомињем још једном - ПРИГОВОР на Решење о извршењу ЈЕ ОБАВЕЗАН !!!

 

НЕ СМЕТЕ ПРОПУСТИТИ ДА ГА ПОДНЕСЕТЕ У ЗАКОНСКОМ РОКУ !!!

 

 

Приговор не захтева експертско познавање права - може вам помоћи скоро сваки дипломирани правник са или без радног искуства !!!

 

 

 

 

И - НА КРАЈУ :

 

 

ЦИЉ ОВОГ ОБЈАШЊЕЊА НИЈЕ ПОЗИВАЊЕ НА НЕИСПУЊЕЊЕ ЗАКОНСКИХ И ДРУГИХ ОБАВЕЗА ГРАЂАНА НИТИ ЈЕ УПЕРЕН ПРОТИВ РТС-а !!!

 

 

Аутор овог блога на овај начин пружа БЕСПЛАТНУ правну помоћ грађанима на које се спорна ситуација односи !!! 

 

 

Не обраћајте пажњу на сензационалистичке написе у медијима,који се ових дана појављују - НИКО ВАМ ВАН РЕДОВНОГ,ЗАКОНОМ ПРОПИСАНОГ ПОСТУПКА НЕ МОЖЕ НА ИМЕ ДУГА ЗА РТВ ПРЕТПЛАТУ ПЛЕНИТИ ИМОВИНУ !!! 

 

 

 

 

Да не буде забуне - аутор овог блога НИКАДА није плаћао РТВ претплату.

 

До сада сам добио само једну опомену и одговорио на њу - у свом допису сам тражио извод из евиденције РТС о пријави ТВ пријемника као и обавештење о обавези плаћања.

 

НАРАВНО - никада нисам добио никакав одговор.

 

У међувремену сам РТС-у упутио и допис у коме сам навео да не поседујем ПРИЈАВЉЕНИ ТВ пријемник,односно да захтевам да ми се на рачуну за утрошену електро енергију не обрачунава и износ на име РТВ претплате.

 

НАРАВНО - никада нисам добио никакав одговор.

 

 

 

Потпуно је јасно да РТС У ПОТПУНОСТИ избегава своју законску обавезу и да се понаша као неко за кога Устав и закони не постоје !

 

 

Нема коментара:

Постави коментар

Само напред...слободно реците шта мислите.

 Моја Лена 2020.године