среда, 9. април 2014.

Русија испоставља рачун Украјини

 

 

 

16.05 - Украјина дугује "Гаспрому" 2,24 милијарде долара, навео руски министар енергетике, преноси Раша тудеј.

15.45 - Путин: Русија не може више да подупире посрнулу економијu Украјине, та одговорност треба да падне на САД и ЕУ, које су признале власти у Кијеву, преноси Раша тудеј.

15.20 - Медведев: Украјина дугује Русији 16,6 милијарди долара, укључујући и дуговање за гас, преноси Раша тудеј.

13.30 - Проруски демонстранти ојачавају барикаде и припремају Молотовљеве коктеле у седишту СБУ у Луганску, пошто је влада у Кијеву запретила да би могла да употреби силу, преноси Ројтерс.

11.40 - САД и Украјина немају разлога за бригу, јер је Русија више пута изјавила да неће вршити неуобичајене војне акције у близини граница, саопштио руски МУП.

10.50 - Москва не предузима све неопходне кораке да би ублажила кризу у Украјини, сматра Ангела Меркел, преноси Танјуг. 

09.55 - Заменик руског премијера каже да је "Гаспром" близу постизања гасног договора са Кином и да се нада да ће споразум бити потписан у мају, јавља Итартас

09.45 - Ситуација у источној Украјини биће решена у наредних 48 часова, а две опције су на располагању: преговори и сила, каже Арсен Аваков, преноси Ројтерс.

У локалном седишту украјинске Службе државне безбедности (СБУ) у Луганску, после преговора демонстраната и званичника, ослобођено је 56 од 60 талаца, саопштила је та служба. У саопштењу се наводи да је више од 50 особа без оружја напустило зграду, јавио је Ројтерс.


Lugansk.jpg

Руска агенција Интерфакс касније је јавила да је 56 особа изашло из зграде СБУ у Луганску и да се настављају преговори између демонстраната и локалних званичника да би се "окончала окупација зграде".

На сајту СБУ јуче је било постављено обавештење да су демонстранти у недељу заузели локално седиште државне безбедности у Луганску и да су га минирали и држали 60 људи као таоце. Међутим, агенција Итартас је то демантовала.

Један од демонстраната који су у згради рекао је за Итартас телефоном да су њихове вође изашле на улицу и рекле окупљеним људима да могу да покажу сваку просторију новинарима и онима који желе да провере и увере се да нема талаца и да "сви тамо све раде добровољно".
Проруски демонстранти ојачавају барикаде и припремају Молотовљеве коктеле у локалном седишту украјинске СБУ које су заузели у у Луганску на истоку Украјине, пошто је Влада у Кијеву запретила да би могла да употреби силу за успостављање реда.

Активисти, који траже припајање Русији, многи са фантомкама и маскама, граде барикаде користећи гуме, дрвене сандуке и вреће са песком, припремају молотовљеве коктеле, а неколико њих држе аутоматске пушке.

Демонстранти у Доњецку, на југу, и даље имају контролу над зградом регионалне власти, док су власти у Харкову окончале окупацију владиних зграда, наводи Ројтерс.




Путин: Русија неће помагати Кијев заувек 

 

 

У међувремену, руски премијер Дмитриј Медведев рекао је да Украјина дугује Русији 16,6 милијарди долара, укључујући и дуговање за гас, док је руски председник упозорио да Москва неће моћи заувек да помаже украјинску економију, пренела је Раша тудеј.

Русија не може више да подупире посрнулу економију Украјине, та одговорност треба да падне на САД и ЕУ, које су признале власти у Кијеву, али још нису дале ни долар за подршку украјинској привреди, рекао је Владимир Путин.

 

 

"Ситуација је, благо речено, необична. Познато је да европски партнери, који су признали легитимитет владе у Кијеву, још нису дали подршку Укрјини - ни један долар, ни један евро", рекао је Путин на састанку са званичницима владе у својој резиденцији ван Москве.

 

 

На истом састанку, руски министар енергетике Александар Новак је рекао да је украјински дуг према "Гаспрому" износи 2,24 милијарде долара.

 

Путин је упозорио и да би руска државна компанија могла од Украјине да тражи авансно плаћање гаса. 

 

Украјина није платила рачун за гас Русији од почетка 2013, а после свих повучених попуста, цена гаса за хиљаду кубних метара гаса износи 485 долара, наводи Раша тудеј.

 

Кијев је нагласио да неће плаћати гас по тој цени, тврдећи да је много виша од оне коју остатак Европе плаћа за руски гас, подсећа руска ТВ мрежа.

Нема коментара:

Постави коментар

Само напред...слободно реците шта мислите.

 Моја Лена 2020.године