среда, 25. септембар 2013.

Књиге које препоручујем

 

Игор Јаркевич - Женске и неженске приче (2000)

 

И́горь Генна́дьевич Ярке́вич -  Женские и не женские рассказы (2000)

 



О Игору Јаркевичу руска критика пише да је најмодернији, најскандалознији, најталентованији, најништавнији, последњи руски писац, светлост у прозору, битанга и пропалица, последњи чамац за спасавање, бачен са тонућег Титаника руске прозе.
Јаркевич је један од писаца који је у руску књижевност ушао крајем осамдесетих и почетком деведесетих година прошлог века. Био је то период када се осећала потреба за реформом совјетске књижевности, када је стару зграду књижевности требало рушити из фундамента. И појавили су се писци "диверзанти" који су обавили тај задатак. Они – Пељевин, Сорокин и Јаркевич, данас се доживљавају као класици. Сви су сврстани у зачетнике постмодерне књижевности у Русији и свако од њих је донекле скандалмајстор. 

Игор Јаркевич је објавио три романа, велики број приповедака, написао је сценарио за филм "Приватне хронике", превођен је у Бугарској, Енглеској, Немачкој, пише колумне у највећим руским часописима, објављује у нашим књижевним часописима "Градина", "Поља" и другим, Књижевна омладина Вршца објавила је његову збирку "Женске и неженске приче", а 2004. године у издању београдске "Народне књиге" објављен је његов роман "Ум, секс и књижевност". 








О чему Ви пишете?


Пишем о сексу и књижевности.


Да ли Вас зато називају скандалозним писцем?


Руска књижевност се никада није бавила сексом, или се њиме бавила јако мало. То су острвца у руском књижевном мору. То је и био разлог да постану кумови онога што сам ја урадио. Када је реч о сексу у руској књижевности, Бродски је изговорио једну изванредну реченицу: "Код нас љубав као чин нема глагол. Значи, нема радњу".


Ову изванредну књигу објавио је КОВ Вршац,у оквиру библиотеке "Атлас светова" и можете је наћи у продаји по цени од 400,00 динара


Нема коментара:

Постави коментар

Само напред...слободно реците шта мислите.

 Моја Лена 2020.године