понедељак, 22. април 2013.

Протест у Косовској Митровици

 

 Срби са севера Косова поручили да не прихватају предлог споразума Београда и Приштине. Са протеста у Косовској Митровици затражено је да се грађани Србије изјасне на референдуму о предложеном споразуму. 

Заменик директора Канцеларије за КиМ Крстимир Пантић са трга Шумадија поручио је да су пред Србима са севера три пута - ка Приштини, ка Београду, и трећи "који води у неизвесност, али једино могућ" пут ка оснивању Скупштине Заједнице српских општина.

"Трећи пут је пут у неизвесност, уз ризик, али једнино могућ", рекао је Пантић.

Грађани су носили заставе Србије и пароле на којима је, поред осталог, писало: нећемо косовски печат, нема предаје, не законима и уставу Косова, одавде нема даље, не споразуму у Бриселу...

На скупу је усвојена Декларација Сабора српског народа у којој се, поред осталог, каже да је  предлог споразума у Бриселу, који је Влада Србије раније данас и потврдила, нелегитиман и неважећи и да "народ који живи на Косову и Метохији неће дозволиути његово спровођење".

"Чином потписивања овог споразума, Србија се одриче не само својих институција на северу КиМ, него и свог права на своју јужну покрајину. Они који су то учинили, заслужују сваку осуду јер нису добили мандат ни од кога да предају свету српску земљу и српски народ, материјална добра и духовне светиње зарад својих политичких интереса", пише у Декларацији. 

Додаје се да се споразумом из Брисела крши Устав Србије и укидају њене институције на северу Косова.

Нема коментара:

Постави коментар

Само напред...слободно реците шта мислите.

 Моја Лена 2020.године