понедељак, 31. март 2014.

Проруски протести у Харкову, Доњецку и Одеси - десетине хиљада грађана за уједињење југоисточних региона и супротстављање властима у Кијеву

 

 

Проруски протести у Харкову и Доњецку

Харков -- Неколико хиљада људи окупило се у центру Харкова, на истоку Украјине, тражећи аутономију за осам југоисточних региона те земље.
Учесници скупа су, такође, руском конзулату доставили петицију у којој од Русије траже помоћ у обезбеђивању поштеног референдума о федерализацији Украјине.
Учесници скупа су након тога отишли и до конзулата Пољске са захтевом да Запад престане да се меша у унутрашња питања Украјине, пренео је Итар-Тасс.
"Сви смо ми потомци република Доњецк-Криви Рог и Одеса. Увек смо били истинска база наше земље", наводи се у апелу који је прочитато лидер Грађанског форума Харкова, Јуриј Апухтин.


"Позивамо снаге југоисточних региона Украјине да се уједине, да формирају координациони савет и супроставе се као јединствен фронт пучистима у Кијеву. Свој статус у овој земљи (Украјини) видимо као историјски оформљену југоисточну аутономију", истиче се у апелу.
Апухтин је рекао да је са лидерима сличних скупова у Доњецку и Луганску постигнут споразум о заједничким акцијама.
Поред тога, учесници скупа су позвали да из кућног притвора буде пуштен познати активиста Игњат Кромској, који је ухапшен на основу оптужби да је организовао масовне нереде пошто је узео учешће у операцији истеривања радикала из зграде регионалне управе у Харкову почетком месеца, наводи руска агенција.


У Доњецку је преко 10.000 демонстраната захтевало присаједињење Донбаса Русији. Ово је пети узастопни викенд који грађани Доњецка користе за демонстрације против нових власти у Кијеву које сматрају нелегалним и нелегитимним.



Сукоб између проруских и проевропских демонстраната у Одеси

Одеса -- У украјинском граду Одеси је дошло до сукоба између проруских и проевропских демонстраната, када су се укрстили путевима којима су ишли у протестне шетње.


Проруски демонстранти, чији број полиција процењује на 2.500 до 3.000, окупили су се на свом уобичајеном месту - пољу Куликово, недалеко од главне железничке станице, а након одржаног митинга кренули у шетњу, преноси Глас Русије.
Око 2.000 до 2.500 проевропских демонстраната се окупило у близини статуе војводе Ришељеа. После митинга, већина учесника се разишла, а мањи број демонстраната је кренуо у шетњу.
Пошто су се путеви две групе укрстили, бројнији проруски демонстранти су појурили проевропске, натеравши их назад до статуе Ришеље, где је полиција спречила веће сукобе.
Нема података о евентуално повређенима, нити о већим ексцесима, осим гађања јајима.

Нема коментара:

Постави коментар

Само напред...слободно реците шта мислите.

 Моја Лена 2020.године