уторак, 1. април 2014.

Овако је Соња Бисерко сведочила у Хагу: Срби су растурили Југославију!

 

 Председница Хелсиншког одбора за људска права у Србији Соња Бисерко сведочила је 4. марта ове године из затворених врата Међународног суда правде у Хагу као експерт у корист Загреба против Београда због геноцида који су Срби наводно починили на територији Хрватске од 1991. до 1995. године. Њен исказ био је по ембаргом до данас.

 

sonjabiserko wikipedia Овако је Соња Бисерко сведочила у Хагу: Срби су растурили Југославију!



Бисерко је у свом сведочењу рекла да је Устав Србије из 1990. године био први сецесионистички документ, али је избегла да одговори да ли је проглашење суверенитета Словеније исте године било сецесионистичко.

 

Она је навела да је ЈНА 1990. године де факто постала српска армија и да су то у својим књигама призналии Вељко Кадијевић и Бранко Мамула док је сам хрватски тим у Хагу тврди да је ЈНА постала српска војска 1991. године.

 

Како је Бисерко устврдила, 10 година је трајала нека врста медијске припреме у Србији, поготово од 1988. до 1991. године, када је српски народ припреман за нешто што ће тек доћи, како је рекла, „тако што се поново најављивао геноцид, пре свега у Хрватској и Босни“. Инсистирала је да је српски народ жртва обе Југославије.

 

- Та кампања је показала шта се спрема, рекла је Бисерко, одговарајући на питање адвоката Новка Лукића, члана српскг тима. Она је објаснила да такав став базира на декларацији партија попут СПО и СРС, на изјавама бројних академика и професора те других јавних личности у Србији. Истакла је и Меморандум САНУ као документ који је заокружио цео тај поглед о кризи у Југославији.

 

Такође, као аргументе за тумачење расположења у Србији позивала се на интервју Добрице Ћосића у Политици (1991) , као и на оно што је у Уставу 1974. године говорио и посао академик Михаило Ђурић.

 

Председница Хелсиншког одбора је своју тврдњу да је српско руководство контролисало већину у Војводини, на Косову и у Црној Гори, објаснила тиме да је српска власт имала контролу над 4 гласа  па је због српске блокаде престало функционисање савезне државе.

 

Током испитивања говорило се и о познатој реченици коју је 1991. године изговорио тадашњи председник Председништва СФРЈ Стјепан Месић: Мислим да саобавио свој задатак- Југославије више нема.

 

Бисерко је, уз опаску да је Месић био председник Југославије који де факто није био председник Југославије, рекла да је Месића инсталирала међународна заједница, међунродна тројка, и да није имао никакве ингеренције ни контролу, рецимо над ЈНА.

 

Она је на питање Лукића ко је дао задатак Месићу да растури земљу, Бисерко је одговорила да је реченица коју је он изговорио ирелавантна  с обзиром на оно што се дешавало од Титове смрти па до 1990. године у самој Србији и припреме које су вођене када ниједна друга република није била ангажована у томе.

 

Како је рекла,  у то време ниједна друга република није размишљала о одвајању и одласку из Југославије.

 

 

Извор: Политика

Нема коментара:

Постави коментар

Само напред...слободно реците шта мислите.

 Моја Лена 2020.године