среда, 24. април 2013.

Александар Вулин поднео оставку

 

 

 Директор владине Канцеларије за Косово и Метохију Александар Вулин поднео је вечерас оставку на ту функцију, наводећи да је незадовољан споразумом Београда и Приштине који је парафиран прошле седмице у Бриселу.

"Данас пред вама и пред народом, а сутра пред Владом и Српском напредном странком морам да понесем оставку на место директора Канцеларије", рекао је Вулин за Радио–телевизију Србије.

Вулин је навео да је и током бриселских преговора био против парафирања споразума у облику у ком је он на крају прихваћен.

"Дао сам реч Србима са Косова да ће споразум бити другачији и да ћу успети да направим оно што је можда немогуће", рекао је Вулин и додао да у потпуности подржава захтев Срба са Косова да буде расписан референдум о споразуму Београда и Приштине.

Вулин је проценио и да се парафираним споразумом гарантује мање од онога што је садржано у Резолуцији Скупштине Србије, која је усвојена у јануару ове године.
"Ово је мање од резолуције, треба парламент да се упозна са тим, да се види шта је направљено. Ово су тешка времена и тешке одлуке. (Потпредседник Владе Алксандар) Вучић је преломио и носи то са собом", објаснио је Вулин.

Према Вулиновој оцени, државни врх ће морати да разговара са представницима Срба са Косова и да нађе решење заједно са њима, јер они не прихватају парафирани споразум.

Он је оценио и да Србија нема механизме да би одговарала за примену споразума на Косову, те да му није јасно на који начин ће се то од Србије тражити.


Вулин је рекао и да је он био за то да се сачека септембар, када се одржавају избори које спроводе привремене институције у Приштини, јер би тада Срби са Косова изашли на изборе први пут потпуно организовани, јединствени и подржани од своје државе.

"Имали бисмо 20 до 23 посланика и ти Срби би одлучавали у септембру с ким ће Србија преговарати, па самим тим и како ће преговарати", навео је он.

Вулин је такође изразио бојазан да ће, после парафирања споразума Београда и Приштине, уследити талас признања Косова.

Нема коментара:

Постави коментар

Само напред...слободно реците шта мислите.

 Моја Лена 2020.године