четвртак, 10. април 2014.

ПУТИН ЗАПРЕТИО УКРАЈИНИ: Пазите шта радите, сломићу вас!

 

 

 Председник Русије Владимир Путин је у среду упозорио Кијев да не предузима било какву „непоправљиву“ акције пре преговора који би требало да се одрже у року од недељу дана о најгорој кризи у односима Исток-Запад од краја „Хладног рата“.

 

 

 

Путиново упозорење је одговор министру унутрашњих послова проевропске владе у Кијеву, коју Москва не признаје, који је у среду запретио интервенцијом против проруских сепаратиста утврђених у државним зградама у два града на истоку Украјине.

- За оне који прихватају дијалог, биће политичког решења, а они маргинални који траже сукоб, добиће снажан одговор, рекао је Арсен Аваков на Савету министара и проценио да би „криза могла да се реши у наредних 48 сати“.



Упозоривши „привремене власти“ Украјине да „не учине ништа непоправљиво“, Путин је изразио наду да ће најављена дипломатска иницијатива „донети исход који ће бити позитиван“.





На тим разговорима ће се окупити Американци, Руси, Украјинци и Европска унија, а требало би да се, по дипломатском извору у Бриселу, одрже 17. априла у Бечу.
Вашингтон је циљ поставио ниско: „Немамо велика очекивања (…), али мислимо да је веома важно да дипломатска врата буду отворена“, рекла је Викторија Нуланд, помоћница америчког државног секретара за Европу. Покушавајући да ставе под контролу најгору кризу у односима Исток-Запад од краја „Хладног рата“ 1989, Американци, Европљани и НАТО упозорили су више пута Москву, оптужену за изазивање немира у Украјини. Али, НАТО је у среду „у потпуности негирао“ тврдње заменика министра одбране Русије да НАТО планира да размести велике снаге у близини границе Русије што би био тежак изазов за Москву.

Западњаци Русији прете новим економским санкцијама ако изведе нову војну интервенцију. И Путин је у среду потегао економско оружје, иако Русија већ трпи због кризе, уз пад прогнозе раста на пола и масиван одлив капитала.

Он је прибегао политици „вруће-хладно“ у вези са извозом природног гаса – што је уобичајен притисак, прихватајући „додатне преговоре“, али тек пошто је донео казнену одлуку да за 80 одсто подигне цену гаса за Украјину, и то уз претњу да би то могло трајати „заувек“. То отвара опасност од новог „гасног рата“ који би погодио земље широм Европе, као 2006 и 2009. године. Федералне резерве САД (ФЕД) су, такође у среду, упозориле да криза у Украјини може „негативно утицати на раст привреде у свету“.

Нема коментара:

Постави коментар

Само напред...слободно реците шта мислите.

 Моја Лена 2020.године