субота, 4. мај 2013.

Патријарх Иринеј : Пут ка ЕУ не сме да буде плаћен одрицањем од Косова

 

 

 "Не смемо кршити сопствени Устав... Свака аутономија Косова и Метохије је прихватљива, и она најшира могућа. Али де факто признавање самопроглашене државности покрајине - није", рекао је патријарх у интервјуу за Вечерње новости.

Он је додао да је став СПЦ о Косову и Метохији свима јасан и да он није од јуче, већ је непромењен кроз историју, као и да је познат свим државним властима које је, макар декларативно, занимао.

"Такав непромењен став саопштен је и највишим државним представницима на састанку у Патријаршији. Штавише, два дана пре тог сусрета упућен је јавни апел државном руководству којим је јасно изражен став цркве", рекао је патријарх.


Он је додао је СПЦ свесна значаја обједињавања Европе и да подржава учешће Србије у том процесу, али не по цену одрицања од дела своје државе, светиња и народа.

"Што се Европе тиче, бранећи Косово и Метохију, светиње којих тамо има као звезда на летњем небу, ми, уверен сам, и данас бранимо највеће вредности европске цивилизације. Тако је било у прошлости а исто је и данас", рекао је Иринеј.

Говорећи о односу према СПЦ у бившим југословенским републикама, Иринеј је рекао да су сва искуства у тим земљама болна, како у Хрватској, тако и у Црној Гори и Македонији.

"У независној Кнежевини Црној Гори 1909. године на попису је било 90 одсто Срба, а 2011. мање од 29 одсто. Да ли се ради о политичком и културном инжењерингу или, отворено говорећи, некад суптилном а некада бруталном насиљу... У Македонији брутално распињу цркву. Наш брат архиепископ Јован, који се не декларише као Србин, налази се у тамници. Свештенство и верници су прогоњени и то само због тога што не желе да пребивају у расколу", рекао је Иринеј.

Одговорајући на питање да ли ће на мајском заседању Сабора СПЦ бити речи о пензионисању владике Василија (Качавенде) или променама на челу других епархија, патријарх је рекао да је занимљиво да се за судбину СПЦ у медијима највише "брину" деца њених бивших прогонитеља, "промотери манифестација накарадности и слични".

 

"Црква ништа не предузима по диктату жуте штампе... Исто тако, црква је претходних година показала да ништа не гура под тепих, него да проблеме решава држаћи се искључиво свог канонског устројства", рекао је Иринеј.

Нема коментара:

Постави коментар

Само напред...слободно реците шта мислите.

 Моја Лена 2020.године